Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ATO’dan "Ticaretin Dijital Dönüşümü" Etkinliği

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, küçük ölçekli işletmelerin, elektronik ticareti daha iyi anlayıp daha verimli bir şekilde kullanmasının Türkiye’nin rekabet gücünü artıracağını ve ülke ekonomisine önemli...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 13:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, küçük ölçekli işletmelerin, elektronik ticareti daha iyi anlayıp daha verimli bir şekilde kullanmasının Türkiye’nin rekabet gücünü artıracağını ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte geleneksel ticarette yaşanan dijital dönüşüm Ankara Ticaret Odası ile Gelecek Araştırmaları Enstitüsü’nün birlikte düzenlediği "Ticaret 2.0: Ticaretin Dijital Dönüşümü" konulu etkinlikte masaya yatırıldı.
ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan ATO Başkanı Salih Bezci, takas yöntemiyle başlayan ticarette ilk dönüşümün paranın, ikinci dönüşümün ise internet ve mobil iletişim teknolojilerinin icadıyla gerçekleştiğini ve insan hayatını değiştirdiğini söyledi. Türkiye’nin 2023 yılı için belirlenen ekonomik hedeflere ulaşmasında e-ticaretin büyük önem taşıdığını vurgulayan Bezci, "Ankara Ticaret Odası olarak, üyelerimizin bilgi teknolojilerindeki gelişime ayak uydurarak çağın gereklerini hem yerine getirmelerini hem de avantajlarından yararlanmalarını arzuluyoruz. E-ticaretin öneminin farkına varılması ve bu fırsatın değerlendirilmesi için çalışıyoruz" diye konuştu.
E-TİCARET KOBİ’LERE YENİ KAPILAR AÇIYOR
Son yıllarda bilişim ve internet teknolojisindeki yeniliklerin küçük işletmelere önemli fırsatlar doğurduğunu belirten Bezci, "Elektronik ticaret, KOBİ’lere yeni kapılar açıyor. İnternet dünyası kısıtlı imkanları olan küçük ölçekli işletmelere büyük avantajlar sağlarken, büyük çaplı firmalarla da rekabet şansı tanımaktadır. Bu rekabette başarılı olmanın en temel şartı elektronik ticaretin doğru anlaşılması ve uygulanmasıdır" dedi. E-ticaret sektörünün yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 17 olduğuna dikkati çeken Bezci, şunları kaydetti:
"E-ticaret sayesinde küresel pazarda yer alan firmalar, daha kolay pazar çeşitlendirmesi yapabildiği gibi, müşteri portföyünü genişletip, daha etkin dağıtım kanallarıyla operasyonel maliyetlerini düşürebiliyorlar. Bu durum da firmalara rekabet avantajı sağlıyor."
"TÜRKİYE’DE 42 MİLYON KİŞİ İNTERNET KULLANIYOR"
Türkiye’nin dijital dönüşümün çok hızlı yaşandığı ülkelerden biri olduğunu belirten Bezci, dijital pazarlama ajansı We Are Social’ın 2016 yılı istatistiklerine göre Türkiye’de aktif internet kullanıcı sayısının 42 milyon olduğuna dikkati çekti. Türkiye’nin on-line alışverişte en fazla seyahat satın alan ülkeler arasında ABD ve İspanya’nın ardından üçüncü sırada yer aldığını anlatan Bezci, Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre, 2011 yılında 18 milyar 740 milyon TL olan internetten kartla yapılan alışveriş miktarının 2015 yılında 55 milyar 389 milyon TL’ye yükseldiğini kaydetti.
ATO Ar-Ge, Yenilikçilik ve Kümeleme Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Metin Demir de konuşmasında, dünyada değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu belirterek, 1990’lı yılların başında insanlar bilgisayarın tuşuna basmaya korkarken bugün internetin insanların eli ayağı haline geldiğini söyledi. Bilişimin endüstriye, ticarete ve insan hayatına girdiğini anlatan Demir, "İnşallah bu değişime hep beraber ayak uydururuz. Birileri bizi kendi ürünlerini geliştirmek için kullanıyor. Onlar teknoloji üretiyorlar, biz de teknolojiyi tüketiyoruz. İnşallah teknoloji üretme noktasına geliriz" dedi.
ATO üyelerinde farkındalık oluşturmak amacıyla toplantıyı düzenlediklerini anlatan Demir, Türkiye’nin geleceğine katkıda bulunmak için yurtdışına daha fazla ihracat yapmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
Gelecek Araştırmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Dolanbay ise konuşmasında, dijital dönüşümün ticaretteki önemine değinerek, "Dijital dönüşüm şu anda bir gerçek. İnsanlar bilimi ve teknolojiyi kullanarak toplumları, iş yapma yöntemlerini, müşterilerini değiştiriyorlar. Veriyi toplayanlar geleceği şekillendiriyor. Ankara’da ticareti yönlendirebilmemiz, ticaretin de başkenti olabilmemiz için teknolojiyi iyi bir katalizör olarak kullanma zorunluluğumuz var" dedi.
2015 yılında kurulan Gelecek Araştırmaları Enstitüsü’nün çalışmalarından da söz eden Dolanbay, Türkiye’nin 2030 ve 2050 yıllarında tüketim portföyünün hangi yönde gelişeceği konusunda çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Etkinliğe, IBM, Ericsson ve DHL gibi çok uluslu şirketlerin yöneticileri ile alanında uzman konuklar konuşmacı olarak katıldı. Sanal gerçeklik deneyiminin de yaşandığı etkinlik sırasında bütün katılımcılara ’sanal gerçeklik gözlüğü’ hediye edildi.
Toplantıya, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Hıfzı Kuruşa ile meclis, komite ve komisyon üyeleri de katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.