Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÇYDD'ye bağış yapmak suç

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan, "Cumhuriyet tarihinde böyle ‘ suç ’ görmediniz" başlıklı bugünkü yazısında çok tartışılacak bir olayı aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2013 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2013 21:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ÇYDD'ye bağış yapmak suç
Doğan'ın yazısına göre Gezi eylemleri sırasında Tayyip Erdoğan ’la görüşen “Taksim Dayanışması” ekibinde yer alan Cem Tüzün, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne (ÇYDD) bağış yaptığı için vergi incelemesine uğradı. Doğan yazısında olayı şöyle aktardı:

"(...) Vergi dairesinden Cem Tüzün’e çağrı geliyor, vergi müfettişiyle görüşmeye çağrılıyor. Kapıdan içeri girince, “Kime geldin, neden geldin” diye soruluyor. Normal. Bilgisayara kaydı yapılıyor, güvenlik kontrolünden geçiyor. Normal. Tebligat memurlarının olduğu odaya yönlendiriliyor. Odada üç görevli var. Adını söylüyor, zarflar arasından Cem Tüzün’e ait zarf bulunuyor. Vergi müfettişinin odasına gidiyor, zarf açılıyor, Vergi Dairesi antetli, vergi müfettişi (...) tarafından imzalı, mühürlü bir kâğıt çıkıyor.

AMACIN NE

Normal durum bitiyor, anormallik başlıyor. Anormal durum kâğıtta yazıyor. “Sen ÇYDD’ye hangi amaçla yardım ettin?” Vergi müfettişi kâğıdı okuyup bu soruyu sorunca, Cem Tüzün önce şaşırıyor:

“Bu ne biçim soru? ÇYDD yasalara uygun olarak kurulmuş, üstelik, Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalıştığı ilan edilmiş”.

Sonra patlıyor:
“Siz bana ne hakla bu derneğe ödeme yaptığımı soruyorsunuz? Amacınız bu derneğe katkıda bulunan insanları sindirmekse, bu hukuk dışı bir uygulamadır.”

İNCELEME VAR

Tüzün’ün itirazına vergi müfettişi hafif mahcup:
“İnceleme yapmayacak mıyız?”

Tüzün iyice sinirleniyor:
“Ne incelemesi? Her ay yaptığım yardım, dernekten alacağım bir mal veya hizmetin karşılığı olabilir mi? Böyle vergi müfettişliği olmaz, olsa olsa, yargı yerine hükümetin kararlarını infaz memurluğu olur.”

Vergi müfettişi teftiş vaziyetinde:
“Biz görevimizi hukuk çerçevesinde yerine getiririz”.

Cem Tüzün peşini bırakmıyor:
“Neymiş o hukuk? Yasal bir derneğe bağış yapanlara bunun nedenini sormak hukuk mu? Siz ailenizin böyle bir ülkede mi yaşamasını istiyorsunuz? Yarın size böyle bir tebligat gelse, hangi hukuktan söz edeceksiniz? Tebligatla ilgili yanıtımı yazılı yollayacağım”.
Senaryo filan değil, aynen böyle.

MERAKLISINA NOT

Cem Tüzün kim? ÇYDD ne?

Cem Tüzün Gezi sırasında Tayyip Erdoğan’la görüşen “Taksim Dayanışması” ekibinde yer alıyor. Görüşmede hükümetin uygulamalarını eleştiriyor, Erdoğan ona kızıyor. Şimdi akıl almaz fikri takiple hesapları inceleniyor. ÇYDD rahmetli Türkan Saylan’ın özellikle güneydoğuda çocuklara yardım eden, okul açan, çocuk okutan, sosyal demokrat nitelikli bir dernek. ÇYDD’ye çelenk bağışı nedeniyle Maliye bir süre önce bağıştan vergi almaya kalkıyor, karar mahkemeden dönüyor.
Bu kısa bilgiler “Hangi amaçla yardım ettin” sorusuna açıklık getiriyor. Hukukun ve demokrasinin suyu çıkıyor.
Siz Cumhuriyet tarihinde böyle “suç” görmediniz.

Kaynak: Hürriyet - Radikal
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.