Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonominin korona direnişi!

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2021 00:00

Yeni yıla girdik. Hayat devam ediyor. Dünyada salgın var. Sağlık örgütü Pandemi kurallarını aynen uyguluyor. Ülkemizde de salgın yaşanıyor. Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle can kayıpları yaşıyoruz.

Allah, bu belanın ve musibetin bir an önce gitmesini nasip etsin. Dualarımız bunun için.

Tabi, bir yandan hastalık ile mücadele ederken, diğer yandan da hayatın çileli yolları devam ediyor. İnsanlarımız yaşamak için bu yolları aşmak ve hedefe ulaşmak zorundalar.

Hayat devam ediyor.

İnsanların ihtiyaçları var. Her şey, evde boş boş oturma ve boşa vakit geçirmekle olmuyor. Boş duranı ne Allah sever ne de kul. Bunun içinde çareler aranıp, bulunmalı ve ekonomik hayattaki sıkıntıların aşılmasına yönelik formüller üretilmeli.

Çok şükür ki teknoloji ve bilişim çağındayız. Dünya artık cep telefonları ile yönetilebiliyor. İnsanlarımız ve bizler, mesleğimizi cep telefonu sayesinde, dünyanın neresinde olursak olalım, eğer internet erişim imkanımız varsa icra edebiliyoruz.

Eski günler artık mazilerde kaldı. Kimse, kimseye ulaşma konusunda sıkıntı çekmiyor. Bire bir yüz yüze görüşme olmasa bile teknoloji ve elimizdeki cep telefonları sayesinde, birbirimizi örerek iletişim kurabiliyoruz. Konuşuyoruz. Anlık olarak her türlü ihtiyaçlarımızı giderebiliyoruz. Bu pandemi ortamında hastalığın bulaşma riskine karşılık önlem olarak kullandığımız maske, mesafe ve temizlik kuralları dahil, cep telefonları ve özel programlar sayesinde insanlar birbirleriyle hasret giderebiliyorlar.

Hastalık, hayatımızı zorlaştırdı ama teknoloji de kolaylaştırma yolunda sürekli adımlar atıp, yeni buluş ve icatlarla insanların yaşantısını kolaylaştırma peşinde koşuyor.

Bu hastalık nedeniyle, özellikle iş dünyası büyük sıkıntılar yaşamaya başladı. Birebir görüşme imkanı olmayışı nedeniyle pek çok ülke ekonomisinde sıkıntılar var. İhracat ve ithalatta sıkıntılar var. Üretim ve pazarlama konusunda sıkıntılar var.

Bütün bu dertlerin aşılması içinde yine teknoloji imdada yetişti.

İhracatı artırmaya yönelik çalışmalarını pandemi döneminde de sürdüren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), üyelerinin dış ticaretine güç katmak için 2020 yılında çalışmalarını sürdürdü. BTSO, Küresel Fuar Acentesi projesi kapsamında 2020 yılının ilk iki ayında 6 fuar programı düzenlendi. Texworld, Premiere Vision, Heimtextil, Gulfood, Londra Tekstil ve Educa fuarlarına 200’den fazla iş dünyası temsilcisi katılım sağladı. Pandemi sebebiyle Mart ayı itibariyle yurt dışı fuarlarına ara vermek zorunda kalan BTSO, üyelerinin ihracat pazarlarındaki konumunu güçlendirmek ve sıkıntıların aşılmasına katk için yeni programlar geliştirdi. BTSO, hedef ülkelerdeki mevcut durum ve işbirliği imkanlarının ele alındığı online seminerleri başlattı. İlk olarak Baltık ülkeleriyle başlayan webinarlar kapsamında Almanya’dan ABD’ye, Özbekistan’dan Şili’ye, İspanya’dan İran’a kadar 29 online seminer düzenlendi. Programlara katılan büyükelçi, müşavir ve ateşeler, Bursalı firmalara ülke pazarlarına ilişkin detaylı sunumlar gerçekleştirirken, yöneltilen soruları da cevapladı.

Böylece, fuara fiilen gidemeyen, katılamayan pek çok iş insanımız, orada neler olup bittiğini hem öğrendi hem de yeni Pazar ve müşterilerle irtibat kurabildiler.

İşte teknolojinin nimetleri.. Kazanımları.

BTSO, yurt dışına ihracat yapmak isteyen firmalar için webinar buluşmalarının yanı sıra yeni bir projeye daha imza attı.

Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında hazırlanan www.smartexpo.com.tr online platformu, Bursalı firmaların yurt dışındaki firmalarla çevrimiçi ikili iş görüşmesine fırsat tanıdı. BTSO tarafından geliştirilen yazılım ilk defa aktif olarak Bursalı ve Moldovalı firmaların katıldığı webinar programında kullanmaya başladı. Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO, 2020 yılında farklı ülkelerden 20 yabancı kurum ve beraberindeki heyeti Oda Hizmet Binası’nda ağırladı.

BTSO yönetim kurulu başkanı İbrahim Burkay, Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında düzenlenen webinar buluşmaları ile hedef ülke pazarlarındaki güncel ekonomik gelişmelerle ilgili Bursalı firmaların bilinçlenmesini hedeflediklerini söyledi. Temmuz ayında başlanan webinar serilerine firmaların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Burkay, “Oda olarak dijitalleşmeye büyük önem veriyoruz. Dijital Oda Projemiz kapsamında birçok etkinliğimizi online olarak gerçekleştirdik. Şirketlerimizin hedef pazarlarındaki ticaret ve yatırım imkanlarının ele alındığı webinarlar iş dünyamızın merak ettiği sorulara cevap bulmasını sağladı. Ayrıca Oda olarak hazırladığımız www.smartexpo.com.tr online yazılımı Bursalı firmaların yurt dışındaki firmalarla çevrimiçi ikili iş görüşmesine fırsat tanıdı. Bizler Bursa iş dünyası temsilcilerimizin katma değerli üretim ve ihracat yolculuğunda yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

İş dünyası açısından büyük önem taşıyan bu çalışmalar, “dert varsa çarede var” sözlerini bizlere hatırlattı.

Evet, teknoloji ve bilişim dünyasındaki gelişmeler, iletişim sektörünü yarattı. İnternet ağının dünya geneline yayılmasıyla beraber, her türlü iş ve işlem elektronik ortamlarda gerçekleşmeye başladı. Korona salgını da bu iletişim ağının gelişmesine, daha da etkin kullanımına yol açtı.

Bu sayede, ekonomi, koronaya karşı direniş gösterirken, sanayi ve üretim çarkları da durmadan çalışmaya devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.