Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Efkan Ala’dan muhalefete; “temiz kağıdı alamazsınız!”

Yazının Giriş Tarihi: 25.12.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.12.2020 00:00

2021 Merkezi Bütçe Kanunu, TBMM Genel Kurulu'nda 12 gün süren görüşme maratonunun ardından kabul edildi. Ülkemizin yeni yılda yapacağı yatırımlar, harcamalar ve halka yönelik sosyal politikalarla ilgili harcamalar böylece kanunlaştı. Bursa milletvekili Efkan Ala, ana muhalefet CHP’nin sabıkasının çok kabarık olduğunu, bu nedenle halktan temiz kağıdı bile alamayacaklarını ifade etti.

Bütçe görüşmeleri hem iktidar partisi hem de muhalefet adına meclisteki gövde gösterileri yapılan toplantılardır. Muhalefet, bütçenin esası üzerine konuşmayı bir kenara bırakıp, ağına gelen her türlü söylemle akıllarındaki dile getirip anlatır. İktidar da bütçe sunumu ve rakamların görüşülmesi sırasında ince ince muhalefete göndermelerde bulunur. Bu seneki bütçe görüşmelerinden hatırlanan iki önemli husus var. Bunlardan bir tanesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bakanlığının bütçesi görüşülürken yapılan eleştirilere terör yuvalarına yönelik operasyonları anlatarak cevap verdi. Soylu’nun bu sırada, “oohhh – ohh” sözleri hem ülke hem de siyasi gündeme damga vurdu.

Görüşmelerde, CHP ile AK Parti'liler arasındaki "diktatör" tartışması yaşandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, bütçenin tümü üzerindeki son konuşmalar yapıldı. Bütçe görüşmelerinin başında söz alan TBMM Başkanı Şentop, son gün hariç, bütçe görüşmeleri süresince 71 oturum ve 143 saatlik mesai yapıldığını bildirdi.

Genel Kurul'daki görüşmeleri, söz almamalarına karşın, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da izlerken, milletvekillerinin bütçe ile ilgili eleştirilerine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yanıt verdi.

CHP Grubu adına söz alan Genel Sekreter ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, iktidarın bütçesinin halkın yaşadığı sorunlara çare olmadığını belirtirken "Çünkü saraydan halkın yaşadığı gerçekler gözükmüyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı'nı kastederek konuşmasına devam eden Böke şunları söyledi:

"Saraya göre işsizlik olmadığını, Türkiye'nin şahlandığını, pandeminin kontrol altında aldığını" ifade eden Böke, "Sarayın gerçekleriyle halkın gerçekleri uyuşmayınca, e tabii bütçe de halkın bütçesi olmuyor, sarayın bütçesi oluyor. Bu bütçe bir saray bütçesidir. Bu bütçe bir talan bütçesidir, bu bütçe torpilin bütçesidir" dedi.

AK Parti Grubu adına söz alan Bursa milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala ise partisinin iktidarı döneminde yapılan icraatları anlatırken, muhalefetin "saray" ifadelerine de tepki gösterdi.

CHP'yi 28 Şubat'ı desteklemekle suçlayan Ala, "Sandıkta yüzünüz gülmedi. 18 yılda 15 defa sandıkta yenildiniz. 12 seçim, 3 referandum kaybettiniz. Siyasette küme düşme olsaydı şu anda CHP yoktu arkadaşlar" dedi.

CHP'yi 28 Şubat'ı desteklemekle, başörtüsü serbestisini Anayasa Mahkemesi'ne giderek iptal ettirmekle, "367 kararını alkışlayarak" vesayete arka çıkmakla suçlayan Ala, "gerçi, sandıkta yüzünüz gülmedi. 18 yılda 15 defa sandıkta yenildiniz. 12 seçim, 3 referandum kaybettiniz. Siyasette küme düşme olsaydı şu anda CHP yoktu arkadaşlar" görüşünü dile getirdi.

Ala, AK Parti iktidarlarında yapılan reformlardan bahsederken, salgın döneminde de bu reformların ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını söyledi. Ala, şehir hastanelerinin, Türkiye'nin yüz akı olduğunu aktararak, "13 şehir hastanesi yaptık, 11 şehir hastanesinin de yapımı devam etmektedir. Gerçi bunu da eleştirenler oldu. Daha önce insanlar hastanelerden içeri giremezken, hastane kuyruklarında can verirken, bugün şehir hastanelerinde vatandaşlarımız 5 yıldızlı hizmet alıyorlar. Hizmetlerimiz saymakla bitmez. Hastaneleri birleştirdik, ilacı herkes için erişilebilir hale getirdik, 18 yaşına kadar herkesi sigortalı yaptık. 17 helikopter ambulansıyla 3 uçak ambulansıyla 6 deniz botu ambulansıyla yurt içinde hangi köşede olursa olsun, yurt dışında hangi ülkede olursa olsun ihtiyaç duyan her vatandaşımızın hizmetine koşuyoruz. Bugüne kadar 61 bin vakaya müdahale ettik ve naklini gerçekleştirdik. Eskiden bazı gelişmiş ülkelerin verdiği bu tür ambulans hizmetleri vatandaşlarımız tarafından televizyonlarda gıptayla izlenirdi. Şimdi, bu hizmetleri vatandaşlarımızın emrine biz getirdik. Bunu biz yaptık, işte hizmet budur, işte AK Parti budur" ifadelerini kullandı.

Dış politika konusundaki eleştirileri de hatırlatan Ala, Türkiye'nin Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın yanında yer aldığını, Libya'da da inisiyatif aldığını belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetleri bugün yurt dışında, üç kıtada 14 değişik yurt dışı görevde dost ve müttefik ülkelerle birlikte barış ve istikrar için görev yapmaktadır. Savunma sanayisinde gurur kaynağımız olan ve zamanında parasını verdiğimiz hâlde bize satılmayan, şimdi kendi üretimimiz insansız hava araçları İHA ve SİHA'larla terörle mücadelede makas değiştirdik. Bunları bile eleştirdiler. Yurt içinde ve yurt dışında terör örgütleriyle mücadelede tarihe geçecek başarılara imza attık" diye konuştu.

Muhalefetin eleştirilerine de değinen Efkan Ala, "Bir şey söylerken, gökteki yıldızları vadederken geçmişte yaptıklarınıza bir bakın. Efendim, nereden nereye geldiğimizi gördünüz. Şimdi de yatıp saray diyorsunuz, kalkıp saray diyorsunuz. Beyler, bu saray dediğiniz yerde bizim bütün muhtarlarımız toplantı yapıyor. Sizin döneminizde vatandaş Kızılay'a giremiyordu, Kızılay'a. Şapkayla Kızılay'a giremiyordu. Vallahi siz bu sabıkayla milletten temiz kağıdı alamazsınız" dedi.

Şimdi, bazı okurlarım temiz kağıdının ne anlama geldiğini belki bilemez. Bizim zamanımızda, insanların sabıka kayıtlarının olup olmadığı için adliyeden temiz kağıdı istenirdi. Şimdi bunun adı, adli sicil kayıt belgesi oldu. Milletvekili Efkan Ala’da işte bu olaya dikkat çekmiş. Ana muhalefet CHP’nin geçmiş yıllarda ülkeyi yönetirken halka yaptığı eziyetler ve yaşattığı sıkıntılar nedeniyle seçimlerde sürekli oy kaybettiğini ifade ederek, halkın CHP’ye oy vermemesini, “temiz kağıdı” alamamasına bağladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.