Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geyik av ihalesine Yargı “dur” dedi

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2022 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2022 00:05

Orman bakanlığı, hazineye para geliri sağlanması amaçlı olarak, İnegöl ormanlarında bulunan Kızıl Geyik için av ihalesi açtı. Baro, bu ihaleye itiraz etti. Olay mahkemeye taşındı. Bursa 1. İdare Mahkemesi ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Olayın özeti şöyle; Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü 2 bin 886 sayılı Devlet İhale Kanununun 35/a maddesi ve döner sermayesi kuruluşlar ihale yönetmeliğinin 29/a maddesi uyarınca kapalı teklif usulü ile 13 Eylül 2022 tarihinde İnegöl Devlet Avlağı, (İnegöl ormanlarında) içinde bir adet Kızıl Geyit ihalesi yaptı. Dünya genelinde koruma altında olan ve türü tehlike altında bulunduğu kayıtlarda yazan ve ismi Cervus Elaphus olarak bilinen Kızıl Geyik ihalesi, Bursa Barosu tarafından itiraz edilip yargıya taşındı.

Orman İşletmesinin hukukçuları devreye girdi. Davaya ilk itiraz, Bursa Barosunun böyle bir ihaleye müdahale etme ve dava açma hakkının olmadığı yönünde idi. Bu itiraz mahkemeden genel kabul görmedi, çünkü, yaşanılan ortamda her vatandaşın dava açma ve devlet ihalelerine yönelik itirazlarda bulunması Anayasal güvence altında. Orman işletmesi bu kez 4 bin 915 sayılı Av Kanunu gereğince ihalenin açıldığını ve yasal hiçbir aksama olmadığını ileri sürdü. Av turizmi potansiyeli olan Kızıl Geyik’in avlanmasında yasal herhangi bir engel bulunmadığı iddia edildi.

Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin gündemine gelen dava ile ilgili olarak yapılan yargılama neticesinde, 2 bin 886 sayılı Devlet İhale Kanununun Kapsam başlıklı maddesinin “genel bütçeye tabi idarelerin özel idare ve belediyelerin, alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşınma işlerinin nasıl yapılacağının yazılı olduğuna dikkat çekildi.

Dava konusu olan olayda, 9 Ocak 1984 tarihli ve 84/7 bin 601 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kesin koruma altına alınacak Fauna türleri yönünden kararlar alındığı ve 20 Şubat 1984 tarihli 18 bin 318 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Koruması kararlarının alındığı Bern sözleşmesinin birinci maddesinde yabani flora ve faunayı ve bu işbirliğini sağlamayı amaçladığı dikkate alındı.

Tarım ürünlerinde, hayvancılıkta ise ormanlara, balıkçılığa, sulara ve diğer arazi kullanım şekillerine yönelebilecek ciddi zararları önlemek için, genel sağlık ve goüvenlik, hava güvenliği ve kamu yararı hallerinde araştırma ve eğitim amaçlarıyla, kaybolmuş türlerin yeniden yetirilmesi, yeniden yerleştirilmesi ve gerekli beslenmenin sağlanması için belirli yaban hayvan ve bitkilerinin az miktarda alımı, saklanması veya akılcı kullanımlarına çok sıkı gözetim altında, selektif ve sınırlı olmak kaydıyla izin verilmesi yönünden, istisnalar getirilebilir düzenlenmesine yer verilmesi de kararda dikkate alındı. Orman İdaresinin Av kanunu gereğince ihale yapıldığına dair savunmalarına yönelik olarak ise Av Turizmi kapsamında avlanmalara ilişkin olarak 14 nisan 2016 tarihli ve 29 bin 684 sayılı Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlüğü giren yönetmeliğin, Sürdürülebilir avcılık ve doğal hayatın korunması ilkeleri gözetilerek, popülasyonları ve yıllık artım miktarları belirlenmiş av ve yaban hayvanların av turizmi kapsamında yerli ve yabancı avcılarca avlanmalarına yönelik usul ve esasların belirlendiği göz önünde tutuldu.

Yönetmeliğin Tür ve cinsiyet ile kotaların belirlenmesi ve avlanma şekli başlıklı 29. Maddesinde, avlanmanın nasıl yapılacağının yazılı olduğu görüldü. 4 bin 915 sayılı Kara Avcılığı Kanunun 4. Maddesine dayanılarak o dönemdeki Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yeni dönemde ise Tarım ve Drman Bakanlığı olarak idarenin Koruma altına alınan Yaban Hayvanları listesinde Kızıl Geyiklerin Av turizmi hariç tutulmak üzere koruma altına alındıklarının açıkça yazılı olması, mahkemenin kararında etkili oldu.

Türkiye’nin taraf olduğu Bern sözleşmesindeki yabani hayvanların toplam sayısının taraf ülkelere ulaştırılacağı düzey olarak hayvanların, özellikle çevresel, bilimsel, kültürel ihtiyaçlarını da karşılayabilecekleri bir seviye belirlendiği ve bu sözleşmenin 3. Maddesine ekli listede ise Kızıl Geyiklerin Cervus Elaphus ismiyle kayıtlı olduğu ve kesin koruma altına alındığı, bu kararlara Türkiye’Nin de çekince koymadan tamamen kabul ettiği ve uluslar arası koruma altında tutulan hayvanlarla ilgili de uluslar arası kural ve kaidelerin geçerli olduğu bir kez daha dikkatle incelendi.

Neticede, yaban hayvan avlanma sayılarına, avlanacakları sahalara, avlanmasının sonuçlarına ilişkin olarak ihale dosyasında ilgili bakanlıkca/ idarece yeterli nitelikte bilimsel, somut ve kapsamlı bir araştırma ve tespitler, etüt ve envanter çalışmaların yapılıp yapılmadığına dair belgeler olmadığı için yapılan ihalenin hukuka aykırılık bulunduğuna karar verildi.

Bursa 1. İdare Mahkemesi, 2022/bin 289 sayılı bu dosyasında, ilgili bakanlığın yaptığı Kızıl Geyit Avlanma ihalesinin yürütmesini durdurmuş oldu.

Mahkeme heyeti, konuyla ilgili gerçekten çok güzel ve hukuki dayanaklara, hatta, uluslar arası sözleşmelere yönelik çok titiz bir çalışma yapmış.

Şimdi bu karar, koruma altındaki bütün yaban hayvanların avlanmasına yönelik olarak emsal teşkil edebilecek nitelikte bir karar olması nedeniyle önemli. Yaban hayat ve yaban hayvanların korunmasına yönelik yapılması gerekenlerin hatırlatılması ve ilgili İdareye yönelik adeta bir hukuk dersi niteliğinde olması açısından kıymetli.

Bizim içinde, yani gazetecilik mesleği açısından da Geyik Av ihalesine mahkemenin, yargının “dur” demesi, haber değeri taşıyan ve ülkemizdeki yaban hayat ile yaban hayatın korunmasına, yaban hayvanların korunmasına nesilleri yok olma tehlikesi altında olanların ise korunmasına yönelik bir emsal olması nedeniyle de büyük önem arz ediyor.

Benim şahsi görüşüm ise, devletin eli silahlı kişilerin zevkleri için böyle ihaleler yapmaktan tamamen vaz geçmesi. Avlanmanın özellikle yaban hayvanların avlanmasının spor ve turizm olmaktan çıkarılması.

Bana göre yapılan bu uygulamalar av turizmi değil, hayvan neslinin tüketilmesine yönelik akıl almaz kanlı bir ticaret.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.