Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomiye şeffaf gözlük

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2020 00:00

Dünyadaki pek çok insanın, “bir an önce bitsin gitsin, bizlerde hastalıklardan kurtulalım” diye dua ettikleri 2020 senesinin son günlerini yaşıyoruz. Türkiye’nin göz bebeği yine yeni seneye zengin girme hayalleri kuran pek çok vatandaşımızın Milli Piyango’nun yılbaşı özel çekilişi için vereceğini duyurduğu 100 milyonluk ikramiyesi.

İnsanlarımız, her sene tatlı hayaller ve pembe rüyalar peşinde koşuyorlar. Bir bilet alıp, milyonerlik hesapları yapılıyor. Birkaç şanslı kişiye piyango vuruyor. Onların kaderleri bir anda değişiveriyor. Ama, milyonlarca kişi, bağladıkları umutlarındaki ışık söndükten sonra, eski yaşamlarına tekrar geri dönüyorlar.

Sonra, başlanılıyor hesap kitap yapılmaya. Allah herkesin gönlüne göre versin. Gönül zenginliği versin. Gönül zenginliği, hayatın gerçekleriyle birleşmese de yine de huzur için gerekli.

Türkiye ekonomisine yön veren Merkez Bankası, 2021 hedeflerini açıkladı. İçinde bulunduğumuz yıl dünyayı saran pandemi, Covid-19 Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik rakamlar ve göstergeler eskisi gibi umut verici olmadı. Yine de çarklar dönüyor. İş ve istihdamla arzu edilen rakamlara ulaşılmasa bile yine de çalışma hayatında hareket ve bereket var.

Ekonomik faaliyet 3. çeyrekte iç talep kaynaklı belirgin toparlanma kaydetti. Hızlı parasal genişlemenin gecikmeli etkileriyle, ekonomide ısınmanın son çeyrekte belirginleştiği görülüyor. Üretici Fiyat Endeksindeki yükseliş eğilimi, Tüketici Fiyat Endeksi üzerinde maliyet baskılarını artırdı. Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu görüyoruz. Kur ve emtia fiyatları enflasyon için risk oluşturuyor.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, mevcut ekonomik düzen ve 2021 planlarına ilişkin şu görüşlerini paylaştı;

Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Gerekirse parasal duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız. 2021 yılında para politikası sade ve anlaşılabilir bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır.

TCMB'nin temel politika aracı bir haftalık repo faiz oranı olacak. Gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz koridoru ve TCMB'nin nihai kredi merci işlevini gören Geç likidite penceresi fonlama aracı olarak kullanılmayacak. Parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makrofinansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla zorunlu karşılıklar ve diğer TL likidite araçları etkin olarak kullanılacak. Bankalara sağlanan swap imkanı kademeli olarak azaltılabilir.

Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecek. Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talebe göre oluşacak, TCMB kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacak. Döviz arz ve talep gelişmelerini yakından takip edeceğiz. Aşırı dalgalanma halinde döviz piyasasına alış ve satış yönlü müdahale söz konusu olacak. Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz.

Rezerv biriktirmeye yönelik araçlar uygun bir şekilde kullanılacak. TCMB olarak fiyat istikrarı yolunda üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Enflasyonla mücadele için bütüncül yaklaşımın öneminin farkındayız. Fiyat istikrarının orta ve uzun vadeli kazanımlarına odaklanarak para politikasında kararlılıkla sıkı duruş sergileyeceğimiz, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarı doğrultusunda kazanımlar elde edeceğimiz bir yıla giriyoruz. Politika duruşumuzu fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda belirleyerek uygulayacağız. 2021 yılı sonu için yüzde 9,4 hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz. Hükümetle birlikte belirlenen yüzde 5 enflasyon hedefine bağlıyız. 2023 yılı itibarıyla bütün TCMB araçlarını kararlı bir şekilde kullanarak bu hedefi yakalamak için olağanüstü bir çaba sarf edeceğiz.

Ekonomistler ve diğer paydaşlarla önümüzdeki dönemde daha sık bir araya geleceğiz. TCMB önümüzdeki dönemde her bakımdan yapmış olduğu faaliyetlerle ilgili daha şeffaf, öngörülebilir olacak. Swap işlemleri de dahil olmak üzere kamuoyu ile paylaşılması istenen verilerle ilgili çalışmalara başlayacağımızı söyleyebilirim. Geçmiş dönem para politikası uygulamaları incelenmiş, 2006 yılında açık enflasyon hedeflemesi rejimine geçilirken ortaya konulan çerçeve ve iletişim politikalarının geliştirilerek 2021 yılında etkili bir şekilde uygulanması temel öncelik olarak belirlenmiştir.

Enflasyonun yıl içinde üçer aylık dönemlerin sonu itibarıyla yıl sonu hedefinden 2 yüzdelik puandan fazla farklılaşması durumunda, sapmaya yol açan nedenler ile hedefe ulaşılması için alınan ve alınması gereken önlemler Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyuna açıklanacaktır. Para politikası kararları, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer tüm unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı ve ikna edici bir düşüşü sağlayacak şekilde oluşturulacaktır.

Evet, ekonominin bel kemiği olan ve para politikalarını oluşturan Merkez Bankası’nın en yetkisi isminin açıklaması böyle. Peki ya piyasalardaki durum nasıl? Önemli olan, halkın gözüyle bakılan ekonomi çok önemli. Pazaryerindeki sebze / meyve fiyatları çok önemli. Dükkanlardaki işler ve gelir- gider düzeyi çok önemli. Bütün bunlar, ekonominin şeffaf gözlüğünü oluşturuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.