Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Egzersiz ve Zayıflama

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2021 00:03

Yürüyüşten geldikleri her hallerinden belli olan bir grup kadını, oturdukları çay bahçesinde evlerinden getirmiş oldukları börekleri yerken gördüğüm sırada, tesadüf bu ya, tam da bu sırada sadece egzersiz yapan ama yeme içmelerinde değişiklik yapmayan kadınlara ilgili bir çalışmayı okumaya başlamıştım.

İngiltere'de bulunan Bangor Üniversitesi araştırmacıları 4 - 8 hafta süre ile haftada üç kez egzersiz yapan ama diyetlerinde değişiklik yapmayan kadınların kilo veremediğini belirlemişler.

The Journal Applied Physiology, Nutrition and Metabolism isimli tıp dergisinde yayınlanmış olan çalışmanın sonuçlarını sizler için özetlemek istiyorum.

Bu çalışmada yaşları 18 ile 32 arasında değişen 34 kadının 4 haftalık ve 36 kadının 8 haftalık egzersiz öncesi ve sonrasında vücut ağırlıkları, vücut kas ve yağ kitleleri ölçülmüş. Bu kişilere kan tetkikleri yapılarak insülin, leptin, ghrelin, amylin ve peptide gibi iştahla ilgili hormonların düzeyi belirlenmiş.

Bu çalışmada amaç, sadece egzersiz yapılmasıyla vücut ağırlığında kayıp olup olmadığını belirlemek olduğu halde, egzersiz yapanların bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yeterli diyet yapmama eğilimlerinin, bu alışılagelmiş davranışlarının, değiştirilmemesi için katılımcılara çalışmanın amacı açıklanmamış. Onlara egzersizin dolaşım ve solunum sistemlerinin yanı sıra zihinsel faaliyetler üzerinde nasıl bir etki yapacağının araştırılacağı bildirilmiş.

4 ve 8 haftalık çalışmanın sonucunda katılımcıların kilo kaybetmedikleri ortaya çıkmış. Kişilerin zayıf, normal, kilolu veya şişman olmaları sonucu değiştirmemiş.

Zayıf kadınların kas kitlelerinde artış bulunmuş.

Kilolu ve şişman kadınların kanlarında acıktırıcı özellikte olan hormonların arttığı belirlenmiş. Bu kişilerin egzersiz yaptıkça iştahlarının da arttığı belirlenmiş.

''İnsan vücudu öyle iyi organize edilmiştir ki, egzersizden sonraki enerji kaybını telafi etmek üzere iştah artışı da olmakta. '' diyor çalışmayı yapan grubun başkanı Dr. Kubis.

Bu sonuçlara dayanarak egzersizi yararsız kabul edemeyiz. Egzersiz sayesinde yağ kitlesi azalıp, yerine kas kitlesi geldiği için insülin direnci azalmakta. İnsülin direncinin azalması ise birçok kronik hastalığın nedeni olan kronik mikropsuz yangının azalmasına neden olmakta.

Kilo kaybını başarmak için ise egzersizin yanı sıra doğru yaşam tarzının bir parçası olmak üzere beslenme alışkanlıklarının da düzeltilmesi şarttır.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.