Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya insanlık tarihine atılan imza; Kızılay

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2019 00:01

İnsanlara yardım ve muhtaç olanların yanlarında olan Kızılay’ın tam 151 yıldır sönmeyen ve sürekli parlayan Hilali dünyayı aydınlatmaya devam ediyor.

Ülkemizin önemli yardım kuruluşlarından olan Kızılay ismini, dünya insanlık tarihine altın harflerle yazdırdı. Şimdi, dünyanın neresinde olursa olsun, insanların zor günlerinden yanlarında olan ve yardıma muhtaçların yaralarını saran, onların bakım, barınma, sağlık hizmetleri başta olmak üzere her türlü ihtiyaçları için elini taşın altına koyan ülkemizin en önemli kuruluşlarından birisi olan Kızılay, bir buçuk asrı aşkın hizmetlerine yeni halkalar eklemeye devam ediyor.

Ülkemizde her yıl Kızılay Haftası 29 Ekim - 4 Kasım tarihleri arasında Türkiye genelinde bulunan okullarda kutlanıyor. Kızılay Haftası'nda çocuklara ve gençlere Kızılay bilinci yerleştirilmeye çalışıyor. Kızılay'ın kuruluşu ise Osmanlı Devleti'ne dayanıyor. Türk Kızılayı genel merkezi ve Türkiye genelinde tüm şubeleri tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan bu haftada Türk Kızılayı’nın kuruluş amacı ve yürüttüğü insani yardım faaliyetleri özellikle öğrencilere, gençlere ve kamuoyuna anlatılarak, Türk Kızılayı’na ve faaliyetlerine yönelik farkındalık yaratılmaktadır. Bunun amacı, Türkiye’nin ve dünyanın yardım meleği olarak bilinen Kızılay’ın yarınlarımızı emanet edeceğimiz olan insanlara anlatılması, tanıtılması, duymayanlara duyurulması, bilmeyenlere öğretilmesi.

Kızılay, savaş alanında yaralanan ya da hastalanan askerlere hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım etmek arzusundan doğmuştur. Şimdi, birkaç hafta gerilere gidelim. Türk Kızılay’ı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir video yayınladı. Bu videoyu seyrederken inanın tüylerimiz diken diken oldu. Nedeni, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, cephede savaşırken yaralanması, Kızılay çadırına gelip tedavi olması, burada yarası iyileşinceye kadar dinlenmesi gerekirken, kendisine gelir gelmez hemen atına atlayıp, cepheye ulaşmasını içeren bir kahramanlık öyküsü. O günleri yaşamadık ama, başta Çanakkale bölgemiz olmak üzere o savaşların yaşandığı toprakları gezdik. Şehitlerimizi andık, gazilerimize “Allah sizlerden razı olsun” dedik.

Savaş ve işgal yıllarındaki yaşanılanları çok kısa ve anlamlı bir şekilde hatırlatan ve video için Kızılay’a bir kez daha teşekkür ediyorum.

11 Haziran 1868 tarihinde "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla kurulan Kızılay,1877'de "Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti", 1923'de "Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti",
1935'te "Türkiye Kızılay Cemiyeti" ve 1947'de "Türkiye Kızılay Derneği" adını almıştır. Kuruluşa "KIZILAY" adını Atatürk vermiştir.

Kızılay'ın alameti, beyaz zemin üzerinde karşıdan bakarken sola doğru açık kırmızı "ay" dır. Yalnız Kızılay bayrağında "ay"ın açık yüzü bayrak direğinin tersine doğrudur.

Kızılay alameti, Devletler Hukuku'nun ilgi hükümleri gereğince, savaş zamanında silahlı kuvvetlerin sağlık servisleri ile o hükümlerin belirlediği kişi ve kuruluşlar için "koruyucu ve belirtici işaret" olarak kabul edilmiştir. Bunlar dışında kalan hiçbir kişi, kurul ve kurum, savaşta tarafsızlık ve dokunulmazlık timsali olan bu işareti kullanamaz.

Kızılay, 1876 Osmanlı- Rus Savaşı'ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar geçen süre içinde, Türkiye'nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu seyyar ve sabit hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ya da hastalanan on binlerce Mehmetçik'in dost ve düşman askerinin bakım ve tedavisine yardımcı olmuş. Türk olsun düşman olsun savaş esirlerine gereken insancıl yardımları yapmış; savaştan etkilenen sivil halkın bakımı ve korunması için çaba göstermiş.

Birinci Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul'da görülen büyük kolera salgınından bu yana yurdumuzda ortaya çıkan doğal afetlerde felaketzedelerin bakımını, barınağı ve beslenmelerini sağlamış, uluslararası yardım faaliyetlerine katılmış; hemşirelik eğitimi, ilkyardım ve kanla ilgili hizmetler alanında öncülük yapmış, korunmaya gereksinen pek çok vatandaşımıza gereken sosyal yardım ve hizmetleri sunmuştur.

Kızılay'ın amacı, her nerede görülür ise, hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu saygıyı, işbirliğini ve sürekli barışı getirmeye uğraşmaktır. Kızılay ihtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın simgesidir.

Kızılay, Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Topluluğu'nun temel ilkelerini paylaşır. Bunlar; insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik ilkeleridir.

Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.

Bu kısa tarihi hatırlattıktan sonra, çevremdeki pek çok kişinin Kızılay’ın faaliyetlerini sadece kan toplama olarak gördüğü şeklindeki düşüncelerini öğrendiğimde üzüldüm. Bakın, Bursa’da Davut Gürkan’ın başkanlığında faaliyetlerini sürdüren Kızılay’ın görevi, sadece kan toplama ve sağlık yardımları değil, dünyanın pek çok bölgesindeki insanların, deprem, sel baskını, savaş gibi afetlere maruz kaldıklarında yaralarının sarılması için ne gerekiyorsa yaptıklarına şahit olmam beni mutlu ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.