Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ebeveynlerin oryantasyon (uyum) süreci

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2022 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2022 00:03

Sevgili Anne Babalar,

2022 – 2023  Eğitim ve öğretim yılının açılmasına sayılı günler kaldı. Çoğu miniklerimiz bu yıl ilk defa okul ile tanışacak. Okul ile daha önce tanışmış çocuklar ise uzun bir tatilden sonra okul ile buluşacak. Okula yeni başlayacak çocuklar ile tatilden dönüş yapan çocukların okula uyum sağlayacağı ilk hafta oldukça önemlidir. Anne Babaların bu uyum sürecinde oldukça sabırlı olmaları gerekmektedir. Okula uyum sürecinde Anne Babaların ve öğretmenlerin dikkat etmesi gereken durumlardan bahsetmek istiyorum.

Okulda İlk Gün,

Okul ile ilk defa tanışacak öğrenciler için ilk gün çok önemli. Çocuklar okulun ilk günlerinde belirsizlik, güvensizlik, tedirginlik, terk edilme ve kaygı duygularını yaşarlar. Anneden ayrılma duygusunun yanı sıra yeni bir ortama girmek, kalabalık sınıflar, arkadaşsızlık, yoğun koridorlar gibi sebepler bu duygulara neden olur ve kalabalık içinde yalnızlık hissi yaşatabilir. Çok nadir olmakla birlikte bu duygusal belirtilere karın ağrısı, iştahsızlık, kusma gibi durumlarda eşlik edebilir. İlk gün çocuklar anne ve babalarını yanlarında görmek isterler. İşinizden tüm hafta ayrılamıyorsanız bile ilk gün mutlaka onunla bu heyecanı paylaşmaya çalışın. Eğer bu da mümkün değilse çocuğunuzun güven duyduğu başka bir akrabanızla okula gitmesini sağlayın. Çocuğunuza uzun uzun açıklama cümleleri kurmayın. Evden çıkmadan önce artık okul yaşının geldiğini, her yaşıtının olduğu gibi okula başlaması gerektiğini, eğlenerek öğrenebileceği güvenilir bir ortam olduğunu ve okul saati bittiğinde kendisini almaya geleceğinizi anlatın. Okula gittiğinizde kararlı ve net tutum sergilemeniz, endişelerinizi belli etmemeniz bu uyum sürecini daha kısa sürede atlatmasını sağlayacaktır.Anne ve babanın çocuğun okula gitmesi ve alışması konusunda aynı fikirde olması, aynı tutumu benimsemesi çok önemlidir. İçlerinden birinin farklı tutumu, “Çok ağlıyor, gitmesin” diye yaklaşması çocuğun duygusal direncini daha da artırır.İlk gün okul çıkışında eğlenceli bir aktivite planlayabilirsiniz. Mesela, yemek programı ya da eğlence ortamları gibi.

Çocukların Okula Başlama Kaygısının Belli Nedenleri,

Okul hayatı çocuk için yeni bir hayatın ve sosyal çevreye uyumun, aileden bağımsız bir ortama girmesinin başlangıcıdır. Evde geçirdiği zaman içinde istediği saatte kalkan, istediği saatte yatan, istediği kadar çizgi film seyreden, anne ve babasının göz bebeği olan çocuk, okula başladığı andan itibaren belli kuralların ve disiplinin içine girmek zorunda kalır. Evde çocukların taleplerine göre bir düzen kurulurken, okul hayatında çocuk özellikten çıkar ve diğerleriyle aynı konumda olur.Bu durumlar çocuklara ilk etapta zor gelir ve bu nedenle okula gitmek istemeyebilir ailenin takınmış olduğu tutumu da kullanmaya çalışabilir.Evde kurallara uyma alışkanlığı kazanamamış çocuklar, kuralların bol olduğu okula ayak uydurmakta zorlanarak, okul disiplinini reddeder.

Bazı çocukların anneleri aşırı kaygılı ve endişeleri olur. Bu anneler çocuklarını kendilerinden ayrı bir otama bırakmaktan çekinirler. Çocuklarını gözleri ile görmediklerinde başlarına kötü bir şeyler gelebileceğini düşünüp tedirgin olurlar. Bu annelerin çocukları da annelerinin duygularını hemen hissederler. Bu çocukların okula alışabilmesi için öncelikle annelerinin sakin olmayı başarması gerekmektedir. Öğretmenin çocuğu karşıladığı tutum kadar, anne babanın tutumu da okula uyum sürecini etkiler.

Kısacası ilk haftalarda çocukların okula gitmek istememesi beklenen bir durumdur. Anne baba çocuğunu en azından 1 hafta boyunca okula kendi götürüp kendisi alabilir. İki haftanın sonrasında ebeveynin artık kendi kaygılarını da kontrol altına alarak çocuğu ile okula gitmeyi bırakması beklenir. İki haftadan sonra çocuk istemese de kararlı bir şekilde çocuk okula götürülmeli ya da servise bindirilmelidir. Bir ayın sonuna gelindiğinde ise çocukların çoğunun okula alışması beklenir.

Okula başlama çocuk için olduğu kadar aile için de önemli bir deneyim ve başlangıçtır. Anneden ayrılmanın, ev dışında uzun vakit geçirmenin, kendi düzeninin dışında kuralların olduğu bir ortamda yaşamanın ilk adımıdır. Çocuğun ilk yaşadığı olumlu ya da olumsuz okul deneyimi sonraki tüm okul hayatını etkiler. Bu nedenle aileler çocuklarının okulla ilgili süreçlerini özenle yürütmeli ve takibini iyi yapmalı, eğitim hayatlarında sık okul ve öğretmen değişikliğinden kaçınmalıdır.

Okulun ilk bir ayını içeren  oryantasyon döneminde çocuklar okula uyum sağlamakta zorlanabilirler ve bu gayet normal bir durumdur. Öğretmenlerin sıcak ve profesyonel yaklaşımları çocukları destekler ve rahatlatır. Öğretmen öğrencisine ve siz değerli velilerine eğitim hayatı boyunca rehberlik edecek meslek erbabıdır. Sizin öğretmene duyduğunuz güven ve yaklaşım çocuklarınızın da güven duymasına neden olur ve bu süreci rahatlatır. Bir aylık sürenin sonucunda çocuk hala okula alışamadıysa bir uzmandan yardım almak gerekebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.