Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Abhazfed'den “Ayrılıkçı Abhazlar“ tanımına tepki

Abhazya Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye'de oy kullanan Abhazya pasaportu sahibi Abhazlar'a, polis tarafından bir mahkeme kararına dayanılarak müdahale edilmesi, Abhaz Dernekleri Federasyonu'nun (Abhazfed) tepkisine yol açtı. Bu konuyla ilgili Türk medyasında verilen haberlerde yer alan "Ayrılıkçı Abhazlar" ifadesi de Abhazfed tarafından eleştirildi. Bugün düzenlenen basın toplantısında bu iki konuya değinen Abhazfed yöneticileri, Türkiye'de yaşayan Abhazlar'ın Türk devletine bağlılığının altını çizerek, ata vatanları Abhazya'nın bağımsızlığına ilişkin bilgileri de tazelediler.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2014 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2014 23:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Abhazfed'den “Ayrılıkçı Abhazlar“ tanımına tepki

Abhazya Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye'de oy kullanan Abhazya pasaportu sahibi Abhazlar'a, polis tarafından bir mahkeme kararına dayanılarak müdahale edilmesi,  Abhaz Dernekleri Federasyonu'nun (Abhazfed) tepkisine yol açtı.  Bu konuyla ilgili Türk medyasında verilen haberlerde yer alan "Ayrılıkçı Abhazlar" ifadesi de Abhazfed tarafından eleştirildi. Bugün düzenlenen basın toplantısında bu iki konuya değinen Abhazfed yöneticileri, Türkiye'de yaşayan Abhazlar'ın Türk devletine bağlılığının altını çizerek, ata vatanları Abhazya'nın bağımsızlığına ilişkin bilgileri de tazelediler.

CENGİZ KOÇ: "YAPILANLARIN HAKSIZLIĞI ORTADA"
Abhaz Dernekleri Federasyonu (AbhazFed) Genel Başkanı Cengiz Koç, “Abhazlar olarak hiç bir zaman Türkiye Devleti ve Türk halkının aleyhinde olacak bir girişimde olmadık, olamayız da, bizlerin bu zaman kadar hiç bir konuda talepleri de olmamıştır. Fakat bu son yaşadığımız olaylar karşısında hukuksal olarak hakkımızı sonuna kadar savunacağız” dedi.
Abhaz Dernekleri Federasyonu 24 Ağustos’ta Kadıköy'deki merkez binasında Abhazya Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye’de yaşayan Abhaz pasaportu olanlara oy kullandırmak istemiş, bunun üzerine de polisin müdahalesiyle karşılaşmıştı. İstanbul polisinin mahkeme kararıyla yapmış olduğu inceleme sonucunda kullanılan oylar ve seçim sandığının alınması üzerine bir üst mahkemeye yapılan itiraz sonucunda polisin elindeki mahkeme kararı iptal edildi ve seçimlere devam edildi.
Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Koç konuyla ilgili olarak bugün düzenlenen basın toplantısında konuştu. Koç gelişmeleri değerlendirerek şu açıklamayı yaptı:
“150 yıldır bu topraklarda Türk Milletinin asli unsuru olmuş Abhazlar ilk defa Abhazya parlamentosunun almış olduğu karar doğrultusunda ata vatanları için elinde Abhaz pasaportu olan soydaşlarımız oy kullanmak istemiştir. Federasyon olarak Abhazya ile ortaklaşa çalışmamız sonucunda bu uygulamanın hayata geçmesi için 24 Ağustos 2014 tarihinde Federasyonumuzun merkez binasında oy kullanma işlemi başlamıştır. Fakat saat 10.30 sularında İstanbul polisi elinde bir mahkeme kararıyla gelerek oy verme işlemini durdurmuş ve başta seçim sandığı olmak üzere kullanılan oyları alarak gitmiştir. Abhazfed olarak bir üst mahkemeye yapmış olduğumuz itiraz üzerine, ilk mahkeme kararı iptal edildi. Bu uygulamanın bir suç olmadığı anlaşılmıştır. İlk mahkemenin verdiği kararın gerekçesi hukukçularımız tarafından incelendiğinde, seçimleri engelleme yönünde olduğunu görmekteyiz. Bu uygulama 150 yıldır bu topraklarda yaşayan Abhaz diasporasını derinden üzmüştür. Abhazlar olarak hiç bir zaman Türkiye Devleti ve Türk halkının aleyhinde olacak bir girişimde olmadık olamayız da, bizlerin bu zaman kadar hiç bir konuda talepleri de olmamıştır fakat bu son yaşadığımız olaylar karşısında hukuksal olarak hakkımızı sonuna kadar savunacağız.”

"ABHAZYA TAM BAĞIMSIZ BİR ÜLKEDİR"
Abhaz Dernekleri Federasyonu Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Atilla Sağım da, geçtiğimiz hafta pazar günü Abhazfed Genel Merkez binasında yaşanan olaylardan sonra basında çıkan haberlerde genel olarak “Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Abhazlar ” ifadesi kullanıldığını hatırlatarak, “Türkiye’de her nedense özelikle görsel medyada Abhazlar haber içerisinde kasıtlı olarak ayrılıkçı diye lanse edilmekte. Öncelikle şunu gerçeği belirtmek isterim. Bugünün dünyasında bağımsızlık hiç bir zaman tek taraflı olarak ilan edilemez. Bağımsızlığımı ilan ediyorum dediğinizde mutlaka bedelini ödemek zorundasınız. Abhazya kendi topraklarını meşru müdafaa kapsamında savunmuş ve 5 bin gencini şehit vermiştir. Abhazya tarihte hiç bir zaman Gürcü toprağı olmamıştır ve hiç bir ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal etmemiştir. 1200 yıllık devlet geleneğine sahip Abhazlar bağımsızlıklarını tüm dünyaya ilan etmişlerdir. Abhazlar tarihin hiç bir döneminde ne kendi topraklarında ne de başka topraklarda ayrılıkçı olmamışlardır, tarihe böyle bir not düşülmemiştir. Bizler için gerçek olan büyük Allahın bizlere layık gördüğü kaderi yaşamaktır” dedi.

"TÜRKİYE EN ÖNEMLİ KARDEŞ ÜLKEMİZ"
Abhazya Cuhuriyeti'nin Türkiye Temsilcisi İnar Gistba ise, ” Bölgenin en önemli gücü hiç şüphesiz Türkiye’dir ve 150 yıl önce zorla ata vatanlarından koparılarak sürülen en fazla Abhaz kardeşlerimizin yaşadığı ülkedir. Abhazya olarak Türkiye ile dış işleri konusunda bizler her zaman iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Türkiye bizlerin komşu değil, kardeş ülkesidir. Tarihsel ve kültürel alanda yüz yıllardır süren kardeşliğimiz vardır” diye konuştu.

TÜRKİYE HENÜZ ABHAZYA'YI TANIMADI
Abhazya'nın bugüne dek Rusya Federasyonu,  Nikaragua, Venezuela, Nauru, Vanuatu ve Tuvalu tarafından resmen tanındığını hatırlatan Abhazya Türkiye Temsilcisi İnar Gistba, "Şimdi, 21 . yüzyılda umarım Abhazya ve Türkiye halkı arasında yeni ilişki dönemi başlar. Bizleri coğrafya olarak sadece Karadeniz ayırmaktadır, yakın gelecekte bizleri ayıran Karadeniz bir köprü olacak ve bizleri birbirimize daha da yakınlaştıracaktır. Bizim iş alanında, en çok inşaat alanıda, tarım ve turizm alanında, kültürel değişim, eğitim ve spor alanında büyük umutlarımız var. bizi, Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunan, Türkiye vatandaşları olan -Abhaz, Çerkes, Ubıh- kardeşlerimizin sayısız diyasporası bağlıyor. Ben abhaz-Türk ilişkilerinin büyük ve iyi bir geleceği olduğuna eminim" dedi.
 

 
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.