Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de Japon tekniği ile inşaat dönemini başlatıyorlar

JAPON DEPREM UZMANI YOSHİNORİ MORİWAKİ (FOTOĞRAFTA SOLDA) VE İŞ ADAMI, MÜTEAHHİT FECRİ KOÇA, (FOTOĞRAFTA SAĞDA) KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ MEYDANA GELEN VE BİNLERCE CAN KAYBINA YOL AÇAN DEPREMLER SONRASI HAREKETE GEÇEREK, MÜTEAHHİTLERE EĞİTİM VE DENETİM DESTEĞİ VERECEK, İNŞAATLARDA UYGULAMA HATALARININ ÖNÜNE GEÇECEK TÜRKİYE İNŞAAT MÜTEAHHİT UYGULAMA KONTROL BİRLİĞİNİ (TİMUKON PLATFORMU) KURDU.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2023 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2023 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de Japon tekniği ile inşaat dönemini başlatıyorlar

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki ve iş adamı-müteahhit Fecri Koça, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve on binlerce can kaybına yol açan depremler sonrası harekete geçerek, müteahhitlere eğitim ve denetim desteği verecek, inşaatlarda uygulama hatalarının önüne geçecek Türkiye İnşaat Müteahhit Uygulama Kontrol Birliğini (TİMUKON Platformu) kurdu. “Türkiye’de Japon tekniği ile inşaat dönemini başlatacağız” diyen Koça, “Deprem ülkemizin bir gerçeği ve tehlikeli olanın deprem değil, depreme dayanıksız ve zemin planı iyi yapılmamış binalar olduğunu unutmayalım” dedi.

Kahramanmaraş merkezli büyük yıkama neden olan depremlerin ardından, binaların sağlamlığı konusu gündemdeki yerini koruyor. Tartışmaların odağında müteahhitler yer alırken, Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki ve iş adamı-müteahhit Fecri Koça, önemli bir çalışmanın düğmesine bastı. Koça, müteahhitlere eğitim ve denetim desteği verecek olan Türkiye İnşaat Müteahhit Uygulama Kontrol Birliği’nin (TİMUKON Platformu) kurulduğunu bildirdi.

Belediye yapı kontrol müdürleri ile yapı denetim firma sahipleri aynı çatı altında

TİMUKON’un asıl amacının; inşaatlardaki uygulama hatalarının önüne geçilmesi, bu sayede Japon yapıları gibi depreme dayanıklı inşaatların yapılmasının hedeflendiği bildirildi. Müteahhitler ile görüşmelerin sağlandığını, ilk başta 900 müteahhidi platforma çatısı altında birleştirdiklerini ifade eden FGM Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fecri Koça, platformun tüm müteahhitlere açık olduğunu söyledi.

Müteahhitlerin yanı sıra tüm Türkiye’deki belediyelerde bulunan yapı kontrol müdürlerini ve yapı denetim firmalarını da bu platformda buluşturduklarını ifade eden Koça, hedeflerinin 300 bin müteahhide ulaşmak olduğunu söyledi.

Japon uzman bilgilerini paylaşacak: “Japon yapıları gibi sağlam yapılara kavuşması sağlanacak”

Fecri Koça, "Deprem ülkemizin bir gerçeği ve tehlikeli olanın deprem değil, depreme dayanıksız ve zemin planı iyi yapılmamış binalar olduğunu unutmayalım. Kahramanmaraş merkezli tam 10 ilimizi etkileyen deprem felaketinin neden olduğu yıkımın etkisiyle tüm Türkiye için uzmanlığımızı ortaya koyacağımız bir platformun kurulması gerektiğine inandık" dedi.

Fecri Koça, şöyle devam etti:

"900 müteahhidi, belediye yapı kontrol müdürlerini ve yapı denetim firma sahiplerini aynı çatı altında topladığımız TİMUKON platformuyla amacımız; inşaatlardaki uygulama hatalarının önüne geçmek, bu sayede ülkemizde Japon yapıları gibi depreme dayanıklı inşaatların yapılmasını sağlamak. TİMUKON üyeleriyle uygulama hatalarını yok etmek ve pratik uygulama standartlarını belirlemek adına düzenli çalıştaylar gerçekleştireceğiz, bu noktada tecrübeli Türk müteahhitlerimiz ile birlikte Yoshinori Moriwaki kıymetli bilgilerini tüm grup ile paylaşarak ülkemizin tıpkı Japon yapıları gibi sağlam yapılara kavuşması sağlanacak. Daha sağlıklı yapılar için kurulan bu grup aynı zamanda imar değişikliği ve yönetmelikte olan değişikliklerle ilgili görüşleri paylaşılacak. Böylece ortak akıl ile çok daha hızlı ilerleme kat edilecek."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.