Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan; ne yaptığımızın farkındayız

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2021 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2021 00:07

Piyasalar allak bullak durumda. Döviz, Merkez Bankası’nın piyasaya döviz sürmesine ve sıcak satış yapmasına rağmen durduğu yerde beklemiyor. Ekonomi durağındaki denge ise karışık. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ayrıldı, yerine yardımcısı, AK Parti genel merkezin eski kasasından sorumlu olan Nureddin Nebati geldi.

Bakan değişimi gece yarısı saat 24.00’da Resmi Gazete yayınının internet ortamına düşmesiyle ortaya çıktı. Bu konuda, hükümet kanadından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ekonomi kurmayları ve iş dünyası temsilcileri bakan değişimini her zamanki gibi normal karşıladılar. Zaten, muhalefet hariç diğer iş adamları veya iş insanları kuruluşlarının böyle bir değişime “hayır” demelerini beklemiyoruz. Bundan sonra önümüze bakıp, gelişmeleri titizlikle izleyeceğiz. Ekonominin dümenindeki kaptan değişti. Geminin yolcuları olan bizler hep aynıyız.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, piyasaların canlanması ve ekonominin dengeye oturması konusunda çok önemli açıklamalar yaptı.

Meclisteki torba kanunda ise doktorlara yönelik şipşak yapılan zamlar ve ek ödemelerle ilgili kanun ise hemen kabul gördü. Şimdi, başta diğer sağlık çalışanları da doktorlara yapılan jestin bir benzerinin kendilerine yapılmasını bekliyo6rlar. Tabi, kamuda çalışan diğer memurlarda bu emsale göre kendilerinin de artık hak sahibi olduklarını ve müktesep hakların verilmesini beklediklerini konuşuyorlar.

Bir sektörde hareketlenme başladı mı, diğer bütün alanlarda da aynı durumun uygulanması bekleniyor. Yoksa, sağlıklı ve normal dengenin sağlanması çok güç. Siyasi dengelerin sağlanması ise “ona verdin, bana vermedin” şeklinde değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ekonomi uygulamalarıyla ilgili olarak direnç göstereceklerini ifade etti. Sözleri şöyle;

“Zengini zengin yapan model faizciliktir. Türkiye ne zaman yüksek faiz kıskacından çıkmak için adım atmışsa, döviz kuru üzerinden manipülatif bir baskıyla hep karşı karşıya kalmıştır. Bu kur faiz spekülasyonu ile karşı karşıyayız. bu spekülasyonu ancak biz engelleriz. Yüksek faiz kazancı için kısa vadeli olarak ülkeye giren küresel fonlar var, bu sıcak para döviz kurunu geçici olarak düşürebilir. Ama bu ideal olan değildir. Yükselen kuru düşürmek için her seferinde daha yüksek faiz vermek gerekir. Sürekli tekrarlanan bu süreç ülkenin kaynaklarını küresel sermayeye aktaran ve ekonomiyi bağımlı hale getiren bir kısır döngüdür. Biz kur faiz -enflasyon sarmalında yaşamayacağız ve yatırımı, üretimi engellemelerine müsaade etmeyeceğiz, büyümeyi istikrarsız hale getirmelerine müsaade etmeyeceğiz. Bu tezgahın bozulmasını istemeyenler kur manipülasyonuyla bizi bu oyuna çekmek istiyorlar.”

Cumhurbaşkanının ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumla ilgili özet sözleri böyle.

“Maliyet enflasyonu denen bir tez var. Sanayicinin, yatırımcının en önemli engeli nedir? Maliyet enflasyonudur. Maliyetler ne kadar yükselirse onun yatırımdaki gücü de o kadar azalır. Biz tam aksine istiyoruz ki yatırımda gücünü arttıralım, sonra da uluslararası ihracatta o yatırımcı yarışa çok daha güçlü girsin. Türkiye'nin ekonomide temel göstergeleri çok güçlü. Bunu birileri zayıf göstermenin gayretine giriyor. Bizim ekonomik verilerimiz de gayet iyi durumda. Ülkemiz kısır döngüyü kırma noktasına gelmiştir, geri dönüş yoktur.

Salgın sonrası dünya ekonomisinde oluşan yeni dengelerde de bu süreci hızlandırmıştır. Bu olay Amerika'da Almanya’da, İngiltere'de, Hollanda'da var. Hepsi de bu ciddi kısır döngüde kıvranıyor. Tüm bunlardan Türkiye olarak biz büyük oranda sıyrılmış vaziyetteyiz. Türkiye'ye uzun vadeli yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır, bundan sonra da kazanacaktır.

'Kredi istiyorsanız kamu bankaları kredi vermeye hazır. Mevcut yatırımlarınızı daha da güçlendirin.' Bizim derdimiz kur-faiz sarmalı değil, tam aksine yatırımı yapacak güçlü yatırımcılar arıyoruz. Yeter ki güven veren yatırımcı olsun. Yeni ekonomi modeliyle yüksek faiz vererek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle yatırımı ve ihracatı destekleyeceğiz. Biz şu anda ihracatta çok çok iyi konumdayız. 215-220 milyar dolarlara çıktık. Bunlar Türkiye'nin ihracattaki rekoru. Biz şu anda ihracatta çok çok iyi konumdayız. 215-220 milyar dolarlara çıktık. Bunlar Türkiye'nin ihracattaki rekoru.”

Erdoğan’a göre, yeni uygulamanın başarılı olacağına yönelik olumlu sinyaller var piyasalarda.

“Benim de yakın çevremde birçok insan bunları geçmişte de savunmadılar. Biz 6 sıfırı atıyoruz dediğimizde, 'Taksim Meydanı'nda anırırım' diyenler vardı. En yakınımda olanlardan bile, şu anda o da siyasette, 'kurmayacağım' dedi halde parti de kurdu. Şimdi 6 sıfır attık diye övünmeye başladı. Benzer birçok ekonomik kararın altında benim imzam var. Sen benim bakanımsın. Artık cari açık verip bu açığı dış borçla finanse eden değil, döviz kazanıp cari fazla veren bir ekonomi olma hedefiyle hareket ediyoruz, bu hedefe çok yakınız. Şu anda yüksek faizle sıcak para çekerek döviz kurunu baskılayıp ithalatı ucuzlatmak enflasyonla mücadele değildir. Bize dayatılan yüksek faiz politikası yeni bir olay da değil. Yerli üretimi yok eden üretim maliyetlerini arttırarak yapısal enflasyonu kalıcı hale getiren bir modeldir. Biz bu sarmala son veriyoruz. Bugün geldiğimiz noktada ihracatımızın, ithalatımızı karşılama oranı yüzde 90'lara ulaştı. Turizmde de hızla toparlanma sürecindeyiz.

Şu mevsimde turizmde Rusya'dan ciddi bir turist akını var. Antalya şu anda hiçbir mevsimde görülmemiş Rus turist çekiyor. Bu konuda sayın Putin'le olan, Rusya'yla olan dayanışmamız bu tür turist akınını da sağlıyor. Yıllık cari açığımızı da aydan aya hızla azaltıyoruz.”

Görünen o ki, turizmdeki canlanma ile ülkemizin ithalata dayalı cari açık miktarının azaltılması hesaplanmış. Rusya bu konuda destek oluyor. Dost dediğin böyle günlerde belli olur.

Ekonomik göstergeler, bakanın ilk değiştiği gün yerinde saymadı. Yükselmeye devam etti. Şimdi, yeni bakanın bakanlığa yönelik açıklamaları, piyasaları rahatlatıcı yeni politikaları uygulamaya koyması ve Merkez Bankası’nın piyasaya döviz arzına devam edip etmeyeceğini merakla bekliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.