Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyayı daha fazla tüketmeyin!

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2022 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2022 00:04

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ile Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (BUSİAD) sürdürülebilir yaşam döngüsü ve karbon ayak izlerimizin azaltılması için ortaklaşa hareket etme kararı alması, özelde Bursa’da, genelde ise Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor… Umarım dünya, daha yaşanabilir bir hale dönüşür…

Yaşamın temel ögesi olan karbon, aşırı üretim ve tüketimin sonunda hemen tüm canlılar için tehlikeli olmaya başladı… Fosil yakıtlar, çimento fabrikaları, boyahaneler, kimyasal atıklar, plastik, deterjanlar, arıtmasız fabrikalar, ısı kaynakları, tarım alanlarında kullanılan kimyasal gübreler, deodorantlar, 4x4 araçlar, canlılardan çıkan gazlar, tütün tüketimi ve doğaya bırakılan her tür atık, karbon ayak izi bırakıyor… Doğanın en akıllı canlısı (!) insan, kendini yok ediyor… Üstelik farkında olmadığını da iddia ederim…

Türkiye Limit Aşım Günü’ nedeniyle düzenlenen toplantı, bir kişinin 1 yıl içinde kullanabileceği ‘ekolojik hakların’ ne zaman tükendiğini gösteren limit aşımının geçen yıl Türkiye için hesaplanan ‘22 Haziran 2022’de gerçekleştirildi. (Limitlerimizi temmuz, ağustos hatta aralık ayında aşar hale gelmemiz için büyük bir çaba harcamamız gerekiyor.)

Toplantıda konuşan BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Oya Eroğlu,Zaman hızla akıp giderken bir yandan da dünyanın kaynaklarını tüketmek ile ilgili insanoğlunun istekleri, beklentileri her geçen gün artıyor. Bizler doğanın dengesini bozdukça, doğa bozulan dengesini ve sınırlarını koruyacak şekilde davranıyor” dedi. Sanırım, iklim değişiklikleri ve afete varan seller, depremler, Konya’daki obruklar ve zamansız yağan dolu ve kar, bunlara örnek verilebilir… Doğa silkeliyor!

İnsanoğlunun tüketim ve üretim şekliyle dünyadan alması gerekeni fazlasıyla aldığını ve her geçen gün dünyaya olan borcunun arttığını hatırlatan Eroğlu; “Her yıl bunu gösteren, ekolojik karnemizi gözler önüne seren sembolik bir tarih var aslında; ‘Dünya Limit Aşımı Günü.’ Yani Türkiye için bu tarih 22 Haziran…’ Bu tarih dünyamız için 28 Temmuz iken, bizim ülkemizde maalesef daha erken bir tarih var… Türkiye olarak  bize tanınan ekolojik haklarımızı kullandık ve gelecekten pay almaya başladık. Bu durum bize alışkanlıklarımızı, iş yapış biçimlerimizi değiştirmemiz gerektiği ile ilgili çok net mesaj veriyor. 1970’ler de bu tarih, aralık ayı idi…” dedi…

Demek ki Türkiye; uluslararası ölçütlere göre limitlerini aşan ve kirleten bir ülke haline dönüşmüş durumda… Behemahal önlemler alınması, teknolojik gelişmelerin halka yayılması, okullardan başlayarak tüm toplum bireylerinin bilinçlenmesinin sağlanması ve bu konuda ödünsüz davranılması gerekiyor…

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar da öncelikli hedeflerini, ‘Bursa’da farkındalık oluşturmak’ olarak açıkladı. Dünyada gelişen trendleri yakından izlediğini her attığı adımda belli eden Küçükkayalar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Pandemi ile birlikte yeni bir çalışma kültürümüz oluştu. Evlerimiz de yani yaşam alanlarımız da çalışma alanlarımız artık. Dolayısıyla dünyamızın her yeri bizim hem çalışma ve hem de yaşam alanımız. Hal böyle olunca iş, romantik bir çevreci anlayışın ötesine geçiyor. Üretim ve tüketim anlayışımızı değiştirmemiz gerekiyor. Bu dünyanın tek sahibi olmadığımız gibi, gidecek başka bir evimiz ya da başka bir iş yerimiz de yok. Kaynaklarımızı tüketmek, aslında bir anlamda kendimizi tüketmek oluyor. Geçmişimize bakıp, günümüzü değerlendirip, geleceğimize yönelik öngörülerde bulunursak bunun hiç de öyle çok uzaklarda bir kara bulut olmadığını da görürüz. Kıt kaynaklar ve sonsuz istekleri yönetme bilimi değil midir iktisat? Hepimiz iktisadi faaliyetler yaptığımıza göre, kıt kaynakları, sonsuz ihtiyaçları da gözeterek yönetmek zorundayız. Bir yandan gereksinimlerimizi sınırlandıracağız diğer yandan da kaynaklarımızı daha verimli kullanacağız…”

Bilinç düzeyi arttıkça dünya, daha da yaşanabilir olacak. Ancak öncelikle insan nüfusunun artmaması gerekiyor bence… 4 eşli, 25 çocuklu, geçim sorununu çözememiş, eğitimsiz nesillerle yola devam edemeyiz… İşçi ve asker gerekçeli savunmalardan da bıktığımı söylemeliyim…

Artık ‘Gezegen Suçları’ tanımlaması ve yasaları yapılmalı…

Basın toplantısında, BUİKAD Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Senem Tanju ile BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik ve Yeşil Bursa Komitesi Başkanı Osman Nemli de hazır bulundu ve çeşitli açıklamalar yaptılar…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.