Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ertuğrul Mat ile yüz yüze sorular

Yazının Giriş Tarihi: 07.06.2021 12:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.06.2021 12:10

Ertuğrul Mat, Hukukçu, İşadamı, Gazeteci ve 14. dönem Bursa milletvekili

1934 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Bursa’da serbest avukat olarak çalıştı, gazete sahibi ve köşe yazarlığı yaptı. Adalet Partisi’ne (AP) girdi. 1965 yılında 31 yaşında milletvekili seçildi buna rağmen dönemin milli bakiye sistemi yüzünden parti genel idare kurulu kararı ile kendisinin TBMM ye gitmesi yerine Diyarbakır da aday olu seçilemeyen bir bürokrat Ertuğrul Mat yerine milletvekili olarak meclise gönderildi. Buna rağmen kimseye küsmedi ve kırılmadı bir dönem sonra 1969 genel seçimlerinde parti listesinden Bursa milletvekili seçildi. Daha sonra gazetecilikten ve siyasal yaşamdan çekildi.

Ertuğrul Mat müthiş derecede zeki bir insan, kendisini tanımaktan ve görüşmekten mutluluk duyduğumu belirtmeden geçemeyeceğim. Yazmış olduğu iki kitabı keyifle okudum.

Demokrasi yolunda karınca misali, İstanbul ve Ankara günleri

Demokrasi yolunda karınca misali, Bursa günleri.

Anılarını ve yaşama dair önemli kırılma noktalarını anlattığı bu iki kitapta bir çok konudan faydalanmış olduk. Özellikle satır aralarından cımbızla çekip hafızamıza kaydedeceğimiz birçok önemli noktayı, dönemin canlı şahidinden öğrenmek te bir o kadar çok önemliydi.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan ''Bir papazın hatıra defteri '' kitabını köşemizde anlatmıştık. Okuyucuyu derinden etkileyen bu kitabın yazarı Atiye Keskin Kubanlı'nın kitabı yayımlamaya ne yazık ki ömrünün bir trafik kazasından dolayı yetmemesi sebebiyle kızına bıraktığı vasiyetinin yerine getirilmesinde yine Ertuğrul Mat'ın büyük emeği var.

Atiye Keskin Kubanlı nın hayatını öğrenince muhteşem bir insan olduğunu görüyoruz, eşi Avukat Mustafa Kemal Keskin'in mahkemede hakime ağlayarak ''güneş batarken sararır'' demesi ki bu söz idama giden Şeyh Bedrettin'in Mehmet Çelebi'ye söylediği son sözler olup tarihe geçmiştir. Atiye Keskin Kubanlı nın ömrü olsaydı Ortadoğu siyaseti için müthiş faydalı bir insan olabileceğini düşünüyorum. Tarihe baktığımızda Ortadoğu da Osmanlı aleyhtarlığı yapıp tüm bölgeyi Osmanlı düşmanı yapan Arabistanlı Lawrance nin hocası Getrude Bell gibi kahvaltı yaparken cetvel ile Ortadoğu da ülke haritalarını çizen birinin karşısına koyacağımız üst düzeyde biri olurdu diye düşünüyorum. Ve yeni çıkacak olan Atiye Keskin Kubanlı nın Ortadoğu ülkeleri ile yaptığı görüşmeleri ve asil duruşunu göreceğimiz bu kitabı yakında okuyacağız.

Ertuğrul Mat ile Btv de Salı akşamı saat 20,00 de ''İsmet Koyuncu ile gündem'' programında izleyeceksiniz. Bu bana göre tarihi programı özellikle demokrat partililer kaçırmasın.!

Ertuğrul Mat beyefendiye soracağım sorulardan bazıları.

Eğitim enstitülerini kim kapattı?

27 Mayıs 1960 darbesinde Yedek subaydınız, neler hissettiniz?

12 Mart 1971 Muhtırası neden ve nasıl yapıldı?

12 Eylül 1980 darbesinde ne yaşadınız?

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam oylamasında meclisteydiniz neler oldu?

Bu günün Demokrat partisine bakış açınız nasıl?

Salı akşamı saat 20, de Btv canlı yayında olun tarihe ışık tutacak bu program kaçmaz. Esenkalın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.