Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gümrük Bakanı: Hakkari ve Şırnak’a hudut kapısı açılsın

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Aktepe – Bacuka ile Ovaköy – Karavala Kara Hudut Kapıları’nın yanı sıra Hakkari’de Üzümlü ve Derecik ile Şırnak’ta Gülyazı’da da sınır ticaretiyle ilgili işlemler yapmak üzere hudut...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gümrük Bakanı: Hakkari ve Şırnak’a hudut kapısı açılsın
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Aktepe – Bacuka ile Ovaköy – Karavala Kara Hudut Kapıları’nın yanı sıra Hakkari’de Üzümlü ve Derecik ile Şırnak’ta Gülyazı’da da sınır ticaretiyle ilgili işlemler yapmak üzere hudut kapıları açılması gerektiğini belirtti.

Hayati Yazıcı ile Irak Büyükelçisi Talal Jameel Salih Hasan bir araya gelerek gümrük kapılarını ele aldı. Yazıcı, görüşmede terörün sonlanmasıyla birlikte yöre insanlarının karşılıklı olarak ticaret yapabileceklerini dile getirdi. Yeni sınır kapılarının açılmasının da bölgeye fayda sunacağını aktaran Yazıcı, özellikle Aktepe ve Ovaköy’deki kapıların çok önemli ve 2 ülke ticaretini rahatlatacak özellikte olduğunu; bu nedenle de bir an önce faaliyete geçirmek gerektiğini vurguladı.

"İLİŞKİLERDEKİ DURGUNLUK ATLATILDI"

Irak Büyükelçisi Talal Jameel Salih Hasan da yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ilişkilerin içine girdiği durgunluğun, son dönemde başlayan karşılıklı üst düzey ziyaretlerle atlatılmaya başladığını belirtti. Ticari ilişkilerinde artmasının her iki taraf için de iyi olacağı, her iki ülke Dışişleri Bakanlıkları Müsteşarları başkanlığında tüm işbirliği alanlarını içerecek görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki hafta Irak’tan kapsamlı bir heyetin geleceğini söyleyen Büyükelçi, Habur – 3 Köprüsü ve yeni hudut kapılarının da bu heyetin gündeminde yer alacağı, bu projelerin bir an önce hayata geçirilmesini arzu ettiklerini ve her iki ülke halkının faydasına sonuç vereceğini ifade etti.

"IRAK İLE TEK KAPIDAN TİCARET YETERSİZ"

Bakanlık binasında gerçekleşen toplantıda Bakan Yazıcı, Irak ile olan komşuluk ilişkilerine vurgu yaparak Irak’la olan ticaretin tek kapıdan yürütüldüğü ve yetersiz kaldığını dile getirdi.
Yazıcı, Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle Suriye kapılarındaki yükün de Habur – İbrahim Halil Kapısı’na kaydığı, ayrıca ikili ticaretin de sürekli gelişme gösterdiğine işaret etti.

Yıl sonu itibariyle Irak’la yapılan toplam dış ticaret hacminin 15 – 16 milyar dolar seviyesinin de üstüne çıkabileceğini öngören Hayati Yazıcı, her iki ülkede de nitelikli ürünlerin üretilmesi ve mesafenin yakın, taşıma maliyetlerinin düşük olması nedeniyle ticaretin artmasının doğal olduğunu kaydetti.

Taşıma ücretlerinin düşük olmasına rağmen hudut kapısında yığılmalar olduğu dönemlerde, bekleme sürelerinin artmasının da etkisiyle navlun ücretlerinin yükseldiğini belirten Yazıcı, bu ücretin 2007 sonlarında ton başına 70 – 80 dolar iken, gümrük işlemlerinin hızlandırılmasıyla 12 dolara düştüğünü, ancak son dönemde tekrar 80 dolara yükseldiğini belirtti.Yazıcı, bunun da firmaların rekabet gücünü ve tüketiciyi olumsuz etkilediği, bu gibi sorunları aşmak için kapasite artırımına yönelik olarak çalıştıklarını ifade etti.

"IRAK MERKEZİ HÜKÜMETLE HUDUT KAPILARI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Yazıcı, Habur-3 Köprüsü için mutabakatın sağlandığını, başta Aktepe-Bacuka ile Ovaköy- Karavala olmak üzere yeni hudut kapılarının açılması konularında merkezi Irak Hükümeti ile çalıştıklarını anlattı.

Mevcut haliyle Habur-İbrahim Kara Hudut Kapısı’ndan günlük kamyon ve TIR gibi büyük araçların giriş çıkışı için yerel düzeyde karşılıklı 2 bin sayısında anlaşıldığını, yığılmaları engellemek için bunun karşılıklı 2 bin 500 olmak üzere toplam 5 bine çıkarılması gerektiğine değinen Yazıcı, bunun için gerekirse Irak tarafınca kapıya personel ve ekipman takviyesi yapılmasının yararlı olacağını ifade etti.

Huduttaki beklemelerin yanı sıra Irak tarafından uygulanan ithalat öncesi denetim uygulamalarının ihracatçıya ek maliyet getirdiğini anlatan Yazıcı, bazı denetimlere ilişkin laboratuvar imkanlarının yetersiz olmasının da sorunlara yol açabildiğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.