Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gaziantep’in dumanı Bursa’yı saracak

Yazının Giriş Tarihi: 25.09.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.09.2019 00:02

Gaziantep Tanıtım Günleri kapsamında dört gün sürecek coşku Perşembe günü itibariyle Çarşamba Pazarpark’ta başlıyor. Pazar gününe kadar devam edecek festival boyunca Gaziantep tüm yönleriyle Bursalılarla buluşacak.

Yemek kültürüyle şöhreti ülke sınırlarını aşan, 600 çeşit yemeğiyle Unesco Dünya Mirasına girmeye hak kazanan Gaziantep; mutfağıyla, halkoyunlarıyla, yöreye özgü meslek gruplarının yer aldığı stantlarıyla, yöresel sanatçıların konserleriyle dört gün boyunca Bursa’da tam anlamıyla Gaziantep rüzgarı estirecek.

Yıllardır Bursa’da Yaşayan Anadolu Kültürlerini dikkatle izlerim. Kendilerine özgü kültür ve değerleri ön plana çıkararak etkinlikler düzenler, şehirlerinin tanıtımına katkı sağlarlar.

Doğrusu, başta yemek kültürü olmak üzere, birçok zenginlikleriyle bilinen Gaziantepliler Bursa’da bu noktada biraz daha geri kalmışlardı. İki yıldır Gaziantep’te düzenlenen ve büyük ilgi gören GastroAntep festivalini gördükçe, “neden Bursa’da da böyle bir etkinlik olmasın ki” diye hayıflanıyordum.

Bursa Gaziantepliler Derneği Başkanı Bilal Şengüloğlu’da benzer şeyler düşünüyormuş oysaki.  Göreve geldiği günden bu yana organizasyonlarıyla önceki yönetimlerden farklı bir yönetim anlayışı sergileyen, farklılığını ortaya koyan, o amatör ruhlu profesyonelliğini hep hissettiren, Antep ile Bursa gibi iki kadim şehri buluşturmak kaynaştırmak için kafa yoran, icraat yapan bu adam da aynı kaygıyı taşıyormuş. Nitekim  dernek başkanlığının ikinci döneminde düşündüklerini uygulama aşamasına getirmeye başlamış.  Uzun bir hazırlık ve planlama sonucunda Gaziantep’i dört günlüğüne Bursa’ya getirmeye karar vermişler. Öyle bir festival programı düzenlemişler ki, daha dinlerken insanı heyecanlandıran cinsten. Hem maliyetli hem de oldukça yorucu olan bu etkinliğin hayata geçirilmesinde, İnegöl’de kurulu Gaziantep’li  firma İSKO AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Konukoğlu da önemli bir rol üstlenmiş, ciddi bir destek koymuş derneğe.

ACILI TATLILI, ŞARKILI TÜRKÜLÜ BİR ETKİNLİK

Gelelim işin aksiyon kısmına,

 Neler mi var Gaziantep Tanıtım Günleri’nde?

20 bin metrekarelik alan üzerinde gerçekleştirilecek festival de şüphesiz en önemli bölüm Gaziantep Mutfağının olduğu stantlar olacak. Sık sık şunu duyarız günlük hayatımızda, Çin mutfağı, İtalyan mutfağı, Fransız mutfağı, Türk mutfağı vs.  Ama hiç Berlin mutfağı, Hong Kong mutfağı, Paris mutfağı gibi tanımlarla karşılaşmayız. İşte, Dünyada bilinen, tescillenen ilk şehir mutfağı Gaziantep mutfağıdır. Dolayısıyla bu kadar zengin bir mutfağın böylesi bir tanıtım festivalinde öne çıkması son derece doğaldır.

Beyranıyla, Yuvalamasıyla, Patlıcan Kebabıyla, Soğan Kebabıyla, Dolmasıyla, Çiğ Köftesiyle, Nohut Dürümüyle, İçli köftesiyle, Kebap çeşitleriyle, baklavası-künefesi, katmeriyle kısacası birbirinden leziz yemek ve tatlılarıyla buram buram Antep kokacak Çarşamba Pazarpark alanı. Hatta Gaziantepliler Derneği Başkanı Bilal Şengüloğlu’nun ifadesiyle “Kebap kokusundan, mangal dumanından Çarşamba PazarPark’ın üzerinden Bursa’nın her tarafından görünecek dumanlar yükselecek. Ola ki, gökyüzünü bir duman bulutu kaplar hemen 110’u aramayın. Bilin ki, Antep Tanıtım günleri başlamıştır”

Dört gün boyunca bu yemekleri tatma şansına sahip olabildiğimiz gibi, ödüllü yemek yeme yarışmaları, baklava yeme yarışmaları da düzenlenerek, ödüllü  festivale ayrı bir renk ve heyecan katılacak.

Yine yemek stantlarının olduğu bölümde kurutulmuş patlıcan, biber, bamya , çeşit çeşit antep salçası, antep biberi, antep turşusu gibi yöreye has ürünlerin teşhir ve satışı da yapılacak.

Festival alanının diğer bölümlerinde günümüzde neredeyse sonlanmış ama Gaziantep’te hala yaşatılan meslek gruplarıyla ilgili stantlar görebileceğiz. Belki de çoğumuzun ilk kez karşılaşacağı meslek gruplarını ve bu meslekleri icra eden zanaatkarlarla buluşacağız. Kutnu bezi dokuyan ustaları izleyip, bakıra şekil veren ustaların çekiç seslerini duyacağız. Rengarenk yemenilerin teşhir edildiği stantları ziyaret edip, bunların yapılışını görebileceğiz. Sedefçisinden meyancısına daha bir çok zanaatkarın dükkanlarına uğrayıp, alışveriş yapacağız.

Gaziantep Belediyelerinin stant açtığı diğer bölümlerde ise, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İslahiye, Nizip ve eklenebilirse diğer belediyeleri tanıma fırsatı bulacağız.

Ayrıca, Gazişehir Gaziantep Spor Kulübünün standında, bu yıl süper ligde şehri başarıyla temsil eden kulübün formalarını ve diğer ürünlerini bulabileceğiz.

ŞÜKRÜYE TEYZE GÜLDÜRECEK

Bursa Gaziantepliler Derneği, gelen ziyaretçileri eğlendirmek, hoşça vakit geçirmelerini sağlamak için, sahne performansı sergileyecek yerel sanatçıları da getirmeyi unutmamış Bursa’ya.  Etkinlik boyunca, yerel sanatçılardan konserler dinleyip, yine yerel  Stand Up’ cılardan keyifle vakit geçirebileceğimiz sahne performansları izleyebileceğiz. Perşembe ve Cuma günleri Gaziantep’in sevilen sanatçısı Faruk Lök’ü dinleyip, Cumartesi ve Pazar günleri düzenlenen “sıra gecesi” ne katılabilir, Barak havası dinleyerek nostalji yaşayabiliriz. Şükrüye Teyze karakteriyle fenomen olmuş, Antep uşağı Stand Up sanatçısı Ali Celal Aydıner sahne performansıyla festivali izlemeye gelen konukları gülmekten öldürecek. (bu biraz Antep tabiri oldu)  Ayrıca, Gaziantep’e özgü kıyafetleriyle halay çeken folklör ekibini izleyebilecek, davul zurnanın coşturduğu halaylara girerek Antep oyunları oynayabileceğiz.

 Açıkçası, yılların suskunluğunun acısını çıkartırcasına dolu dolu, kıpır kıpır, acılı tatlılı bir festival bekliyor Bursalıları.

Gaziantep Milletvekili Müslüm Yılmaz, Bursa Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve üst düzey Protokol Mensuplarının da katılacağı bu etkinliğe bir sürpriz yapar da gelebilir mi henüz belli değil ama, Gaziantepli Bakan Abdülhamid Gül ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’ de iştirak edebilir. Gül ve Şahin programlarında boşluk oluşturabilirlerse katılabilmeyi çok istediklerini belirtmişler Bilal Başkan’a.

Bu vesileyle, bir Gaziantepli olarak ben de Sevgili Bilal Başkan adına tüm Bursalıları “Gaziantep Tanıtım Günleri” ne davet ediyorum.

Çoluğunuzu çocuğunuzu, eşinizi dostunuzu, konunuzu komşunuzu alın gelin Çarşampa PazarParka,  yiyin, için, yarışmalara katılın, konserler dinleyin, gülün, eğlenin, halay çekin, çiftetelli oynayın, ve bu Gaziantep kültürünü yaşayarak, dokunarak öğrenin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.