Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ebeveyn Bağımlılığı

Yazının Giriş Tarihi: 27.06.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.06.2020 00:01

Anneler bu konuda bize biraz kızsa da bu gerçek pek değişmiyor. Çocukların doğumundan itibaren göbek bağı düşüyor ancak annelerin göbek bağı düşmüyor. Bu ne demek ?  Her şey çocuklar doğduğu andan itibaren anne ve babanın çocuğun üzerine titremesi ve bazen aşırı reaksiyonlar göstererek bunun adını ilgili anne, baba koymasıyla başlıyor. Elbette ilgili ve sevgi dolu ebeveyn olunmalı bunda hem fikiriz. Ancak aşırı korumacı, bağlı olduğumuzda çocuğumuz tüm hayatınızın ondan ibaret olduğunu düşünecek ve ilerleyen zamanlarda işe gitmek istediğinizde, hasta olduğunuz için ilgilenemediğinizde bu mazeretleri anlamayacak ve ikinci plana düşmek onu mutlu etmeyecektir.

             Genellikle çocuk belli bir yaşa gelene kadar evde anne ile büyüyen çocuklar annesiz nefes alamaz hiç ayrılamaz konumdayken belli bir yaşa geldiğinde çalışmak isteyen anneye çeşitli zorluklar çıkartıyor. Çünkü çocuklar anneleri ya da babaları olmadan hiç zaman geçirmemiş ve kendilerini ebeveynlerine bağımlı hissediyorlar. Bu durumda birçok sorun ortaya çıkıyor. Bunlar; öfke krizleri, küsmeler, kıskançlıklar, yemek uygu gibi gereksinimlere direnme, huzursuzluk ve daha bir çok olumsuz tutumlardır. Her ne kadar anne çocuğunun kendine bağlı/bağımlı olduğundan yakınsa da, aslında bu bağlılığı oluşturan annenin tavır ve davranışlarıdır.

 
Bu durumlar incelendiğinde genelde ortaya şu tablolar çıkar.


• Psikolojik problemlerle ve sağlık sorunlarıyla geçen gebelik
• Zor gebelik dönemi
• Bebeğini risklerle ve kaybetme korkusuyla geçen bir hamilelik ve doğum süreci
• Bebeklik döneminde çocuğun ebeveynden hiç ayrılmaması, bağımlı yetiştirilmesi
• Bebeklik döneminde ebeveynle uyumaya alıştırma

 

           Bu dönemde annenin tutumları, iletişimi çok önemlidir. Farkında olmadan söylediğimiz bazı cümleler bu bağımlılığı ilerletebilir. ‘’Merak etme ben buradayım?’’ cümlesinin her zaman kullanılması, anne yanında olmadığında çocuğun endişelenmesi gereken bir şeyler olabileceği mesajını iletir. Birde buna annenin kaygılı ve endişeli mimikleri eklenirse bu durum çocuğunda kaygısını arttırır. Bu durumda çocuk anne ve ya baba olmadığında kendisini hep tehdit altında ve savunmasız hisseder. Aslında tam aksine tehlikeli ve problemli durumlarla nasıl başa çıkacağını öğretmeye çalışmamız ve onları hayata hazırlamamız en önemli sorumluluğumuzdur.

Tamda aile bu durumdan rahatsız olmaya başladığında, anne babanın sosyal ve iş hayatı, çocuğunda okul hayatı olumsuz etkilenmeye başlar. Bu noktada aileler mutlaka uzaman yardımı almak isterler ve sorunun ne olduğunu anlamaya çalışırlar. Bunun birçok örneği olmasına rağmen görmezden gelir bu davranışları devam ettirenlerde bazı ebeveynlerin ta kendisidir. Bu durum her zaman çocuğun sorunu gibi görülür ancak altında yatan gerçek çocuğun bu noktaya nasıl geldiğiyle ilişkilidir.

Peki bu durumu fark ettiğimizde neler yapmalıyız?
• İlk önce ‘’Ben sensiz ne yaparım?’’ gibi cümle kalıplarından vazgeçmelisiniz. Sizde çocuğunuz olmadan gün geçirebilirsiniz, o da siz olmadan bir yetişkin kontrolünde gün geçirebilir. Öncelikle çocuğunuzun da bir yaşamı olduğunu unutmayın.
• Kaygılı olduğunuzda çocuğunuz bunu hemen fark eder. Kaygılarınızı belli etmemeye çalışın.
• Çocuğunuzu işiniz olmasa da belli periodlarla saatli aktivite merkezlerine götürün. Bazen büyükanne ve büyükbabalardan yardım alabilirsiniz. Çocuğunuz yavaş yavaş kısa sürelerle başlayarak sizden ayrı zaman geçirebilmeye alışmalı ve kendisine sosyal çevre kurmayı başarmalıdır.
• Çocuğunuza tüm iletişiminiz ve tutumlarınızla bağımsız olabileceğini ve onun bağımsız hareket edebileceğini yansıtın.

                Bunlar başarılması güç olarak görünse de hem siz ebeveynlerin hem de çocuğunuzun sağlıklı yaşam sürmesi ve problem yaşamaması için çok önemli ve dikkat etmeniz gereken noktalardır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.