Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siyasi belirsizlik ve çatışma ortamı Bitlis ekonomisini olumsuz etkiliyor

Türkiye genelinde yaşanan siyasi belirsizlik ve son dönemde bölgede her geçen gün artan çatışma ortamından Bitlis de olumsuz şekilde nasibini aldı. Bölgenin cazibe merkezi olmaya aday illerinin başında gelen Bitlis, bugünlerde ekonomik anlamda...

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2015 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2015 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Siyasi belirsizlik ve çatışma ortamı Bitlis ekonomisini olumsuz etkiliyor
Türkiye genelinde yaşanan siyasi belirsizlik ve son dönemde bölgede her geçen gün artan çatışma ortamından Bitlis de olumsuz şekilde nasibini aldı. Bölgenin cazibe merkezi olmaya aday illerinin başında gelen Bitlis, bugünlerde ekonomik anlamda da sıkıntı yaşıyor.

Çeşitli işlerle uğraşan yaklaşık 15 bin esnafın bulunduğu Bitlis’te son dönemlerde oluşan olumsuz sürecin sıcak para akışını hissedilir derecede durdurması şimdiden Bitlis esnafını kara kara düşündürüyor. Her geçen gün ekonomik sıkıntıların baş göstermeye başladığı ve huzursuzluğun iyiden iyiye hissedildiği kentte şu sıralar zorunlu göçlerde başlamış durumda.

TSO BAŞKANI TEZCAN: KENTE SICAK PARA AKIŞI DURDU, ESNAF TEDİRGİN

Bitlis’in son dönemdeki ekonomik durumuyla ilgili değerlendirmede bulunan Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, huzur ortamının olmadığı yerde sıcak para ve yatırımdan söz etmenin mümkün olmadığını dolayısıyla yaşanan olumsuz sürece karşı önlem alınmaması durumunda göçlerin başlayacağını söyledi.

Bölgede bir süredir yaşanan çatışma ortamının son bulması ve silahların susması gerektiğini vurgu yapan TSO Başkanı Tezcan, yaşanan sürecin en çok Bitlis ekonomisini vurduğunu belirtti.

Bitlis’te ki ekonomik krizin her geçen gün daha hissedildiğini ifade eden Davut Tezcan, şöyle konuştu: “Gerek dövizin yükselmesi ve çatışma ortamının yeniden başlaması insanımızda ve esnafsımızda bir tedirginlik başlattı. Bu yüzden piyasaya sıcak para girişi de olmuyor, hal böyle olunca ekonomik olarak sıkıntılar yaşanıyor. Bu anlamda bu krizden kurtulmak için derhal bu olayların son bulması lazım. Yani insanımızın huzuru hissetmesi ve bu sıkıntılardan kurtulması lazım. Çünkü bu ortamda bir tedirginlik var. İnsanlar yatırım ve iş yapamaya çekiniyor. Dolayısıyla bu son süreçteki olumsuz gelişmeler birçok şeyin önüne geçti. Bitlis ekonomisinin yeniden canlanması ve sıcak para akışı yeniden huzurun sağlanmasına bağlıdır. Bu anlamda çözüm sürecinin yeniden tesisi hayati önem taşımaktadır. Çünkü bu şekilde devam ederse eskiden olduğu gibi yeniden göç verilmeye başlanacaktır. Tüm bu olumsuz gelişmelerin önüne geçmek için silahların susması ve devletin söz verdiği yatırımların da kaldığı yerden devam etmesi elzemdir. Bu anlamda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son Bitlis ziyaretinde sözünü verdiği havaalanın da başlaması ve yatırım ve yatırımcıya her yolun açılması gerekiyor.”

BAŞKAN OLAN: BİTLİS’İN MEYVE VEREN AĞAÇLARI TEK TEK KESİLDİ

Bitlis ekonomisiyle ilgili görüşlerini bildiren Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Hüseyin Olan ise yanlış politikalarla son yıllarda Bitlis’in meyve veren tüm ağaçlarının kesildiğini ifade ederek, Bitlis’te bu gün var olan bir ekonomik kriz varsa bunun en büyük nedeninin üreten toplumun sadece tüketen topluma dönüştürülmesi olduğunu öne sürdü.

Bitlis’te bir zamanlar üretimin en üst düzeyde olduğunu ve dolayısıyla Bitlis’in üreten ve tüketen bir toplum yapısına sahip olduğunu bununda ekonomiye olumlu yansıdığını kaydeden Başkan Olan, şu ifadeleri kullandı: “Bitlis’in ekonomisi zaten yoktu, bu anlamda kentte ciddi bir yatırım zaten yapılmadı. Var olanlarda maalesef devlet eliyle kapatılmış, üreten toplum sadece tüketen topluma dönüştürülmüştür. Son süreçte yaşanan olaylar ekonomiyi etkilemişse de az etkilemiştir. Bitlis’in ekonomik sıkıntısının en büyük nedeni son dönemlerdeki olaylar değil, Bitlis’te yatırım yapılmadığı gibi olan yatırımlarında devlet eliyle kapatılmış olması ve kentte üretimin önüne geçilmiş olmasıdır. Dolayısıyla şu anda Bitlis’te ne sanayi, ne tarım, nede hayvancılık var. İşte bunların olmaması Bitlis’in ekonomisini etkiliyor. Maalesef bu gün meyve veren tüm ağaçları kesilmiş olan Bitlis sadece tüketim yapan bir topluma dönüştürülmüştür. Biz yatırım amaçlı olarak şimdiye kadar 20’ye yakın proje üretmemize rağmen muhatap bulamıyoruz. Ülke bir durgunluğa doğru gidiyor. Ayrıca bu son dönemde yaşanan olaylar birilerini Saray'da oturtmadık diye yineden baş göstermeye başlamış olup yine buz yüzden yeniden kan dökülmeye başlamıştır. İnşallah yeniden huzur ve barış ortamı sağlanırsa bölge bundan fayda görecektir.”

GAZETECİ ÇİRİŞ: KENTTE SON GÜNLERDE GÖZLE GÖRÜLÜR BİR GÖÇ BAŞLADI

Bitlis’te uzun yıllardır yerel ve ulusal basında görev yapan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Özcan Çiriş, son günlerde bölgede yaşanan huzursuzluk sadece bazı kesimleri değil, yediden yetmişe herkesi etkilediğini savundu.

Yaşı 40’ın üzerinde olan herkesin bölgede yaşananları çok iyi hatırladığını kaydeden Gazeteci Çiriş, Bitlis’te son günlerde gözle görülür bir göçün başladığına dikkat çekti. Çiriş, “Halen burada yaşam mücadelesi veren bu insanlar göç yüzünden dostlarını, akrabalarını, yakınlarını arkadaşlarını kaybetti. O günlerde yaşananlar için söylenen ‘kontrolsüz göç verdik’ sözünün tecrübe olacağını ümid ederken, bugün Bitlis’ten batıya yüzlerce göçü izlemeye başladığını da görüyoruz. Göçler dünyanın var oluşundan bugüne vardır. Ancak bir bölge her yıl göç veriyor, göç almıyorsa batıyor demektir. Uzun yılla bölgede yaşanan çatışma ortamı, Bitlis gibi Doğu ve Güneydoğu illerinden kontrolsüz göçlere neden oldu.” dedi.

Bugün bölgede yaşanan çatışma ortamının yeniden bu bölgeyi göç ettirmek veya göç düşüncesini aklından geçirmek zorunda bıraktığına dikkat çeken Özcan Çiriş, şöyle konuştu: “Bölgeye yatırımcı gelmez, bölge insanı farklı yerlere göç eder, mevcut yapı korunamaz hale gelirse bu bölgedeki insanlara ‘neden göç ettiniz?’ sorusu da sorulamaz. İnsanlar sadece kendileri için değil, gelecekleri için de yaşıyor. Ülke kaos ortamındayken, birileri siyasi rantı için çıkıp doğruları söylemiyorsa, bu halkında elbette çıkıp söyleyecekleri olacak. Bu bölgenin 5 yıllık geleceğini kestiremeyenler, buradan göç ediyor. 5 yıl sonrasında olayların düzene bineceğine inananlar bu bölgede yaşayacak. Ancak 3 yıldır bu bölgede yaşananlar değişmedi. Sadece roller değişti. Ancak senaryo hep aynı oldu. İşte göçün en ana sebebi bu. Bu bölgeyi ekonomik olarak kalkındırmayın. Ancak huzurunu da bozmayın. Göç böyle kontrol edilir. Yoksa kontrolden bahsetmek yalandan ibaret olur.”

BİTLİS NÜFUSUNUN YÜZDE 56’SI KENTTE YAŞIYOR

Öte yandan yapılan araştırmaya göre, Bitlis Nüfusunun yüzde 56’sının kent merkezlerini tercih ettiği, yüzde 44’ünün ise kırsalda yaşadığı tespit edildi.

Bitlis Valiliği'nin verilerinden derlenen bilgilere göre, en fazla kırsal bölgeyi tercih eden ilçe yüzde 92’lik oranla Mutki olurken, yüzde 78’lik oranla Tatvan’da halk kent merkezini tercih ediyor.

Verilere göre, Bitlis’in toplam nüfusunu olan 338 bin 23 kişiden 174 bin 501’nin erkek, 163 bin 522’sinin de kadınlardan oluştuğu belirtiliyor. Bu nüfusa göre kent nüfusu 189 bin 375 olarak belirtilirken, kırsal nüfus ise 148 bin 468 olarak açıklandı.
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.