Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Madencilerden iş bırakma eylemi

Facianın yaşandığı madenin de bağlı olduğu Soma Holding bünyesindeki Işıklar ve Ata Bacası'nda işçiler bugün işbaşı yapmadı.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2014 22:48
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2014 23:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Madencilerden iş bırakma eylemi
 İşçiler, Soma Kaymakamlığı önünde, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgençay basın açıklaması yaptığı sırada tepki gösterdi. Küçükgençay'ın açıklamasını yarıda kesmesine neden olan işçiler isyan etti. Kendi çalıştıkları maden ocaklarının şartlarının, facianın yaşandığı maden ocağından daha kötü olduğunu, bazı bölümlere dizlerinin üzerinde ya da sürünerek ulaştıklarını dile getiren işçiler, taşeronlaşmanın resmiyette görünmediğini ancak fiili olarak uygulandığını söyledi. Madenciler, çalışma şartları iyileştirilinceye kadar madenlere girmeyeceklerini kaydetti.

Soma'da maden faciasıyla ilgili Soma Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yapmak isteyen Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgençay, felaketin yaşandığı maden ocağının bağlı bulunduğu holding bünyesindeki Işıklar ve Ata Bacası Maden ocaklarında çalışan işçilerin tepkileriyle karşılaştı. Bir süre güçlükle konuşan Küçükgençay, işlerin yoğun tepkisi üzerine açıklamasını yarıda bırakmak zorunda kaldı. Facianın şokunu üzerlerinden atamadıklarını dile getiren işçiler, yıllardır sustuklarını ancak artık haklarını arayacaklarını yeni ölümlerin yaşanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

UYUYAMIYORUM

Eynez Karanlıkdere mevkiindeki maden ocağında meydana gelen facianın ardından kurtarma çalışmalarına katılan ve holding bünyesinde bir başka maden ocağında çalıştığını dile getiren maden işçisi Tevrat Çün, günlerdir uyuyamadığını kaydetti. Gözlerini yumduğunda arkadaşlarının cesetlerini gördüğünü aktaran Çün, "Arkadaşlarımın cesetlerini taşıdım. Onlarca arkadaşımın cansız bedenini gördüm. Yerin altındaki durum kelimelerle anlatılamaz. Ben günlerdir uyuyamıyorum" dedi.

ŞARTLAR DÜZELTİLİNCEYE KADAR ÇALIŞMAYACAKLAR

Cesetlerin çıkartılmasının ardından, çalıştığı madene çağırıldıklarını söyleyen Çün, "Arkadaşlarımızı ve bizleri çalışmamız için madene çağırıyorlar. Bizim çalıştığımız Ata Bacası'ndaki çalışma koşulları, facianın yaşandığı ocaktan daha kötü. Yaklaşık 700 metre yürüyorsanız, bir bölümünü dizlerinizin üzerinde, kalanını da sürünerek geçmek zorunda kalıyorsunuz. İş güvenliği eğitimleri tam olarak verilmiyor, Bizim çalışma şartlarımız devlete ait madenlerdeki gibi olmazsa çalışmayacağız. O zamana kadar burada bekleyeceğiz. Bizim hakkımızı savunmamız için kimseye ihtiyacımız yok. Madenciler kendi haklarını savunabilirler" diye konuştu. Gözyaşlarına hakim olamayan Çün daha fazla konuşamadı.

TAŞERON RESMİYETTE YOK UYGULAMADA VAR

Bir diğer maden işçisi ve devlete ait maden ocağında çalışan Türkiye Maden İşçileri Sendikası üyesi Tufan Günay ise, bağlı bulundukları sendika yönetiminin firmalarla bağlantılı olduklarını ve bu yönetimi istemediklerini vurguladı. Resmi olarak taşeron işçinin bulunmadığını aktaran Günay, "Taşeronluk resmiyette yok ancak uygulamada var. Şuanki sendika yönetimi işçilerin haklarını savunamıyor, bu yönetimin değişmesini istiyoruz" dedi. Çok sayıda işçi de yeraltında baskıya maruz kaldıklarını, resmi olarak holding bünyelerinde görünmelerine rağmen, "Dayıbaşı" olarak tabir edilen ekip sorumlularıyla muhatap olduklarını, bu kişilerin daha fazla kömür çıkartılması için de baskı uyguladıklarını iddia etti. Soma Kaymakamlığı önünde bekleyişlerini sürdüren öfkeli kalabalık, bir çok maden ocağında güvenlik sorunu olduğunu aktardı.

Öteyandan Soma Holding'a ait iki ocakta işçiler bugün işbaşı yapmadı. İki madende de onar kişilik iki ekibin güvenlik önlemleri, madenin su basmaması için görev yaptıkları öğrenildi.

(GazetePort)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.