Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Subcomandante Marcos artık yok

Meksika'da yoksul ve topraksız köylüler için savaşan Zapatistaların gizemli önderi Marcos, bir veda mektubu yayınlayarak görevlerini bıraktığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2014 02:25
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2014 03:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Subcomandante Marcos artık yok
  Meksika’da yoksul yerli köylülerin toprak hakları ve eşitlikçi bir düzen için silahlı mücadele sürdüren Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (EZLN) tüm dünyada tanınan lideri ve sözcüsü ‘Marcos’ bir veda mektubu yayınlayarak görevi bıraktığını duyurdu.

Tüm dünya çapında büyük sempatiyle tanınan, sol-özgürlükçü hareketler açısından bir idole dönüşen ve adı zaman zaman efsanevi Arjantinli devrimci Che Guevara ile anılan ‘Subcomandante’ (komutan yardımcısı) lakaplı Marcos, “İsyanı seçtik. Diğer bir deyişle, yaşamı seçtik” dediği mektubunda, görevi bıraktığını şu sözlerle ilan etti: “ Sabah 2:08 itibariyle ilan ediyorum ki, -kendini Paslanmaz Çelik ilan etmiş olan- Subcomandante Insurgente Marcos’un varlığı son bulmuştur.”

Marcos’un, “Işık ile Gölge Arasında...” başlığıyla İspanyolca olarak kaleme aldığı veda mektubunu Oso Sabio İngilizceye çevirdi ve Işık Barış Fidaner de İngilizce metinden bazı bölümleri Türkçeye çevirdi. Fidaner’in çevirisiyle Muhalefet.org sitesinde yayınlanan mektubunda şunları söyledi:

“1 Ocak 1994 sabahı, devlerden -ya da yerli isyancılardan- oluşan bir ordu kasaba ve kentlere inerek, adımlarıyla dünyayı sarstı. Birkaç gün sonra, düşenlerimizin kanı halen sokaklardayken, dışarıdakilerin bizi görmediklerini fark ettik. Yerli toplulukları tepeden görmeye alıştıklarından, bizi görmek için başlarını kaldırmadılar; aşağılanmamızı görmeye alıştıklarından, onurlu isyanımızı kalpleri anlamadı. Bunun yerine, kar maskesi giymiş karışık-ırktaki görebildikleri tek kişiye odaklandılar. Şeflerimiz o zaman dediler ki “sadece kendi düzeylerindeki şeyleri görüyorlar, küçükler. O zaman onların düzeyine bir kişi koyalım ki onu görebilsinler ve onun aracılığıyla bizi görebilsinler.”

(…)
“Ve böylece karmaşık bir dikkat dağıtma manevrası başladı: korkunç ve harika bir sihirli numara; yerli kalbimizin yaramazca bir hamlesi; yerli bilgelik, modernitenin kalelerinden biri olan medya’ya meydan okudu. Marcos adlı kişiliğin inşası başlamıştı.”

“Kendimiz olurken bizi olduğumuz gibi görmeye yetkin insanlar bulmak için zamana ihtiyacımız vardı. Bizi tepeden değil tabandan görebilecek insanlar bulmak için; gözümüzün içine empatiyle bakabilecek insanlar bulmak için zamana ihtiyacımız vardı. Marcos’u, bu kişiliği tanımlamama izin verseniz, size hiç duraksamadan derim ki, o büyük bir kamuflajdı.”

(…)
“Onlar sizi öldürenleri yakalayıp mahkum etseler de, her zaman size baskın yapacak başka birilerini bulacak ve yaşamınızı sonlandıran dehşetli dansı tekrarlayacaklardır.”

“Adaletsizliğin birçok ismi bulunmakta, birçok feryata yol açmakta. Ve unutmayın ki, birisi fısıldarken, bir başkası feryat eder. Onları dinlemekle bulacağımız rota, adaletsizliği bereketli bir şeye dönüştürebilmeli. İhtiyaç duyduğunuz yalnızca başınızı alçaltmak ve kalbinizi yükseltmektir.”

“İstediğimiz adalet, inat ve ısrarla hakikatin aranmasıdır.”

“Galeano’nun yaşaması için birimizin ölmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden karar verdik, bugün , Marcos ölmeli.”

“Ve mezarına bıraktığınız taşlarda, kendinizi satmamayı, teslim olmamayı, vazgeçmemeyi öğreneceksiniz.”

“Sabah 2:08 itibariyle ilan ediyorum ki, -kendini Paslanmaz Çelik ilan etmiş olan- Subcomandante Insurgente Marcos’un varlığı son bulmuştur.”



(GazetePort)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.