Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gençlerin heyecanlı günü

Yazının Giriş Tarihi: 01.07.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.07.2020 00:02

Yarının büyükleri, geleceğimiz, ülkemizi ve milletimizi, emanet edeceğimiz gençlerimiz geçtiğimiz hafta sonu sınava girdiler.

Bu sınav öylesine “olsa da olur olmasa da olur” cinsinden bir sınav değil. Gençlerin, geleceğini yönlendiren sınav. Bazıları, “bu sene olmadı, seneye tekrar şansımı denerim. Sınava devam” gibisinden kendilerini avutanlar oluyor.

Sınav haberlerine baktığımızda ise birbirinden ilginç detayları görebiliyoruz.

Birinci sırada her zaman olduğu gibi sınava geç kalanlar. Belgelerini unutanlar, ortalığı birbirine katanlar var.

Bazıları ise o kadar duyarsız ki, hangi okulda sınava gireceğinden bile habersiz. Sınava dakikalar kala gelmiş bir okula bekliyor.

Sınav saati belli. Sınavla ilgili kurallar belli. Öğrencilerin yanında getirmesi gerekli evraklar, belgeler belli.

Bütün bunların günler öncesinden hazırlanması gerekiyor. Şahsen ben öyle yaptım, yapıyorum. Çünkü, son dakika, son saatlerde insanlar, telaştan, heyecandan bir şeyleri unutabilir.

Birde okul meselesi var.

Sınava girilecek okul, yaklaşık 15 gündür belli. Öğrencilerin, adayların bu sınav yerlerini gidip görmeleri, ulaşımla ilgili bilgi almaları gerekiyor. Bu konuda yetkililer, ilgililer, ilgili olan veya olmayan herkes uyarılarda bulunuyor ama, bazıları için galiba bu uyarılar nafile.

Sanki, “dokunmayın, Şabanıma gariptir” mantığı ile hareket ediyorlar.

Çünkü, ülkemizde her gün Yüksek Öğretim Kurumları Sınava YKS yapılıyor ya.

Buna geç kalırsa kalsın. Yarınki için Allah kerim….

Sözün özeti, bazı gençler sınav konusunda gerçekten duyarsız ve sorumsuzca hareket edebiliyorlar. Bu durumda, sadece kendilerine zarar verdiklerini sanıyorlar galiba. Oysa ki, başta kendilerine, sonra ailelerine, sonra ülkeye ve millete zarar veriyorlar.

Nedeni; bir kere sınavlara hazırlanırken çekilen çileleri bu öğrencilerimiz belki yaşamamış olabilirler, ama ister özel okulda olsun, isterse devlet okullarında olsun, sıraları işgal edip yaklaşık 12 yıl süreyle eğitim alıyorlar. Sonra da yüksek eğitim kurumlarında kendilerine yer bulabilme adına bu sınava katılıyorlar.

Birde, ailenin kendilerinden olan beklentileri ve hayalleri var tabi ki. Sanırım, bu kişiler için ailenin ve toplumun beklentileri de pek fazla önemli değil. Hani, olsa da olur, olmasa da olur mantığı ile hareket ediyorlar ya, varsın aileler üzülsün. Anne, baba senelerdir beklediği gün yeni bir çilenin başlangıcı ile karşılaşsın. Onlar için galiba bu beklentilerin hiçbir önemi yok.

Sanırım, sorumlu davranan, sınavın yapılacağı okullara zamanından önce gelen, yerini bulup yerleşen, böylece sınav heyecanını biraz olsun yenen öğrencilerimize bu kişilerin davranışları zarar veriyor.

Sınavlarda başarı bilgiyle ölçülüyor. Ama, başarının yanı sıra sorumluluk sahibi olmak da insan eğitiminde çok önemli yer tutuyor.

Neyse ki yine, öğrenciler yetişti, yetişemedi, bir dakika geçti diye alınmadı gibisinden haberleri yine izledik. Yazdık, gördük.

Üzüldük.

Hem de çok üzüldük.

Neden böyle oldu? diye düşünürken, aslında hep böyle oluyor diye de kendi kendimizi avutmaya başladık.

Velhasıl kelam, yazık oldu, yazık.

Tabi, bunun yanında, yaptıkları görev ve hareketleri de alkışlanacak olan kamu görevlilerimiz polislerimiz var. Bursa dahil, ülkemizin çeşitli kentlerinde, yerleşim alanlarında, sınava çeşitli nedenlerle geç kalan öğrencilerin kurtarıcıları oldular. Tabi ki polislerimizden söz ediyorum. Motosikletiyle öğrencileri sınava yetiştirenler var. Özel araçlarıyla sınava yetiştirenler var. Allah onların hepsinden razı olsun.

Umarım, o gençler, sınavlarda başarı elde ederler. Kazanırlar. İstedikleri üniversitenin istedikleri bölümlerine yerleşirler ve o yardımcı olan polisleri hayatları boyunca unutmazlar.

Kolay iş değil, bıçak sırtı gibi bir süreçte, polislerin yardımlarıyla girebildiler bu zorlu sınava.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.