Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Kadın Hakları Günü

Yazının Giriş Tarihi: 05.12.2021 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.12.2021 00:01

Ana,  bacı, yar diye değer verdiğimiz kadınlar, bu gün Dünya kadın hakları günü. Bir kısım bezmiş erkeklerin deyimiyle ''ne onlarla oluyor, nede onlarsız olunuyor'' Dünyaya gelme şansına erişmiş tüm insanları 9 ay karnında taşıyıp, doğuran, besleyen, büyüten ve her türlü insanın kahrını çeken kadınlar. Dinimize göre ''Cennet Anaların ayakları altındadır'' diyerek kadının önemine dikkat çekmiştir.

Bizim toplumumuza genelde Ataerkil bir toplum denmiş olsa da, ben buna katılmıyorum, bizim toplumumuz kesinlikle Anaerkil dir ve hep Analar dinlenir ve baş tacı edilir. En maço ve en sert erkeği dahi izleseniz bunu göreceksiniz.

Dünya Kadın Hakları Günü nasıl ortaya çıktı?

Dünya kadın hakları günü ile ilgili yaptığımız araştırma da

Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise

Clara Zetkin'di. 1910 yılında Kopenhag'da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda Dünya Kadınlar Günü fikrini önerdi. ... 1975'te Birleşmiş Milletler Dünya Kadınlar Günü'nü kabul etti ve her yıl için özel bir tema belirlemeye başladı.

Ülkemizde ise Dünya Kadın Hakları Günü her yıl 5 Aralık'ta kutlanıyor. 5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi. 5 Aralık 1934 tarihinde “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabulü ile her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Keşke bu hakları Atatürk'ün vermesi yerine Kadınlar zorla almış olsaydı, daha değerli olurdu ve bugün bu hakların kıymeti çok daha iyi bilinirdi.

Ülkemizde kadınlara verilen haklar nelerdir?

1930: Doğum izni düzenlendi. 1933: Kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kuruldu. 1933: Köy Kanunu'nda değişiklik yapılarak kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi. 1934: Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Atatürk yeni neslin yetişmesi ve eğitiminde birinci rol oynayan Türk toplumunda Türk kadınına çok önem vermiştir. Özellikle hukuk alanında kadınlara geniş haklar tanınmıştır. Atatürk, 1923 yılında ‘’ … şuna inanmak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz kadının eseridir’’ ya da  ‘’… toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur.’’ demiştir.

AVRUPA'DAN ÖNCE TÜRK KADINI

Türk kadınına ‘’Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’’ tanınması birçok Avrupa kadınından önce sahip bu hakka sahip olmalarını sağlamıştır. Kadınlara, Fransa’da ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’’ 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 ve İsviçre’de 1971 yılında bu hak tanınmıştır. Ülke ve vizyon olarak Avrupa’nın çok önünde olduğumuz ender durumlardan biri Atatürk sayesinde sağlanmıştır. Atatürk'e rahmet diliyor ve Dünya kadın hakları gününü kutluyor, cinayetlerin ve tecavüzlerin ağır cezai karşılıklar bularak bir an önce bitmesini istiyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.