Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomiye değer katan Bakanlıklar

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2022 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.06.2022 00:08

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ekonomik döngünün tüm varlığı ve sorumluluğu, siyasi iktidara fatura edilir. Olumlu süreçler bittiğinde, pembe perdeler ortadan kalktığında, hava bozulup insanlar ödeme yapamaz bir döneme geldiğinde, tüm oklar ülkeyi yöneten siyasilere çevrilir. Bilindiği üzere ekonomi ciddi bir iştir. Ve insanların ekonomiye dair yol haritasını siyaseti yönetenlerin gözlerinde ki ışıkta aramaları kadar traji komik bir durum yoktur. Ekonomi için herşeyden önemli olan gerçeklik, beyin’dir. Siyasi iradenin beyin fırtınası yapması ve ülkede yatırımları kesmeksizin refah ortamını yeniden inşa etmesi mecburidir. Bizde bu mantıktan yola çıkarak bugün sizlere, ekonomiye değer katan bakanlıkların bir kısmını ve faaliyetlerini aktarmaya çalışacağız.

Türkiye’nin ekonomisine hitap eden başlıca bakanlıkları; Hazine ve Maliye Bakalığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak sıralayabiliriz. Bugün sizlere bu Bakanlıklardan birkaçını ve sürece kattıkları değerleri açıklamaya çalışacağız.

***

Türkiye için şu günlerde en fazla fayda üreten ve ümit veren bakanlık; Turizm ve Kültür Bakanlığı diyebiliriz. Pandemi sürecinde yürütülen başarılı politikalar ve beraberinde 2022 yılını turizm yılı olarak tanımlayan Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un ileriyi gören vizyonu sayesinde Türkiye, Rusya ile Ukrayna krizine ve beraberinde Avrupa ile birlikte Ortadoğu ve Arap Dünyasını içerisine alan ekonomik krizlere rağmen Mayıs ayından itibaren başarılı bir otel doluluk çizelgesi ile pozitif bir tablo çıkarıyor. Yine geçtiğimiz sonbahar ve kış aylarında da turizm ve kültür faaliyetleri Türkiye için kurtarıcı görevi üstlenmişti. Sektörü bilen ve sektörü dünya ile eş güdümlü olarak Türkiye’ye uyumlayan Sayın Mehmet Nuri Ersoy sayesinde ülke ekonomisi, yerli ve yabancı turist artışı ile değer kazanmaya devam ediyor. Tabi ki burada Sayın Bakan Ersoy’un turizm firmalarını doğru yönlendirmesinin, Bursa gibi başarılı İl Kültür ve Turizm Müdürleri ile kentlere değer katacak çalışmaları Valilikler ve Belediyeler üzerinden projelendirmesininde etkiside yüksek.

Türkiye’nin ekonomisine değer katan bir diğer kuruluş ise; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı diyebiliriz. “Üreten Türkiye” portresini “yerli ve milli teknoloji ile üreten Türkiye” vizyonuna yükselten Sayın Bakan Mustafa Varank, adeta atom karınca gibi çalışıyor. Tekstil sektörü başta olmak üzere birçok sektörde yerli ve milli teknolojiler kullanılırken, Türkiye; teknoloji ithal eden eden ihraç eden bir ülke konumuna geldi. Mühendis gençlerin artış gösterdiği şu dönemde, her ne kadar uluslararası krizlerle aynı anda boğuşuyor olsak bile, verimli bir yatırım dönemi geçirdiğimizi kabul etmeliyiz. Sokaktaki vatandaşın mali mağrudiyetleri tüm çıplaklığı ile karşımızda duruyor olsa bile ülkede fabrikalar durmaksızın üretmeye ve ekonomi çarkları için var güçleri ile değer kazandırmaya devam ediyor.

Türkiye’de en fazla eleştirilen bakanlık olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nda geç olsa bile yerinden gerçekleşen değişim sayesinde umutlarımız yeniden yeşerdi. Her ne kadar Bakanlık isim olarak Hayvancılık kavramını içerisinde barındırmıyor olsa bile, Sayın Bakan Prof. Dr. Vahit Kirişçi; varlığı ile sektöre umut olmayı başardı. Birey ve sektör kavramını doğru kurgulayan Sayın Bakanın; 2022 ve 2023 yıllarında tarım, hayvancılık, orman ve süt ile süt ürünleri sektörlerinde üreticileri güçlendireceği gözlemleniyor.

Ve son olarak Türkiye’nin olmazsa olması Bakanlığı; Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı. Türkiye’nin ekonomisine fayda üreten önemli sektörlerin başında inşaat geliyor. Artan maliyetler ışığında değerlendirdiğimizde sektör neredeyse durma noktasına geldi. Yine beraberinde çevre ve şehircilik yasalarının ağırlığı nedeniyle maalesef inşaata yönelik yeterli pozitif adımlar gerçekleştirilemiyor. Bu yönde Bakanlık nezdinde pozitif adımlar atıldığı takdirde, Türkiye’nin iç piyasa ekonomisinin güçlenmesine kesin gözüyle bakmak mümkün.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.