Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan neden ‘Yeni Anayasa’ dedi?

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2021 00:00

Pazartesi akşamı tüm Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına kilitlenmişti. Nihayet Beştepe’deki  Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı gerçekleşti, bir süre sonra da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kameraların karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan eğitim başta olmak üzere çeşitli konularda merak edilen konulara açıklık getirdi. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında en dikkat çeken konu başlığı şüphesiz “Yeni anayasa için harekete geçebiliriz” cümlesiydi.

Açıkçası bu pek de beklenilen bir açıklama değildi.

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan neden böyle bir şey dedi?

Bu açıklamadan hemen sonra memleketin gündemi yeniden anayasa tartışmaları oldu. Kimi Cumhurbaşkanı Erdoğan,  mevcut sitemde sıkıntıları gördüğü için böyle bir açıklama yaptı dedi, kimi de zaten yıllardır bu tartışma süregelen bir sorun olduğu için gerekli bir adımdır dedi.

Hatırlanacağı üzere bundan 4 yıl önce 2007’de bu ülke referanduma gitmiş ve halkın desteğiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kurulmuştu. O günden beri de Türkiye’de yönetim bu şekilde devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu açıklamasının devamında ‘İttifak ortağı ile görüşüp adım atabiliriz’ derken tümden yeni bir anayasaya mı gidilecek yoksa revizeye mi gidilecek? Onu anlamak gerekir.

Şimdi akıllardaki soru Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra atılacak adımda neler değişecek, yeni referandum yolda mı? Gibi sorularda zihinlerde yer etmeye başladı bile.

Önümüzdeki süreçte netleşecek olan bu durum için şimdiden çeşitli platformlarda tartışma konusu olmaya başlandı.

Ülkemizde anayasa tartışmaları zaman zaman gündeme gelse de gerçek olan şu ayrıntıyı gözden kaçırmamak lazım.

12 Eylül darbesinden sonra 82 Anayasanın üzerinden o kadar çok çalışmalar yapıldı ki deyim yerindeyse yama üstüne yama oldu. Belirli aralıklarla bu anayasa revize edildi, şu yapıldı bu yapıldı; ama bir türlü anayasa tartışmaları her zaman gündemdeki yerini korudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bazı sıkıntıları gördüğü için mi bu açıklamayı yaptı onu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Türkiye’de reel siyasette bugüne kadar en çok konuşulan konuların başında anayasa tartışmaları geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu adımı ile kolektif bir anlayışla ne gibi bir hal alacak onu da zaman gösterecek.

DAVUT GÜRKAN RESMİ OLARAK GÖREVİ DEVRALDI

Pazartesi günü TOFAŞ Kapalı Spor Salonunda gerçekleşen, AK Parti Bursa 7. Olağan Kongresi  bir süre önce görevi Ayhan Salman’dan devralan  Davut Gürkan,  tek liste ile gidilen seçimde 449 delegenin oyuyla resmi olarak göreve başlamış oldu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans  katılımıyla gerçekleşen Bursa il kongresi , delege, ilçe teşkilatları ve STK’ların geniş katılımıyla gerçekleşti.

Kongreye Eski Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, AK Parti milletvekilleri, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi teşkilatları yer aldı.

Geneline baktığımızda öncellikle kongrenin programı açıklandı. Daha sonra Bursa’da il başkanlığı yapan isimlerin mesajları partililere dinletildi. Özelinde ise sırasıyla konuşmalar gerçekleşti.

Eskilerin ve yenilerin buluştuğu kongrede verilen mesajlar da önemliydi. Partide yeni bir atılım olduğu her haliyle belliydi. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması olmak üzere kürsüde söz alan hepsi bu konuda birlik beraberlik mesajı verdi.

Bu nedenle…

Geçtiğimiz günlerde genel merkez tarafından atanan Gürkan, işi resmiyete dökecek günde şu sözleri kullandı. “Yeni dönemde bu onurlu emaneti bize tevdi eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı arz ediyorum. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak sloganıyla çıktığımız siyaset yolculuğumuzda bizler hep şunu bildik. Bu partinin öznesi millettir. Yeni ve güçlü Türkiye, hayali için gecesini gündüz kılmış böyle eşsiz bir teşkilatla çalışabilecek olmanın onurunu ve heyecanını yaşıyorum. Bizim manifestomuz icraatlardır.” Diyerek göreve başlamanın heyecanı içinde olduğunu vurguladı.

Kürsüde konuşan Eski Başkan Ayhan Salman ise, Bursa teşkilatları olarak hedeflere odaklanarak Bursa Büyükşehir Belediyesi başka olmak üzere 14 ilçede Cumhur İttifakı bayrağını dalgalandırdıklarını belirterek emeğe geçen herkese teşekkür ederek veda etti.

AK Parti Bursa İl Kongresinin ağır konukları da vardı. Son Başbakan Binali Yıldırım Ak Parti’nin 19 yılı dolu dolu hizmetlerle geçtiğini hatırlatarak, 2023 hedeflerine emin adımlarla yoluna devam ettiğini söyledi.

Binali Yıldırım, konuşmasında partinin bugüne kadar gerçekleştiği hizmetlerden bahsederken, bir konuya dikkat  çekti. Emperyalist güçlerin, darbe ile indiremediği Recep Tayyip Erdoğan’ı şimdi de muhalefete verdiği destekle yıkmak istediğini belirtti.

AK Parti Bursa İl Kongresi Ankara’dan gelen önemli konuklarla birlikte binlerce partiliyle gerçekleşti. Davut Gürkan delegelerin oyuyla ve kurduğu ekibiyle birlikte göreve resmi olarak başlamış oldu.

Biz de başkan Gürkan ve ekibine hayırlı olsun diyor,  Bursa’ya dair çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.