Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kanada’dan özgür basına darbeye tepki

Kanada'da dışişleri eski bakanından, siyasi parti liderine kadar toplumun önde gelen birçok ismi, Türkiye’de özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonu ve gözaltılara tepki gösterdi. Türk yetkililere seslenen Kanada Dışişleri eski...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 17:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kanada'da dışişleri eski bakanından, siyasi parti liderine kadar toplumun önde gelen birçok ismi, Türkiye’de özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonu ve gözaltılara tepki gösterdi. Türk yetkililere seslenen Kanada Dışişleri eski bakanı David Kilgour, basını susturmaya yönelik operasyondan derin rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Kilgour, "Demokratik değerler ancak ifade hürriyeti ve özgür basın ile tesis edilebilir." dedi. Kilgour, "Türkiye’de Zaman Gazetesi ve STV televizyonuna yapılan baskınlar bizleri derinden rahatsız ediyor. Özgür ve bağımsız medyanın, demokrasi ve insan haklarının korunmasındaki rolüne tüm dünyada değer verdik. Türkiye’de yaşanan son gelişmelerden dolayı rahatsızlık duyduk." dedi.

Hak ihlallerini, ülkede doğru gitmeyen şeyleri haberleştiren gazetecilerin 'devlet düşmanı' olarak suçlanmasının saçma olduğunu ifade eden Kilgour, "Onlar (gazeteciler) gerçekte demokratik Türkiye’yi yok etmeye çalışanların oyunlarını ortaya çıkaran kişilerdir. Ben de pek çok insan gibi demokratik devletleri ve NATO benzeri uluslararası organizasyonları gazetecilerin gözaltına alınmasını kınamaya çağırıyorum." diye konuştu.

"ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRATİK HÜKÜMET OLMAZ"

Kanada NDP Partisi eski başkanı Ross McClellan, özgür basın olmadan demokratik bir hükümetin var olamayacağını söyledi. Basına karşı yapılan baskılar nedeniyle gerçekleştirilen protestoya eşi ile birlikte katıldığını belirten McClellan, "Üzücü tecrübelerle demokratik bir hükümetin, basın ve düşünce hürriyeti olmadan olamayacağını biliyoruz." dedi.

14 Aralık operasyonunu duyduğunda Türkiye adına hem üzüldüğünü hem de kaygılandığını belirten McClellan, "Türkiye’yi ziyaretimizden bu yana Today'sZaman gazetesini düzenli olarak okuyorum. Zaman ve TodaysZaman’ın ülkenin en iyi gazetelerinden biri olduğunu düşünüyorken, yayın yönetmeninin tutuklandığını öğrenmek şoke edici bir durum." şeklinde konuştu.

AKP hükümetinin bir çok başarılı işler yaptığını ancak son dönemde bunların tersine icraatlara imza attığını belirten McClellan, "Hükümetin saptığı otoriter yoldan daha önce verdiği özgürlük sözüne, adalet ve demokrasiye dönmesini umut ediyor ve bunun için dua ediyorum." ifadelerini kullandı.

"İFADE HÜRRİYETİ DEMOKRASİNİN TEMEL ESASLARINDANDIR"

Kanada Sir Sandford Fleming Koleji eski başkanı Prof. Dr. Brain Desbies, ifade hürriyetinin demokratik toplumların en temel esaslarından biri olduğunu söyledi. Anayasa ile düzenlenen kanunlar çerçevesinde, basının hükümetten ifade özgürlüğü kapsamında hesap sorabilme yetkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Brain Desbies, Türkiye'nin son on yılda gelişen ekonomisi ve fırsatlar bakımından gelecek adına umut vaat ettiğini ancak son bir yıldır yaşanan gelişmelerin aksi yönde olduğunu söyledi.

Desbies, "Hele basın özgürlüğüne karşı yapılan son eylem ve baskılar nedeniyle Türk demokrasisinde çatlakların oluştuğu görülüyor ve bu da gelecek adına umutların sarsılmasına yol açıyor." dedi. Türk hükümetin yanlışlarından dönmesini umut ettiğini belirten Desbies, "Türkiye’nin Ortadoğu’da lider ülke rolü üstlenmesi gerekiyor. Bu ise özellikle Türkiye ve dünya genelinde barış, karşılıklı anlayış ve tolerans çabalarını geliştirmeye çalışan insanların kabulü ile mümkün olabilir." diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.