Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Basılan oksijen yangını körükledi"

Soma’da meydana gelen maden faciasına ilişkin meslek odaları ve sendikalar korkunç iddialar gündeme getirdi: 1. Yangın trafodan değil kömür kızışmasından çıktı. 2. Verilen oksijen yangının çıktığı galeriye basıldı. Bu yangını körükledi. 3. İlk giren 20 kişilik tahliye ekibi mahsur kaldı. Aralarında ölenler oldu.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2014 02:52
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2014 03:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Basılan oksijen yangını körükledi"
 TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ndisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun, bölgede koordinasyonsuzluğun diz boyu olduğunu iddia ederek, “Ciddi kurtarma sıkıntısı var. Sınıfta kaldık, bunu yüzlerce canla ödedik” dedi. Soma havzasında kaza riskinin giderek arttığı konusunda daha önce hazırladıkları raporlarda bütün eksikliklere dikkat çektiklerini belirten Torun, şunları söyledi:

YAŞAMALARI MUCİZE

“Facianın elektrik arızasından kaynaklandığı, pano patlamasından olduğu söyleniyor. Bu doğru değil. İşlenmiş ve açıkta kalmış kömür damarının alev almasından kaynaklanmış. İçerde hâlâ çok yoğun bir karbonmonoksit var. Canlı çıkmaları mucize.”

GRİZU RİSKİ ARTIYOR

“Havza gittikçe derinleştiği için grizu riski artıyor. Önceden risk haritası hazırladık. Bunları Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile paylaştık. Gerekli önlemleri, bunların uygulanması gerektiğini belirttik. Ne yazık ki dikkate alınmadı. Taşeronlaşmayı da koyunca kazalar yükseliyor.”

KURTARICILAR DA ÖLDÜ

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Danışmanı Dr. Fikret Sazak da, ilk aşamada madene oksijen basılmasın yangını körüklediği iddiasını gündeme getirerek, şunları söyledi: “Yangın çıktıktan hemen sonra 20 kişilik kurtarma ekibi içeriye giriyor. Bu sırada içeriye oksijen basılıyor. Oksijenin etkisiyle yangının tekrar körüklenince 20 kişilik kurtarma ekibi de mahsur kalıyor. Bu ekipten ölenler var. Yangına neden olan trafo patlaması değil, eski üretimden kalan metan gazı yangını tetikliyor. İşçilerin çoğu metan gazından zehirlenerek ölüyor. Zonguldak dışındaki madenlerde profesyonel ve uzman müdahale ekibi yok. İlk etapta tahliye ekibi yetersiz kalıyor. Bu bir kaza değil bir iş cinayetidir. İşçilerin ölümü ihmal, kusur ve yanlışlardan kaynaklı.”

Keşmekeşti

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Can Doğan da yangının kömürün tutuşması sonucu meydana geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Maden yangınlarına özel müdahaleler gerekir. Buraya ilk geldiğimizde keşmekeşlik vardı, madene kimin girip çıktığı belli değildi. İşçilerin yaşaması için verilen oksijen yangını arttırdı, işçilere faydası olmadı.”

(Hürriyet)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.