Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya tarihini değiştiren tarih

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2020 00:00

Türkiye olarak kutladığımız 4 tane milli bayramımız var. Bunlar, 23 Nisan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’dır.

Bugün, yine dünya tarihini değiştiren ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gün olarak kabul edilen 19 Mayıs tarihine geldik. Ama, eski yıllardaki coşkumuz pek çok. Mutluyuz, gururluyuz, fakat evlerimizden çıkıp meydanlarda Gençlik Bayramımızı kutlayamıyoruz. Korona illetine takıldık. Dünyayı tehdit eden ve ülkemizde de ölüm tehdidi oluşturan bu mikrop yüzünden, milli bayramımızı kutlayamıyoruz.

Olsun, bu günlerde gelip geçer. Bizler, bugün meydanlara inip, bayramı kutlayamayacak olsak da evlerimizin balkonlarına çıkıp saat 19.00’da hep beraber milletçe İstiklal Marşımızı söyleyeceğiz.

19 Mayıs’ın anlam ve önemi nedir?  Bu konuyu tekrar hatırlamakta fayda var.

Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî bayramıdır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk İstanbul’dan hareket edip Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır.  Bu gün itilaf devletlerinin işgaline karşı Türklerin Kurtuluş Savaşı'nı başlattıkları tarihi gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Dünya tarihini değiştiren bu tarihi günümüz ve milli bayram tam 101 yıldır Türk Gençliği ve milletçe el ele gönül gönüle kutlanmaktadır.

Türk Tarihinde kutlanması gereken günler vardır. Bunlardan biri 19 Mayıs 1919'dur. 19 Mayıs 1919 Anadolu'da yeni Türk Devleti'nin fiilen temellerinin atıldığı gündür ve Türkiye Cumhuriyeti tarihimizin başlangıcıdır Atatürk'ün Büyük Nutkunu bu olayla başlatması, doğum gününü soranlara 19 Mayıs'ı işaret etmesi bunun en büyük ispatı sayılmalıdır.

19 Mayıs'ın millî bayram olarak ilân edilmesi bu düşünceyi daha da pekiştirmektedir. Atatürk, gerek Millî Mücadele döneminde, gerekse Cumhuriyet döneminde yurdumuzun birçok şehrini ziyaret etti. Bu ziyaretler, o şehirlerin mahallî övünç, mutluluk, gurur ve kurtuluş günleri olarak kutlandığı halde, sadece 19 Mayıs çıkarılan özel kanun ile millî bayram kabul edilmesi de Kurtuluş yolumuzdaki en önemli mihenk taşlarının birisidir.

Şanlı Türk Tarihi birçok başarılarla süslüdür. Tarihimizde yaşanmış olan bu başarılar hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Atatürk, büyük bir bilinçle hareket ederek görevlerini büyük Türk ulusunun tam bağımsızlığını kazanacağı güne kadar tam manasıyla yerine getirmiştir. 19 Mayıs 1919, bir toplumu esaret altında kalmaktan kurtaran, Türk Milletinin ulus olmaya yönelik olarak yazgısını değiştiren, yarınlarını aydınlatan, çağdaş uygar bir yaşama yönlendiren ve sonuçta tam bağımsızlığını sağlayan büyük Türk ulusunun ve Atatürk’ün doğum günüdür.  Atatürk’ün bu günü gençlere armağan etmesi, genç Türk Devletinin hayata yeniden adım atması anlamını da taşıdığı düşünülmelidir.

Yarınlarımızın emanetçileri olan gençlerimizin, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’da başlayan, dalga dalga yurdumuzun dört bir köşesine yayılan milli mücadelenin yanı sıra, “hasta adam” diye nitelendirilen bir devletin, bir milletin uyanışı ve dünya tarihini değiştiren önemli bir gündür. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu Milli bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı adını almıştır.

Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye'nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde "Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına" yazan ve "Sevgi Bayrağı" olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu'ndaki Tütün İskelesi'nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir.

Samsun’dan İskele Meydanından yola çıkan bu bayrak, gençlerin elinde Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan,  Erzurum,  Kayseri,  Nevşehir,  Kırşehir ve Kırıkkale'den sonra Başkentimiz Ankara’ya ulaşır.

19 Mayıs törenlerinde, Ankara'da Cumhurbaşkanına sunulur.

Evet, Atatürk’ün Samsun’a çıkması ve Anadolu’da milli Mücadeleyi başlatmasının ardından bir asrı aşan tam 101 sene geçti. Bizler, o tarihlerde hayatta olmasak bile, bugün atalarımızın yaptığı milli mücadeleyi hatırlamak ve o günlerin nasıl yaşandığını öğrenip, gelecek nesillere aktarmak en büyük görevimizdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.