Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güç gösterisi

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2019 00:00

Siyasette, birbirlerine muhalif iki partinin beyaz olan bir nesneye ak yerine kara, siyah olan bir nesneye ise kara yerine beyaz dediklerine hep tanık oluyoruz. Kamu yararı, kişilerin kamu hizmetlerinden ortak yararlanma hakları, hizmetlerin devamlılık ilkesi gibi senelerin uygulamaları bir kenara atılıp, siyasette sen-ben kavgası başlatılmasına inanın vatandaşlarımız artık gülmüyor, kızıyor, sinirleniyor ve “yeter artık” diyebiliyor.

Bursa’nın Mudanya ilçesi gerçekten sayfiye alanları ve denizi ile göz bebeğimiz olan bir yerleşim bölgesi. Bu bölge, yüzyıllardır, hatta binlerce yıldır insanlığa hizmet etmiş. Mudanya ilçesi ile Bursa 2014 yılından bu yana sanki birbirlerine küsmüş gibi yaşantı devam ediyor. Mudanya Belediyesi CHP’li. Bursa Büyükşehir Belediyesi ise AK Partili. AK Parti ile CHP arasında siyasi çekişme, rakip olma, seçimlerde oy uğruna vaatlerde bulunma, hizmet etme gibi bazı etki tepki yaratan eylemler olabilir. Çünkü, her iki partide siyasi düşünceye hakim ve bu siyasi düşüncelerle hareket ediyorlar.

Belediye yönetimi ise seçim bitine, sandıklar açılıp mazbata verilene kadar siyasetin emrindedir. Sonrasında ise kamunun, halkın, beldenin, kentin emrindedir. Dünyanın bütün ülkelerinde kural böyledir. Belediye yönetimlerine, kamu yönetimlerine siyaset karıştığı anda, içinden çıkılmaz olaylarda başlıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUDO Deniz otobüslerini kurarken, Mudanya’nın eski iskelesini kendisine sığınma limanı yaptı. Çünkü, İDO Burgaz Güzelyalı’dan BUDO’ da Mudanya merkezden yolcuları alıp Bursa ile İstanbul arasında deniz yolu bağlantısını kurdular. 2014 seçimlerinden sonra Mudanya’da belediye yönetimi AK Parti’den CHP’ye geçtiğinde ise CHP’li Belediye “İskele benim malım” diyerek, BUDO’ya karşı ve dolayısıyla Büyükşehir’e karşı dava açtı. Asıl patlak burada verildi.

Sonrasında, Büyükşehir Belediyesi Mudanya Sahil düzenlemesini başlattı. Muhalif Belediyenin ve bazı vatandaşların şikayetleri üzerine bir yıl içinde yapılması planlanan yatırım ve düzenlemeler üç yıl kadar sürdü. Bu arada, kıyı şeridi halkın istifadesine sunulamazken esnaf senelerce kan ağladı. Neden, siyasi kısır çekişme. Siyasi güç gösterisi.

Sonrasında Büyükşehir Belediyesi, Mudanya Belediyesi’nin bir takım park çalışmalarına engel olmaya çalıştı. Yıldıztepe Projesi, Cumhuriyet Parkı Projesi, Atatürk Parkı projesi gibi.

En son gelinen nokta ise Güzelyalı’da daha önce Mudanya Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi  arasında imzalanan protokole göre, Büyükşehir Belediyesi’nce park yapılması gereken alana, zamanında yatırım yapılmamış. Mudanya Belediyesi, Büyükşehir’i Güzelyalı meydanından tahliye ettirmiş. Burasını geri alıp, kendisi park yapmaya başlamış. İçine bina yapılması nedeniyle de Büyükşehir bu binayı mühürledi.

Ve, AK Parti ile CHP arasındaki Mudanya’daki siyasi çekişme ve kısır savaşta bu kez yeni bir adım daha atıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Mudanya Belediyesi arasında 2010 yılında "Güzelyalı Yüzme Havuzu Projesi ve Uygulama İnşaatı" yapılmasına ilişkin protokol imzalanmış ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan yüzme havuzu 2011 yılının Temmuz ayında hizmete açılmıştı.

Yıllarca sporseverlerin gözde mekanı olan ve genç sporcuları uluslararası spor arenasına hazırlayan tesisten açıldığı günden bu yana 14 yaş üstü 31 bin 195 kişi yararlanırken, Büyükşehir Belediyesi’nin yaz ve kış sporları kapsamında 06-14 yaş arasındaki 7 bin çocuğa yüzme eğitimi verildi. Tüm bu rakamlar dikkate alındığında Büyükşehir Belediyesi’nin Mudanya’ya kazandırdığı yüzme havuzundan yararlananların sayısı 50 bin kişiye ulaştı.

Balon sistemi ile üzerinin de kapatılmasıyla Mudanyalılara 4 mevsim yüzme keyfi sunan ve bugüne kadar yaklaşık 50 bin kişinin yararlandığı tesis, Mudanya Belediyesi tarafından 2016 yılında mahkemelik edildi. Mudanya Belediyesi, yerin kendilerine ait olduğunu belirterek, Eylül 2012- Kasım 2016 tarihleri arasını kapsayan dönem için 1 milyon 500 bin TL ecrimisil talebinde bulundu. Ecrimisil ihbarnamesinin iptali için Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne açılan davada, Mart 2018 tarihli kararla “ecrimisil ihbarnamesinin iptaline" karar verildi.

Ecrimisil ihbarnamesinin idare mahkemesi kararı ile iptal edilmesi üzerine Mudanya Belediye Başkanlığı bu kez, dava konusu taşınmazın maliki olduğunu belirterek, Büyükşehir aleyhine ‘müdahalenin men’i ile tahliyeye ve ecrimisil tazminatına hükmedilmesi talebi ile’ dava açtı. Dosyaya sunulan bilirkişi raporu ile ecrimisil tazminatı tutarı ilk olarak 1.056.048 TL olarak hesap edilse de Büyükşehir’in itirazları ile 394 bin 273 üzerinden hüküm verildi.

Mudanya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 24 Eylül 2019 tarihli kararı ile “Davanın kabulü ile Büyükşehir’in el atmasının önlenmesine ve taşınmazdan tahliyesine, ecrimisil talebinin kısmen kabul kısmen reddi ile 394.273,00 TL ecrimisil tazminatına” hükmedildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından karara karşı Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf yoluna başvurulurken, yıllarca Mudanyalılara hizmet veren yüzme havuzunda tahliye işlemlerine de başlandı.

Havuz yarın kapanacak ve Mudanya ilçesinin tek kapalı yüzme havuzu da tarihe gömülmüş olacak.

Peki, bu işin sıkıntısını kimler çekecek? Tabi ki başta Mudanya halkı olmak üzere bizler çekeceğiz. Oturup anlaşmak ve dertleri karşılıklı anlayışla çözüme kavuşturmak varken ne gerek var ki böylesine kısır siyasi çekişmelere…

Siyasetçiler sağ-sol fark etmez koltuklarında rahat oturuyorlar, çileyi çeken vatandaş oluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.