Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geleceğe nefes

Yazının Giriş Tarihi: 12.11.2019 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.11.2019 00:08

İnsanlara huzur veren en önemli renklerin başında geliyor yeşil. Yeşillik demek hayat demek, yaşam demek, bitki demek, nefes almak demektir.

İnsanların hayatları boyunca sevdikleri en önemli rengin yeşil olmasında belki de etrafımızdaki ağaçların, tarlalara ekilen ürünlerin yapraklarının hep yeşil olmasından kaynaklandığı konuşulup duruluyor. Çünkü, insanlar, toprak ananın bağrına attıkları bir avuç tohumdan, binlerce ton ürün almanın huzur ve mutluluğunu, o tarladaki tohumların önce yeşil renkli bitkilere sonra da ürünlere dönmesiyle elde etmenin mutluluğunu yakalamışlar. Bu yüzden de yeşil rengin önemi dünya tarihinde hep var olmuştur. Bizlerden sonra da yaşayacak olan nesillere yeşil rengin önemini bizlerin bugün anlatmamız gerekiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı ülkemizde şimdiye kadar belki de hiç uygulanmamış yeni bir iş başardı. Tarihler 11 Kasım, yani gün ayın on biri, ay ise 11 ay olan kasım. Saat yine on bir onbir geceye ayarlandı ve alarm kuruldu.

Yemyeşil bir –çevre ve geleceğe nefes projesi kapsamında insanlarımız on bir milyon adet fidan dikimi için kendilerine görev yazdılar ve kazma başı yaparak isteklerine yerine getirdiler ve ülkemizde dikili bir ağaç sahibi oldular. Hani atalarımız bazı insanlar için derler ya; “dikili bir ağacı bile yok. Sen bunun neyine güveniyorsun?” gibisinden sözler artık on bir milyon kişi için söylenemeyecek. Çünkü, onlar hem de dünya rekoruna imza atarak toprağa ağaç dikmeyi ve geleceğe bir dikili ağacı miras olarak bırakmayı başardılar.

Ülkemiz için bu mutlu güne tabi ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katıldı ve ailesiyle beraber fidan dikti. Erdoğan, "11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" Programı kapsamında Ankara Batıkent'te yapılan törende ilk fidanı dikerek ağaçlandırma seferberliğini başlattı.. Törende Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş dua etti.

Erdoğan,bu esnada kısa bir konuşma yaparak, Türkiye’nin yeşillendirilmesine, çevrenin korunmasına yönelik önemli mesajlar verdi.  "yeşil bir Türkiye için" bugün 81 ilde 11 milyon fidanın toprakla buluşturulması dolayısıyla vatandaşlardan destek beklediklerini belirtti. Erdoğan, Twitter hesabından, "#11milyonfidan" etiketiyle yaptığı paylaşımda, Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım'da, 81 ilde 2023 noktada 11 milyon fidanın toprakla buluşturulacağını belirtti..

Tabi, bu fidan dikimi çalışması kapsamında önce rakamsal olarak dünya rekoruna imza atıldı. Sonra da aynı anda belli bir bölgede sayısal olarak dikilen fidanlarla ilgili ikinci bir dünya rekoruna daha imza atıldı. Daha önceleri 232 bin 647 fidan ile Endonezya'ya ait "1 saat içinde en fazla fidan dikme" rekorunun, Çorum'da 1 saatte 301 bin 111 fidan dikilerek kırılıp, Guinness Dünya Rekoru'nun Türkiye adına tescil ettirilmesi amaçlanıyor.

Evet., dün tarihler 11.11.2019’u gösterdiği, saatinde ise 11.11 olduğu sırada böylesine önemli bir etkinlik gerçekleştirilmesi, ülkemiz için ve bu etkinliklerde fiilen görev alanlar için büyük bir başarı olarak dünya tarihine yazılmış oldu.

Birde dün şunu yaşadık. İnsanlarımız ülkemiz için faydalı olan her konuda birlik ve beraberliğini gösteriyorlar. Fidan dikimi için sahalara gidenler kendi aralarında siyaset konuşmadılar. Sen falan partili ben de filan partiliyim diye de kendi aralarında tartışma yapmadılar. İşte, hükümet şunu yaptı, bakanlar neden böyle konuştu? Gibisinden de kısır siyaset ve döngülerle dolu sözde politika ve siyaset için de kendi aralarında konuşmadılar. Yaptıkları iş sadece ve sadece fidan dikip, toprakla buluşturulan bu fidanların en kısa zamanda etrafını ormana çevirme niyetiyle dileklerde bulundular.

Bu gerçekten alkışlanacak bir durum.

Bütün ülkemizde olduğu gibi Bursa’da da fidan dikim törenleri yapıldı. Yeşil Bursa’nın daha da yeşil olabilmesi adına yapılan bu çalışmaları ve emeği geçenleri kendi adıma ve bu satırları okuyan siz değerli okurlarımın istekleri doğrultusunda sizler adına, Bursa adına kutluyorum.

Ne mutlu sizlere.

Böylesine bir günde tabi sevinenler olduğu kadar yapılan çalışmalara muhalefet edenlerde yok değildi. Daha fidan dikme töreni bitmeden, neyin ne olduğunu tam anlamaya çabalarken, bazı kişiler de ortaya çıkıp, dikilen fidanlarla ilgili sözde uyarı adına muhalefet yapmaya başladılar. Bana göre boş laflarla kafa karıştırıp havanda su dövüyorlar.

Neyse, ülkemiz, orman yangınları, ağaç kesilmesi, katliamlarıyla mücadele edip duruyor. Daha çok yapılaşmaya yönelik imar rantı iddialarıyla da ormanların korunmasında büyük sıkıntıların olduğunu görüyoruz. Biliyoruz, duyuyoruz.

Neticede kimileri ağaç diker cezalandırılır. Kimileri ağaç keser ödüllendirilir diye düşünmek istemem ama, etrafımızda yaşanılan bazı olayları gördükçe inanın ormanların korunmasına yönelik çalışmaların arttırılması, ormanların üzerinden siyasetin el çekmesini ve insanların şahsi çıkarları uğruna yapılan bir takım uygulamaların artık son bulmasını istiyoruz.

Ormanlar bizim ve ülkemizin milli servetidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.