Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomide sevindirici haber

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2021 09:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2021 09:19

Amerika’da ismi tam olarak konulmayan ama pek çok siyasetçi tarafından darbe olarak nitelendirilen ve seçimi kaybeden Trump’ın destekçilerinin gerçekleştirdiği bir kalkışma yaşandı.

Bu olayların başlaması ve devamı sırasında silahlar patladı. Ölenler ve yaralananlar oldu. Sonrasında, Amerika’da 200 yıl sonra bir darbe girişimi olarak kayıt altına alınan olaylar, Donald Trump’un yaptığı sakinleştirici açıklamalarla durdu.

Ertesi gün, piyasalar açıldığında dolar düştü. Altın düştü. Şirketlerin hisse satışları düştü.  Türkiye ile Amerika arasında 12 saat farkı bulunması nedeniyle Türkiye ekonomisi bu durumu gece yarısı fark etti.

Dünyanın pek çok ülkesinde darbe girişimi yapan, hatta darbe gerçekleştiren Amerika’da bu kez kendi demokrasisine karşı darbe yapılmak istendi. Fakat darbe başarılı olamadı. Gelelim, olayın Türkiye ile ilişkisine. Bu Amerikalılar, büyükelçilerini görevlendirip ve FETÖ terör örgütünü organize edip 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişinde bulundular ya, şimdi aynı olay kendi başlarına geldi.

Ne demiş büyüklerimiz etme bulma dünyası.

Ülkemizde, yeni senenin başlamasıyla beraber, ekonomik verilerle birer ikişer açıklanıyor. Son olarak ihracat rakamları açıklandı. Bursa’dan başlayıp, ülke genelindeki rakamlara bakalım.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, salgın nedeniyle ülke pazarlarının kapanmasından olumsuz etkilenen sektörlerden olan otomotiv, 2020 yılında bir önceki seneye göre yüzde 16,5 azalışla 25,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bununla birlikte otomotiv endüstrisi, Türkiye ihracatını yine ilk sırada tamamlayarak 15.şampiyonluğunu ilan etti. Sektörün aralık ayı ihracatı da yüzde 10 artışla 2,8 milyar dolar oldu.

Rakamlara baktığımızda, ihracat potansiyeli yüzde 16,5 azalmış. Kayıtlar böyle. Fakat neticeye baktığımızda ise Türkiye’de en yüksek ihracat gerçekleştiren sektör yine otomotiv olmuş.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “2020, Türkiye ve dünya için zor bir yıldı. Covid-19 pandemisi nedeniyle özellikle Mart-Nisan-Mayıs döneminde çok ciddi düşüşler yaşadık. Son dört ayda kaydettiğimiz ihracat artışlarının da etkisiyle revize ettiğimiz hedefin üzerine çıkarak 2020 yılını 25,5 milyar dolar ihracatla tamamlamayı ve 15. şampiyonluğumuza ulaşmayı başardık” dedi.

Bu yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilen ihracat Bursa’nın gururu olarak kayıt altına alındı.

Peki, Türkiye’nin 2020 yılı ihracat karnesi nasıl?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Aralık ayı ve 2020 yılı genel ihracat rakamlarını açıkladı. 2020 Aralık ayında Türkiye’nin ihracatı, pandemi koşullarına rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 16’lık artışla 17 milyar 844 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamı oldu. Aralık ayında 22 sektör ihracatını artırırken, özellikle 8 sektörün en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaşması dikkat çekti. Aralık ayında bin 794 firmanın ilk kez ihracata katılmasıyla da rekor kırıldı. 2020 yılı ihracatı ise 169 milyar 514 milyon dolar ile, Yeni Ekonomi Programı 2020 İhracat hedefi olan 165,9 milyar doların üzerinde gerçekleşmesiyle ihracat ailesi önemli bir başarıya imza attı. Geçtiğimiz yıl Hububat, Mobilya, Çimento, Halı, Meyve Sebze Mamulleri ve Yaş Meyve Sebze sektörleri de yıllık bazda rekor kırdı. 2020 yılında toplam Covid-19 ürünü ihracatı da yüzde 233 artışla 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. 17 il tarihlerinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştı.

Yeni normalin ilk yılı olan 2021’de ihracat hedeflerinin 184 milyar dolar olacağını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, “Geçtiğimiz yıl, ihracat ailesi, 226 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Rekorlara alışkınız, fakat böylesine zorlu bir atmosferde, rekorlara imza atmak, gerçekten takdiri hak ediyor. Dünya mal ticaretinde bu yıl tarihimizde ilk defa yüzde 1 paya ulaşacağız. Bugün ülkemiz, yılı pozitif büyümeyle kapatıyorsa, bunda en büyük pay sanayicinindir, ihracatçınındır. “Made in Türkiye” markasını, Dünyanın dört bir köşesinde güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Artık Türk İhracatçısı neredeyse kendisiyle yarışır hale geldi. Hedefimiz dış ticaret fazlası veren Türkiye ve bunu Allah’ın izniyle başaracağız” dedi.

İnşallah. Bizlerinde beklentisi bu yönde.

Çünkü, sanayide ne kadar fabrikalar çalışıp, çarklar dönmeye devam ederse, ekonomik ve sosyal yaşantısındaki iyileşme de o kadar hızlı oluyor. Özellikle iç piyasadaki talep fazlalığına rağmen, dış satım ve ihracatla ülke ekonomimizin güç kazanması hem iş açısından devamlılık demek hem de ekonomik açıdan sürekli kazanım anlamına gelmektedir.

61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Aralık ayı geçici dış ticaret verilerini Ankara’da düzenlenen 2020 Yılı Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı’nda açıkladı. Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre Aralık ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artışla 17 milyar 844 milyon dolar olmasıyla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatına ulaşıldı.

Dünya ekonomisinde bütün olumsuzluklara rağmen, ülkemizdeki pandemi salgını nedeniyle fabrikaların ve pek çok iş yerinin kapalı olmasına rağmen, alınan bu sonuçlar hepimizi sevindirdi.

Geçtiğimiz yılın tamamında ise ihracat 169 milyar 514 milyon dolar ile Yeni Ekonomi Programı 2020 İhracat hedefi olan 165,9 milyar doların üzerinde gerçekleşti. 6 sektör yıllık bazda rekor kırdı. Belirlenen hedef ise aşıldı.

Bu durumun özeti şu; ekonomide iyi işler yapılıyor. Güzel sonuçlar elde ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.