Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İskoçya, AB yolunda kararlı

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Alex Salmond, bağımsız bir İskoçya'nın Avrupa Birliği sürecine istekli, bağlı ve sadık olacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2014 03:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İskoçya, AB yolunda kararlı
 Belçika'nın Bruge kentinde bir üniversitede konuşma yapan Salmond, İskoçya'nın bağımsız olması halinde Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik konusunda kararlı oldukları mesajını verdi.

İskoçya'da 18 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapılacak. İngiltere, İskoçya'nın bağımsız olması halinde AB'de işinin zorlaşacağını savunuyor. Salmond ise bugün yaptığı konuşmayla, İskoçya'nın AB sürecinde kararlı olduğunu belirtiyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, daha önce Salmond'a bir mektup yazarak, İngiltere'den ayrı bir AB sürecinin İskoçya için iyi olmayacağı yorumunu yapmıştı.

Hague, İngiltere'nin AB'deki güçlü duruşunun İskoçya'nın lehine olduğunu belirtmişti.
Dışişleri Bakanı ayrıca bağımsız bir İskoçya için üyelik görüşmelerinin "karmaşık ve uzun" olabileceği uyarısında bulunmuştu.

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Salmond ise AB'nin bağımsız bir İskoçya'ya sıcak bakacağını söyledi. Gerekçelerini ise şöyle açıkladı:
"AB, farklı büyüklüklerdeki ülkelere eşit söz hakkı tanıyan bir yapı. Dolayısıyla bu yaklaşım, bağımsızlığın tecrit olarak yorumlanmasına bir yanıt olabilir."

Salmond, bağımsız bir İskoçya'nın AB için de olumlu sonuçlar doğurabileceğini söyledi:
"Bağımsız bir İskoçya, AB'de olumlu ve işbirliğine hazır bir ses olacaktır. ... İskoçya yaklaşık 40 yıldır AB'de söz hakkına sahip değil ve bu durum İskoçya'nın çıkarlarına zarar veriyor. İngiltere'nin bir parçası olduğumuz sürece, arada bir fikrimize danışılıyordu. Ama bağımsız olduğumuzda, bizim de söz hakkımız olacak."
İskoçya bağımsızlık referandumu 18 Eylül'de yapılacak. Referandumda "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu sorulacak.

Referandumda İskoçya'ya yaşayan 16 yaşından büyük herkes oy kullanabilecek.

'AB üyeliği kolay olmayabilir'

BBC Avrupa Editörü Gavin Hewitt, İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Alex Salmond'un beklentilerini şöyle özetliyor: "Eylül'deki oylamada bağımsızlık kararı çıkarsa, AB İskoçya'nın üyeliğine daha sıcak bakacaktır ve belki de 18 ay içinde İskoçya AB üyesi olacaktır."

Hewitt, bunun için Salmond'ın oy verenleri ikna etmesi gerektiğini söylüyor: "
"Salmond oy verenleri, İskoçya'nın kendi halinde küçük bir ülke olmayacağına ikna etmesi gerekiyor."
Hewitt'e göre, İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, sorularıyla Salmond'ı sıkıştırıyor ve 18 ayda üye olabileceklerinin teminatını soruyor.

Ancak BBC Avrupa Editörü, AB'deki resmi yaklaşımı vurguluyor. Buna göre, bağımsız olan bir devletin üye olmak için yeniden müzakerelere başlaması gerekiyor.

Gavin Hewitt, özetle, İskoçya'nın AB üyeliğine istekli olacağını ama bu yolun sanıldığı kadar kolay olmayacağını söylüyor.

(BBC Türkçe)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.