Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En mağdur emekli kesimi

Yazının Giriş Tarihi: 30.01.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.01.2022 00:06

Ekonomik dalgalanmanın ve alım gücünün giderek eridiği bu zor günlerde, maaş zammı konusunda en şanssız kesim İşçi ve Bağkur emeklileri oldu ve bu kesimin hangi grubu mağdur oldu derseniz, 2 bin ve az üstü maaş alan kesimdir. Bu maaş grubuna uygun ücret alanların maaş zamları ortalama 500 lira oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada ''emekli maaşı en az 2,500 lira olacak'' derken 1,500 ve az üstünde alanlara Bin lira civarında zam yapmış oldu. Maaşı 3,000 lira olanlar ise en az 750 lira zam aldı. Zam konusunda en büyük haksızlık maaşı 2,000 ve az üstünde alanlara yapıldı bu konuda mutlaka yeni bir düzenleme yapılarak bu adaletsizliğin giderilmesi gerekir.

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldıktan sonra ciddi beklenti içine giren emekli kesimi büyük hayal kırıklığı yaşadı. Emeklilere verilen zam oranı yüzde 25,47 oldu fakat aradaki uçurum giderek büyüyor. En düşük emekli maaşı Asgari ücret seviyesine eşitlenmeden de ülkede gelir dağılımı adaletli olmaz, olamaz.! Emekliye verilen maaş farkı aslında yalnızca enflasyon farkıdır bunun içinde maaş zam mı yoktur, konulmamış, hesaplanmamış verilmemiştir.

TUİK tarafından açıklanan enflasyon oranı yüzde 38,08 oranında olsa da gerçek rakamın daha yüksek olduğu halk arasında biliniyor ve konuşuluyor. Açıklamalar yapıldıktan sonra ardı ardına gelen abartılı zamlar her kesimin moralini bozdu. İşçisinden esnafına, Sanayicisinden memuruna zam dan etkilenmeyen hiç kimse yok.

Çevremizde müthiş bir tepki seli var bazı arkadaşlar da ''Emekliler derneği ne işe yarar var mı bir açıklamaları'' diye soruyor biz de yaptıkları açıklamaları aktarıyoruz.

TÜED Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ocak'ta açıklanan yüzde 13,58'lik aralık enflasyonuna göre yıllık enflasyonun yüzde 36,08 oranında gerçekleştiğini anımsattı.

Temmuz-Aralık 2021 enflasyon verisiyle işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarının yüzde 25,47 arttığını belirten Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:

"Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 6. Dönem Toplu Sözleşmede maaşlara Ocak 2022 itibarıyla yüzde 5 artış olacaktı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu rakama ilave yüzde 2,5 artış yapılacağını açıkladı. 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin memnuniyetle karşıladığı bu ilave artışı işçi ve Bağ-Kur emeklileri de talep etti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda emekli aylıklarına zamları da içeren 'torba' kanunun görüşmelerine katılarak onların bu talebini dile getirdik. Fakat, üzülerek ifade etmeliyim ki komisyonda girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Umuyoruz ki yasanın Meclis Genel Kurulu aşamasında taleplerimiz karşılık bulur."

"Emeklilerin gelir ve aylıklarına yapılan artışlar, alım gücünde fiyat ve döviz kuru kaynaklı artışların yol açtığı kaybı önlemeliydi. Emeklilerimizin harcamalarında en yüksek gider olan gıda ve kira artışları mağduriyetleri arttırdı. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarındaki ilave yüzde 2,5'lik artış, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine de yapılmalıydı. Emekliler arasında fark gözetilmemeliydi. Bu bakımdan, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin ilave zam talebinin Anayasa'nın eşitlik ilkesi göz önünde bulundurularak yetkililerce yeniden değerlendirilmesini istiyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.