Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD'li ünlüler Brunei'de şeriata karşı birleşti

Aralarında ünlü talk şovcu Jay Leno'nun da bulunduğu Amerikalı ünlüler, ülkesine şeriat kanunlarını getirmesi sebebiyle Brunei Sultanı'nı protesto etti.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2014 02:02
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2014 03:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD'li ünlüler Brunei'de şeriata karşı birleşti
 Güneydoğu Asya ülkelerinden Brunei’de geçen hafta şeriat hükümlerinin ceza kanunu olarak benimsenmesi ABD ’de protesto edildi. Talk şov sunucusu Jay Leno’nun da aralarında bulunduğu ABD’li ünlüler, Brunei lideri Sultan Hassanal Bolkiah’ın, Beverly Hills’teki oteli önünde protesto gösterisi düzenledi. Eylemde, ‘Taliban’ınkilere benzer yasaları durdurun, Sultan’ı durdurun’ ve ‘ Kadın hakları, insan haklarıdır’ yazılı pankartlar taşındı.

Sultan’ın yeni düzenlemesine pek çok ünlü isim sosyal medyadan da tepki gösterdi.

Yaklaşık 400 bin nüfuslu Brunei’de şeriat hükümlerinin ceza kanunu olarak benimsenmesiyle oruç tutmayan ve namaza gitmeyenlere hapis ve para cezaları verilmesi kabul edilmişti. Eşcinseller ve zina yapanlar da taşlanarak ölüm cezasına çarptırılacaktı.
Ailesi 600 yıldır Brunei’yi yöneten Sultan, ‘şeriat yasalarının aşama aşama devreye gireceğini’ açıklamıştı. Sultan’ın şeriata geçişte üç aşamalı plan öngördüğü belirtilmişti. İlk aşamada Ramazan’da oruç tutmayan ve cuma namazına katılmayanlara para ya da hapis cezası öngörülüyordu. Kırbaç ya da uzuv kesme cezaları ikinci aşamada uygulanacaktı. Üçüncü aşamada ise şeriat kapsamında ölüm cezaları verilmeye başlanacaktı. Nihai aşamada Müslümanların evlilik dışı cinsel ilişkileri, eşini aldatma, Kuran’a hakaret ve İslam’ı terk ölümle cezalandırılacaktı.
Brunei’de şimdiye kadar bazı alanlarda İngiliz sömürge döneminden kalma düzenlemeler, aile hukukunu kapsayan konularda ise şeriat kanunları uygulanıyordu. Ancak Brunei’nin ceza hukukunda şeriat geçerli değildi.

(Radikal)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.