Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mülteciler Bodrum'a Akın Ediyor !

Daha iyi bir hayat umuduyla başta Suriyeliler olmak üzere, Afrika ülkeleri, Afganistan, Mynmar, İran, Irak, Pakistan gibi savaşın içinde

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2015 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2015 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mülteciler Bodrum'a Akın Ediyor !
 Daha iyi bir hayat umuduyla başta Suriyeliler olmak üzere, Afrika ülkeleri, Afganistan, Mynmar, İran, Irak, Pakistan gibi savaşın içinde veya yaşam şartları zorluğu bulunan ülkelerden Avrupa’ya kaçmak isteyen mültecilerin sayısı her geçen gün artmakta.

Bodrum’un Akyarlar Mahallesinden 6 mil uzaklıkta olan Yunanistan’ın Kos (İstanköy) Adasına geçmek isteyen mülteciler, zaman zaman hayatlarını hiçe sayarak kapasitelerinden çok çok fazla kişiyle lastik botlara biniyorlar. Karada ve denizde devriyelerini arttıran güvenlik güçleri özellikle son günlerde günde en az 100 mülteciyi Kos Adasına geçmeye çalışırken yakalıyor. Bu kaçışlar bazen ölümle sonuçlanırken, botları batan ve ölümle burun buruna gelen mültecileri de Sahil Güvenlik ekipleri kurtarıyor.
Kaçmak üzereyken veya deniz üzerinde botlar ile kaçarken Sahil Güvenlik ekiplerince yakalanan mülteciler önce komutanlıklara götürülüyor. Burada ilk işlemleri tamamlanan mülteciler buradan kimlik tespiti ve ifade işlemleri nedeniyle Bodrum Kaçakçılık ve Organize Suçlar (KOM) Grup Amirliği yetkililerine teslim ediliyor. Her gün onlarca mülteciye işlem yapan ekipler daha sonra mültecileri Muğla Yabancılar Şubesine teslim ediyorlar. Burada serbest dolaşım kartı bulunan mülteciler kapıdan rahatça çıkıp kaçmak için tekrar Bodrum’a dönerken, diğer mülteciler ise sınır dışı ediliyor.

Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Joel Millman geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Akdeniz’i geçerek özellikle İtalya ve Yunanistan’a ulaşan göçmen sayısında geçen yıla göre artış görüldüğünü belirterek 2015 yılında Avrupa’ya toplam 102 bin mültecinin giriş yaptığını ve bunlardan 46 bin 150 mültecinin ise Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaştığını açıkladı.

DEV GEMİLER BATINCA ROTA TÜRKİYE ÜZERİNDEN EGE ADALARI OLDU
2015 Yılı başlarında Libya üzerinden Avrupa’ya kaçmak isteyen mültecileri taşıyan dev yük gemilerinin ardı ardına batmasıyla yaşanan büyük facialardan sonra, Türkiye üzerinden Avrupa’ya kaçmak isteyenlerin sayısı da her geçen gün artmakta. Türkiye’de de Yunanistan’a, Dilek Yarımadası ve Kaş’tan sonra en yakın üç yerden biri olarak Bodrum’a gelen mülteciler buradan Kos’a kaçıyorlar. Eskiden lüks tekneler ve sürat botlarıyla kaçarken yakalanan mülteciler artık lastik botlarla kendi imkanlarıyla kaçıyorlar.
Satın aldıkları 7-8 metrelik lastik botlara yaklaşık 50 kişi binerek ölümle yüz yüze gelen mültecilerin bir kısmı Sahil Güvenlik ekiplerince yakalanırken, devriyelere yakalanmayan ve yakalansa da Sahil Güvenlik ekiplerinin dur ihtarlarına uymayan mülteciler ise Kos’a ulaşıyor.

BODRUM’UN HER YERİNDELER
Havaların ısınmasıyla Turizm sezonuna giren Bodrum’un bir çok sokağında, parkında ve sahilinde görülen mülteciler rahat tavırlarıyla dikkat çekerken, Bodrum’a gelen yerli ve yabancı turistleri de tedirgin ediyor. Ülkelerinde yaşanan savaştan kaçarak daha güzel bir hayat umuduyla Avrupa’ya kaçmak isteyen mülteciler, Bodrum sokaklarında kimsenin Bodrum’da alışkın olmadığı görüntüler oluştururken, turizme de yavaş yavaş zarar vermeye başlayan bu olayın nasıl çözüleceği ise bilinmiyor. 

MEHMET CAN MERAL

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.