Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna için AİHM devrede

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya'nın Ukrayna topraklarında sivillerin yaşam ve sağlığını tehlikeye atabilecek olası eylemlerine karşı Kiev tarafından bugün yapılan ihtiyati tedbir başvurusuna olumlu yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2014 03:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2014 04:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ukrayna için AİHM devrede
 Mahkeme tarafından akşam saatlerinde Strasbourg'da alınan kararda, Rusya ve Ukrayna'ya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülükleri hatırlatılıp, Ukrayna'da sivillerin hayatını tehlikeye sokabilecek önlemlerden kaçınmaları istendi. İhtiyati tedbir kararı kağıt üzerinde her iki ülke için verilmiş olsa da öncelikli olarak Moskova'yı hedef alıyor.

Mahkemenin kararında Rusya'dan özellikle askeri önlemlerden kaçınması talebinde bulunuldu. Böyle bir durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama hakkıyla ilgili 2'inci ve insanlık dışı muameleyle ilgili 3'üncü maddesine aykırı olacağı belirtildi.

AİHM, Rusya ve Ukrayna'dan bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek için alacakları önlemleri en kısa sürede Strasbourg'a bildirmelerini de istedi.

Ukrayna, ihtiyati tedbir başvurusuyla birlikte Rusya'ya karşı devletlerarası dava başvrusunda da bulundu. Kiev'in başvurusunda Rusya'nın başta Kırım olmak üzere Ukrayna topraklarında son haftalardaki politikasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin birçok maddesine aykırı olduğu savunuldu.

AİHM'nin iç tüzüğünün 39'uncu maddesi, Mahkeme gündemine taşınan bir dava başvurusunun gereği gibi görülebilmesi için Strasbourg yargıçlarına, davayı sonuçlandırana kadar ihtiyadi tedbir kararı alma yetkisi tanıyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf devletlerin geçici tedbir talebine uyma yükümlülükleri bulunuyor.

(ntvmsnbc)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.