Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB'ye üye olmayı reddeden ülke

İzlanda 2010 yılında yaşadığı ekonomik kriz sonrasında Avrupa Birliği'ne üye olmak için başvurmuştu. İzlanda, üyelik başvurusun geri çekmek ve AB ile müzakereleri durdurma kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2014 22:18
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2014 23:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AB'ye üye olmayı reddeden ülke
 İzlanda'da koalisyon ortakları İlerleme Partisi ve Bağımsız Parti, dün parlamentoya sundukları yasa tasarısıyla AB'ye üyelik başvurusunu geri çekmeyi hedefliyor.

İzlanda Dışişleri Bakanı Gunnar Bragi Sveinsson devlet radyosuna yaptığı açıklamada, ülkesinin Avrupa Birliği ile ilişkilerdeki politika değişikliğinin kendi öncülüğünde gerçekleşeceğini söyledi.

İzlanda'da 2013 Nisan ayında seçimle iktidara gelen İlerleme Partisi ve Bağımsız Parti, AB ile müzakereleri durdurma noktasına getirmişti. Özellikle Bağımsız Parti, seçim programında Avrupa Birliği'ne karşı olduğunu resmen ilan etmişti.

Ancak iki parti hükümet programında, Avrupa Birliği ile müzakere ve üyelik başvurusu kararını halka sormak için referandum yapılacağı konusunda anlaşmıştı.

"Iceland Review" dergisi son yaptığı kamuoyu araştırmasında, İzlanda halkının yarısından fazlasının AB ile müzakerelerin devam etmesini istediğini gösterdi.

Ancak uzmanlar, İzlanda'nın AB ile müzakere konusunun referanduma götürüleceğini belirtiyor. İzlanda'da seçimlerin yapıldığı 2013 Nisan ayında halkın yüzde 68'i Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkıyordu.

Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan kamuoyu araştırmasında ise, sadece halkın yüzde 58'i AB'ye karşı olduğunu belirtmişti.

(ntvmsnbc)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.