Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Düşünme (ceza) sandaliyesi

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2021 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2021 00:01

Beni anlayın istiyorum.

Çocuğun gelişimi ve eğitimi oldukça önemlidir elbette… Bunun takibini yapmak ve doğru şekilde desteklemek ebeveynlerin sorumluluklarından biridir. Ailelerden kimileri daha geleneksel davranır, kimileri ise daha modern tutumlar sergiler. Ancak son zamanlarda belli yaşa kadar her istediği ve dileği daha kendisi bile istemeden gerçekleşen, her istediğini elde eden çocukla, belli bir yaştan sonra istediğini elde edemediğinde, söyledikleri yapılmadığında çok öfkelenir ve iş kontrolden çıkar. Çünkü çocukların o yaşta henüz kendini nasıl sakinleştirmesi gerektiğini bilmiyor olması işin içinden çıkılamaz noktaya getirebilir. Bu durumları çözmek için de son zamanlarda düşünme sandaliyesi, düşünme halısı, düşünme odası gibi çocuğun öfkesini, kızgınlığını dahada tetiklemesine sebep olan bu uygulama , sırf oradan kurtulması için tüm kırgınlıklarını içine atmasına neden olur. Kaş yaparken, göz çıkarmayın!

Son dönemde instamomlar, influencer anneler çoğaldıkça,  insanlar sanki karşısındakiler bu alanın uzmanıymış gibi sürekli birbirleriyle fikir paylaşır ve bilgi alır duruma geldi. Bu da ortalıkta bir çok bilgi kirliliği ve yanlış uygulamaların hayata geçmesine sebep oldu. Madem çocuğunuzun durumu ile ilgili yetersiz kaldığınızı ve desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsunuz bunun için işin uzmanlarına danışmak daha akıl işi görünüyor.

                En çok duyduğumuz ve gündemde olan ancak bir o kadar da yanlış olan düşünme sandaliyesi uygulamasıdır. Çocuğunuza ne yaptığınızın farkında mısınız?

                Çocuklar ebeveynlerin istemediği bir davranış sergilerse eğer aile, çocuk kaç yaşında ise o kadar dakika düşünme (ceza, bedel) sandaliyesinde ya da halısında oturması isteniyor. Çocuk buna karşı çıkarsa aile onu bu konuda zorluyor. Oturma süresi içinde çocuğun orada oturması gerektiği, yaptıklarını düşünmesi gerektiğini ve sonra kendisinden özür dilemesi gerektiği isteniyor.  Yani belki çocuk o an kendine göre haklı bir davranış gerçekleştirdi buna rağmen zorla özür diletmek ne kadar doğru ?

Hadi bunu bir deney olarak düşünelim. Bu uygulamayı yaptınız. Şimdide çocuğun kendini nasıl hissettiğini görelim;


• Çocuk halıya yada sandaliyeye ilk oturduğunda sinirli, ağrasif ya da ağlıyordur. Bu yaptığınız uygulama çocuğun öfkesiyle birleştiğinde orada durmak istememe, inatlaşma haline dönüşür ve yapılan çalışma kontrolden çıkar. Bu da çocuğun dha fazla öfkelenmesine neden olur.


• Henüz öfkesini nasıl kontrolde tutacağını bilemeyen çocuk ya kendisine ya da ailesine zarar verici eylemlerde bulunmaya başlar.


• Az önce belirttiğim gibi zorla diletilen özür çocuklar üzerinde çokta önemli değildir. Öyle ki, çocuk oradan kurtulmak için özür diler ve daha sonra bu olumsuz davranışı ve dahalarını tekrarlar.


• Çocuklara doğru davranışlar kazandırmak zorlayarak, kızarak oluşturulmaz. Sağlıklı şekilde bunu yapmak istiyorsanız önce sarılarak sakinleşmesini bekler daha sonra yanlış olan ve doğru olan davranışı onunla konuşursunuz.


• Düşünme sandaliyesi uygulaması yapılırken evde başka bir kardeş, arkadaş olur ise çocuğun onların karşısında düşeceği durum onda benlik algısının kaybolmasına neden olur.


Size başka bir teknik önerelim;


• Çocukların yaptığı hatalı davranışları kendisinin farkedebilmesi için muhakeme yapma becerisinin, sebep-sonuç arasında bağlantı kurabilme yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. Buda erken çocukluk döneminde pek mümkün değildir. Dolayışıyla kendisinin doğru davranışından ziyade sizin doğru yaklaşımınıza ihtiyacı vardır.


• Bu yüzden öfkeli olan çocuğa önce sakince yaklaşın ve sarılın. Önce sakinleşeceğinizi söyleyin ve sessizce 2 dakika kadar bekleyin. Sonra sakinleştinmi ? diye sorun. Eğer sakinleşmediğini söylerse 2 dakika daha bekleyin. (Bu durumu her defasında tekrarlayın.) Eğer sakinleştiğini onaylarsa “Hadi o zaman birlikte biraz düşünelim. Aynı davranışı sana aarkadaşın yapsaydı kendini nasıl hissederdin ?” şeklinde hem ılımlı ve sakin hem de empati kurarak konuşun. Bu durum hem ona kendisini nasıl sakinleştirmesi gerektiğini öğretecek hem de empati kurma yeteneğini geliştirecektir. Aynı zamanda sarılma evresinde anne ve babayla olan bağı kuvvetlenecektir. Bir taşta kaç kuş oldu ?


• Ortak paylaşılan ev ve ortak alanlarda birlikte yaşama kuralları olmalıdır. Ancak anne ve baba çocuğunu bu kurallara adapte ederken kendisininde uygulaması gerektiğini bilmelidir. Çocuk bu kuralları harfiyen uygularken anne ve baba bu kuralları kendisi için esnetmemelidir. Çocuklar söylediğinizle değil yaptıklarınızla ilgilenirler.


• Anne ve baba arasında tutarlılık olmasınında oldukça önemi vardır. Anne tüm kuralları takip ederken babanın bunu anne arkasından çocukla bir olup kaçak esnetir ya da uygulamaz ise yapılan bu çalışmaların hiçbir anlamı kalmaz.

•Evde konulan kurallar sadece anne babanın çıkarları ve kendi bildiği doğrularını içermemelidir. Çocuğunda beklentileri, gelişimi ve eğitimi için geçerli etikleri de içermelidir. O evde onunda bir birey olduğu unutulmamalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.