Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2019 - 2020 Adli Yılı Bursa'da Törenle Başladı

2019-2020 Adli Yılı, Bursa Adalet Sarayı bahçesinde düzenlenen tören ve sonrasındaki kokteylle başladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2019 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2019 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
2019 - 2020 Adli Yılı Bursa'da Törenle Başladı

Törende ilk konuşmayı yapan Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, “Bizler hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı ilkeleri gereği yargı mensuplarının tarafsız ve bağımsız olmalarının yanında, toplum nezdinde tarafsız ve bağımsız olduklarına ilişkin inancın sarsılmasına yol açacak davranışlardan kaçınmaları gerekliliğini içselleştirmiş demokratik hukuk devletine inanan hukukçularız. Bu nedenle yürütme ya da yasamanın mekanında değil, görev yerimiz olan yargı mekanı Adliye’de düzenlenen adli yıl açılış törenine avukat, hakim, savcı meslektaşlarımız ile birlikte katılmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

Bursa Adalet Sarayı bahçesinde Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Bursa Valisi Yakub Canpolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Gökhan Şen, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ali Rıza Bir, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdülkadir Şahin, BAM Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Asude Şenol, Bursa Milletvekilleri Av. Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Prof. Dr. Yüksel Özkan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü başkan ve temsilcileri, Bursa Barosu kurul üyeleri ve avukatlar ile adliye personeli katıldı.

“TALEPLERİMİZİ YİNELİYORUZ”
Atatürk Anıtı önündeki törende Bursa Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde önce saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra kürsüye Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun geldi. Altun, “Bu adli yıl açılışında da maalesef yargı yükü ve yargının ağır sorunları ile karşı karşıya olduğumuzu söylemek durumundayız. Yargının yükü, uzun yargılamalar, adalete erişim hakkının kısıtlanması, yargıya erişimin pahalılığı gibi kronikleşen sorunların çözülmesi, yargının her türlü baskı ve etkiden uzak, tam bir tarafsızlık ve bağımsızlık içinde yargılama faaliyetinde bulunmasının koşullarının oluşturulması için gerekenlerin yapılması taleplerimizi yineliyoruz” dedi.

“Bağımsız ve tarafsız yargının, hukuk devleti ve demokrasinin olmazsa olmazı” olduğunu söyleyen Altun, Hakim ve Savcılar Kurulu’nun yapısını eleştirerek “HSK üyelerinin beşinin doğrudan, yedisinin dolaylı olarak Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor olması Anayasanın yargı bağımsızlığının korunmasına dair hükümlerinde çelişkili bir durum yaratmıştır. Hakim, savcı ve avukatların sivil örgütlerinin güçlü olması, yargının bağımsızlığı açısından çok daha önemli hale gelmiştir. Bu da hakim, savcı ve avukatların bağımsız ve özgür iradeleriyle örgütlenebilmeleri ile mümkündür. Bunun önündeki hukuki ve fiili engeller kaldırılmalıdır. Bu bağlamda Anayasa ile güvence altına alınmış hakimlik teminatı ve ‘hakimlerin görev yerlerinin değiştirilmemesi’ ilkesine aykırı bir şekilde hakimleri özgür iradesi dışında, fikri sorulmadan, terfi yoluyla dahi başka bir göreve veya yere atama gibi uygulamalardan vazgeçilmeli, mesleğe kabulde liyakat ve eşitlik esas alınmalıdır. Hukukun üstünlüğünden, laiklikten, sosyal hukuk devletinden, bağımsız, tarafsız, mahkemelerden ve cesur cumhuriyet savcılarından, özgür savunmadan asla taviz verilmemelidir” diye konuştu.

“AVUKATA SALDIRI DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNE SALDIRIDIR”
Avukatlara yönelik saldırılardan da söz eden Bursa Barosu Başkanı Altun şöyle konuştu:

“Avukatlara yönelik saldırılarda saldırganların çoğunlukla tutuksuz yargılanmaları, yargılama neticesinde de hak ettikleri şekilde cezalandırılmamaları, avukatı uyuşmazlığın tarafı gören hastalıklı zihniyetin yeni saldırılarına adeta davetiye çıkarmaktadır. Yine meslek alanlarımız zorunlu arabuluculuk, uzlaştırma, noterlere devredilen işlerle iyice daraltılmıştır. Sonuncusu, yargı reform paketinin açıklanmasından hemen sonra olmak üzere bu yıl açılan 3 fakülte ile sayısı 133’e ulaşan ve neredeyse her ilde bulunan hukuk fakültelerinden her yıl binlerce genç mezun olarak mesleğe adım atmakta ancak mesleki, sosyal ve ekonomik sorunlarla boğuşmaktadır. Tüm bunların yanında meslektaşlarımıza yönelen kolluk şiddeti de akıl almaz boyutlara ulaşmıştır. Geçtiğimiz hafta Antalya’da görev yapan meslektaşımız, polis memurları tarafından evinin önündeki araçtan indirilerek ağır hakarete uğramış ve darp edilmiştir. Yine yakın zamanda İstanbul’da cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından darp edilen meslektaşımız mağdur olmasına rağmen ev hapsinde tutulmuş, kendisine şiddet uygulayan kolluk görevlileri hakkında ise soruşturma izni dahi verilmemiş, valilik tarafından meslektaşımızın kendi kendini yaraladığı, darp ettiği dahi iddia edilmiştir. Her fırsatta ifade ettiğimiz üzere avukatlara yönelik baskı, saldırı ve her türlü sindirme girişimi esasen halka, halkın adil yargılanma hakkına ve demokratik hukuk devletine yöneliktir.”

“YARGININ SORUNLARI İYİ İNSANLARLA ÇÖZÜLÜR”
Yargı reform paketlerinden beklentilerini de sıralayan Altun, “Elbette uygulamaya yönelik düzenlemelere, mesleğe ve meslektaşlara yönelik kazanım içeren değişikliklere ve yargının adalet dağıtacağı fiziksel mekanlara da ihtiyacımız var. Ancak reform paketlerinden temel beklentimiz günlük ve sıradan ihtiyaçlara yönelik olanlardan daha fazlasıdır. Tüm bunlarla birlikte iyi yasalar ve görkemli adliye binalarından daha çok iyi insanlara, donanımlı ve vicdan sahibi hukukçulara ihtiyacımız olduğu da somut bir gerçekliktir. Salt ücret ve kazanç değil, hak temelli fedakarca çalışmayı ilke edinen, insanı seven, önyargılarından arınmış, hak ve adalet arayışındaki insanların taleplerinin hemen karşılanması gereken en temel ihtiyaç olarak gören, onların dertleri ile dertlenen adil ve tarafsız hukukçularla adalet gerçekleşebilir. Sorunlarımız büyük ve çok sayıdadır ama biliyoruz ki dün olduğu gibi bugün de birçoğu reformlarla, düzenlemelerle değil, iyiniyetli, karşılıklı anlayış içeren küçük dokunuşlarla çözülebilecek sorunlardır. Hak ve adalet arayışı yolunda fedakarca çalışan, demokrasi ve hukuk devletinden yana avukat, hakim, savcı meslektaşlarımız ile adliye ve avukatlık bürosu çalışanlarımız başta olmak üzere tüm yurttaşlarımızın yeni adli yılı kutlu olsun” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Gökhan Şen de, yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi. Adalet Sarayı giriş holünde kokteyl verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.