Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fahiş fiyat sorunu

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2022 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2022 00:10

Son günlerin en önemli gündem maddelerinden birisi makul olmayan fiyat artışları. Ekonomik dengelerin iyice bozulmasıyla beraber enflasyonun kendini bütün haşmetiyle sergilediği düzende arz talep dengesi iyice kontrolden çıkmaya başladı.Bütün her şeye gelen zamlarla beraber,insanların yaşamak için ihtiyaç duyduğu temel gıda ürünlerindeki fahiş artışlarla bi nevi gıdada darbe yapılmaya çalışılıyor diye tabir etmek yanlış olmaz.

Son dönemde fiyat maliyetlerinde herhangi bir artış olmadığı, döviz kurununda stabil durumda görülmesine rağmen, beyaz peynirin fiyatı etten daha pahalı bi hale geliyorsa, tencere kaynatan patates soğan zaruri olmayan ihtiyaçlardan kat ve kat pahalıysa, aynı ürün bir markette fiyatı 12 lirayken aynı ürün diğerinde 25 liradan satılıyorsa, fiyatların artması ve kalitenin düşmesi yetmezmiş gibi gramajlarla da oynanıyorsa burada bir sistem sorunu var demektir. Güçlüyü, fırsatçıyı koruyan düzenin, üretimin olmayıp ithal etmenin, sürdürülebilir bir ekonomi ve tarım planının olmamasının sonucudur olanlar. Üretimimiz yok, yerine ithal ediyoruz. Üretilen mal ise stoklanarak arzı engelleniyor. İthal ettiğimiz ürünler orta ve uzun vadede fiyatların artmasına neden olan temel etmenlerden birisi. Yapılan her ithalat içerideki üreticiyi üretime küstürüyor, uzaklaştırıyor. OECD verilerine göre Türkiye gıda enflasyonu en yüksek ülke olarak kayıtlara geçti. Bu da tarım politikasının ne kadar yanlış olduğunun bir göstergesi. Üretim yerine ithalata bel bağlanması yerine, üreticiye kazandırmak gerekiyor ki üretime devam edilebilsin.

Serbest piyasa kurallarına bağlı kalınıp ve bu yüzden fiyatlara müdahale edilmemeli denilen sistem ne kadar doğru peki? Avrupa ülkeleri de dahil bir çok ülke belirli ürünlerde “sabit fiyat” uygulamasına geçti.İnsanların temel ihtiyaç maddeleri, temel gıda ürünlerinde fiyat sabitlemesi yaparak halkın krizde boğulmasını engellemeye çalışıyorlar. Bizde neden böyle bir karar alınmıyor?

Temel gıda ürünlerinde bir an önce sabit fiyat uygulamasına geçilmeli ki bu ürünlerin fiyatı en alt gelir seviyesindeki insanların alabileceği şekilde belirlenip o fiyatla satışı zorunlu tutulmalı böylelikle hem halkı hem de piyasa üzerinden fırsatçılık yapmak isteyenler de engellenmiş olsun.

Engellenmiş olsun ki şartların getirdiği bu zorlu yaşam mücadelesinde en azından insanlar temel ihtiyaç ürünlerine rahatlıkla ulaşabilsin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.