Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emek verenleri üzmeyin!

Yazının Giriş Tarihi: 06.11.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.11.2020 00:02

Aklımın erdiği 1979 yılından bu yana emekçiler üzerindeki baskıların artarak devam ettiğine şahidim. Çalıştıranlarla çalışanlar arasındaki “mevzuat”, can sıkıcı hale geldi… ‘12 Eylül Yasalarının halen uygulanmakta olması da cabası…

1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasından tutun da ikramiyelere, fazla mesaiye, iş güvencesine ve iş akdinin feshine kadar, çalışanların özlük haklarında sürekli geri adım atıldı… İşçinin kıdem tazminatı hakkı ise en hayati konu

Bu arada Meclis’teki yasasının geri çekilmesi için bir araya gelen Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e Uluslararası Sendika Konfederasyonu’ndan (ITUC) ve Avrupa Sendikaları Konfederasyonundan (ETUC) destek geldi. Hükümet uyarıldı…

İŞÇİNİN HAKKI

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow ile ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini’nin imzalarını taşıyan ve ‘Sevgili Kardeşlerim’ hitabıyla başlayan destek mektubunda, işçilerin itiraz ettiği düzenleme için, ‘İş güvenliğini ve işçi haklarını tehdit eden, geçici istihdamı teşvik eden yasa tasarısı’ ifadesi kullanıldı. Mektupta, tasarıyı hazırlayanların genç işçilerin ve 50 yaşından büyüklerin istihdam edilebilirliğini artıracağı iddialarının aksine, yeni yasanın işçileri sosyal güvenceden mahrum bırakacağı, işyerlerinde yaş ayrımcılığına dayalı, iki kademeli bir istihdam sistemi kuracağı, güvencesiz ve kayıt dışı işleri yasallaştıracağı ifade edildi.

KAZANIM YOK

Yasa tasarısı, yaklaşık 4 milyon çalışanı doğrudan, toplam 10 milyon işçiyi yakından ilgilendirecek… 25 yaş altı ve 50 yaş üstü önerisi ile de işveren, otomatik olarak 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışana yönlenecek ve zaman içinde 25-50 yaş aralığında işsizlik ciddi biçimde artacak.

İşçi, ayda birden fazla işyerinde 10’ar günün altında 30 gün çalışsa da her bir işveren için 10 gün koşulu ayrı ayrı aranacağı için, 10 günü doldurmayan işveren, emeklilik primi yatırmaktan da kurtulacak.

Olacak şey değil…

Anladığım kadarı ile bu teklif, yaşa bağlı olarak belirli süreli çalışma (geçici işçilik) ve kısmi çalışmayı yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Geçici sözleşme, asıl çalışma haline gelecek demektir

Yasa teklifinin öngördüğü bu çalışma biçimleri, özellikle kıdem tazminatı, iş güvencesi ve emeklilik haklarını son derece olumsuz etkileyecek nitelik taşıyor.

Yasa teklifi ile hedeflenen çalışma biçiminin en büyük sakıncası kıdem tazminatının ve iş güvencesinin yokluğu. Geçici çalışan işçi, sözleşmesi bittiğinde kıdem tazminatı alamaz. İş güvencesi hükümlerinden yararlanamaz

Teklif ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için kıdem tazminatı hakkı net biçimde kaldırılmış oluyor.

Yaşa dayalı ayrımcılık, anayasanın 10. maddesine de aykırıTeklif, anayasanın başta sosyal hukuk devleti olmak üzere eşitlik ve sosyal güvenlik hakkına da uygun değil…

Yasa teklifi, kadük kalmalı…

NOT: DİSK BAŞKANI MECLİSTEYDİ

DİSK’in TBMM’deki Dikmen Kapısı’nın önünde yapmak istediği eyleme polis müdahale etti. TBMM’de görüşülen Torba Yasa’daki ‘Kıdem Tazminatı’ düzenlemesine karşı eylem yapacaklarını duyuran DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, önceki gün TBMM’nin önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Emniyet güçleri, basın açıklaması yapmak isteyen sendika üyeleri ve destek veren milletvekillerine müdahale etti. Televizyon kanalından izledim; Müdahaleyi görüntülemeye çalışan basın emekçileri polis kalkanları ile engellendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.