Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dershanelerin kapatılma kararının iptali için AYM’ye başvurular devam ediyor

Kamuoyunda dershaneleri kapatma kanunu olarak bilinen ve TBMM’de kabul edilen kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvurular yapılıyor.     Yozgat Maltepe Dershaneleri Müdürü Hasan Çağlayan, beraberinde...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 14:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dershanelerin kapatılma kararının iptali için AYM’ye başvurular devam ediyor
Kamuoyunda dershaneleri kapatma kanunu olarak bilinen ve TBMM’de kabul edilen kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvurular yapılıyor.

    Yozgat Maltepe Dershaneleri Müdürü Hasan Çağlayan, beraberinde dershane merkez şube müdürü Ahmet Albay ve coğrafya öğretmeni Adem Karabiber, söz konusu kanunun Anayasa'nın 48. Maddesi'ndeki 'Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir.' hükmü gereğince Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesi ile Yozgat Adliyesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

    Dershane Müdürü Hasan Çağlayan, yaptığı açıklamada kamuoyunda dershane kapatma olarak bilinen kanun düzenlemesinin bu hali ile Anayasa'nın 48. Maddesi'ne aykırı olduğu ve çalışma hürriyetini ortadan kaldırdığını söyledi. Anayasa’da herkesin dilediği alanda çalışma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Zira Anayasa metni 'herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir, özel teşebbüsler kurmak serbesttir' şeklinde olup, kanun ile başta şahsımız olmak üzere dershane öğretmenleri kamuda çalışmaya zorlanmaktadır. Oysaki Anayasa açık bir şekilde bireylere dilediği alanda çalışma hürriyeti tanımıştır. Ayrıca bu kanun ile özellikle Anadolu’da gelir seviyesi düşük ailelerin çocuklarının eğitimdeki fırsat eşitliği ellerinden alınmakta olup bu çocukların üniversite hayalleri yok edilmektedir. Bu kanunu çıkartan TBMM’nin değerli üyelerine soruyorum: Zengin çocukları üniversite sınavına özel okullarda ve özel öğretmenlerden dersler alarak hazırlanırken bu imkana sahip olmayan çocuklar ne yapacaklar?" diye sordu.

    "DERSHANELERİN KAPANMASI İLE 100 BİNLERCE İNSAN İŞSİZ KALACAK"

    Dershanelerin kapanması ile 100 binlerce insanın işsiz kalacağına dikkat çeken Çağlayan, "Bu kanunla şirketimiz çok ciddi ticari zarar edecek, yüz binden fazla insan işsiz kalacak, aileler mağdur edilecek aileler dağılacak şunu da unutmayalım değişik şekillerde borçlanmış bu insanlar ileriki günlerde toplumda psikolojisi bozulmuş cinnet geçiren aile reisi haberlerini sık duymamıza sebep olacaktır. Kanun diyor ki 6 yılını doldurmuş öğretmenleri mülakatla MEB bünyesine alacağız peki soruyorum sayın yetkililer: Ya 6 yılını doldurmayanlar ya 40 yaşını geçmiş olanlar ya da formasyonu olmayanlar ne yapacak. Bütün bu sebepler den dolayı Zirve Eğitim A.Ş bünyesinde eğitim alanında hizmet veren Yozgat Maltepe Dershanesi adına bu kanunun iptal edilmesi için değerli mahkemenize başvurumuzu yapmış bulunuyoruz. Ayrıca dershanemizin merkez şube müdürü Ahmet Albay ve coğrafya öğretmeni Adem Karabiber de çalışma hürriyetlerinin elinden alınacağı endişesiyle AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuşlardır. Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda Anayasa'ya uygun vatandaşların hak ve özgürlüklerinizi koruyacak bir karar vereceğini ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.