Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İcra yoluyla borçluya satışta, 2 aydır yönetmelik bekleniyor

7343 sayılı Kanunla icra yoluyla borçluya satış imkanı getirilmesine rağmen, ilgili yönetmelik 2 aydır çıkarılmadığı için, düzenleme hayata geçmiyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2022 18:33
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2022 18:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İcra yoluyla borçluya satışta, 2 aydır yönetmelik bekleniyor

5. yargı reformu paketinde yer alan önemli düzenlemelerden birisi de icra yoluyla satışlarda borçluya da satın alma imkanı tanınmasıydı. Pakette yer alan düzenleme 7343 sayılı Kanun olarak 30 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

7343 sayılı Kanunun ile mevzuatımıza eklenen 111/a maddesi şu şekildedir:

"Borçlu, kıymet takdirinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde haczedilen malının rızaen satışı için kendisine yetki verilmesini talep edebilir. Kıymet takdiri yapılmadığı durumlarda borçlu da kıymet takdiri yapılmasını isteyebilir. İcra müdürü, kıymet takdirinin kesinleşmesinden sonra cebri satış işlemlerini durdurarak borçluya on beş günlük süre verir. Borçluya verilen sürenin başlangıcından üçüncü fıkra uyarınca verilen icra mahkemesinin kararına kadar geçen sürede alacaklı bakımından satış isteme süresi işlemez.

Rızai satışta bedel, malın muhammen kıymetinin yüzde doksanına karşılık gelen miktarı ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar bu mahcuz için yapılan takip masrafları toplamından az olamaz.

Borçluyla anlaşan alıcının belirlenen bedeli birinci fıkra uyarınca borçluya verilen on beş günlük süre içinde dosyaya ödemesi halinde icra müdürü, gerekli bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra yukarıda belirtilen şartların bulunduğunu tespit ederse satışın onayı ile malın devir ve teslim işlemlerinin yapılmasına karar verilmesi için dosyayı derhal icra mahkemesine gönderir. Mahkeme, en geç on gün içinde yapacağı inceleme sonucunda dosya üzerinden talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verir. Kabul kararıyla malın mülkiyeti alıcıya geçer ve tüm hacizler kaldırılarak devir ve teslim işlemleri gerçekleştirilir. Ret kararı verilmesi halinde yatırdığı bedel alıcıya iade edilir.

Bu madde uyarınca yapılacak satışlar hakkında niteliğine uygun düştüğü ölçüde bu Kanunun diğer hükümleri uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir. "

Bu kanun ile borçluya malını değerinde satma imkanı verildi. Alacaklının haklarına halel getirmeden borçlunun haklarını da koruyan kanun, cebri icra yoluyla satışlarda mafyanın borçlunun malını değerinin altında almasının önü kapatıldı. Bu kanun ile hem alacaklının alacağı korunmakta hem de borçlunun malını değerinden satmasının önü açılmaktadır.

Ancak, yaklaşık iki ay geçmesine rağmen kanun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları içerecek yönetmelik hala daha çıkarılmadığı için icra daireleri kanunu uygulamamaktalar. Kanunun uygulanmamasından dolayı birçok vatandaş kanuni hakkı olduğu halde kanunda belirtilen çerçevede icralık aracını satıp borcunu ödemek istediği halde icra müdürlükleri yönetmelik yayınlanmadığı için vatandaşın borçluya satış yetkisi verilmesi konusundaki kanuni dilekçesini işleme koymamakta veya borçlunun talebini yönetmelik yayınlanmadığı gerekçesiyle red etmekte ve eski kanun kapsamında borçlunun aracı satılmaktadır.

Adalet bakanlığının biran önce yönetmeliği çıkarması yada yönetmelik çıkana kadar icrai satışların durdurması borçluların daha çok zarar etmesini engelleyecektir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.