Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğalgazın KDV’si düşmeli

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.11.2021 00:03

Yapılan bir araştırmaya göre son 3,5 yılda 5 milyon abonenin doğalgazı kesildi… O evlerde yemek pişirmek, yıkanmak ve ısınmak için yepyeni yollar bulunmuş olmalı… Belki odun sobası kuruldu, belki de elektrikle daha pahalı bir çözüm bulundu…

İşçi sendikalarının bu konuda ailelere bir nebze de olsa fayda sağlayacak çözüm önerisi var. Doğalgazda kış için ayrı, yaz için ayrı oranda Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanması istiyorlar; Özellikle kış aylarında KDV’nin yüzde 1 olarak uygulanması’ en doğru seçenek gibi duruyor. KDV’nin kalıcı olarak yüzde 1 olarak uygulanması bence çok daha hayra geçer… Dar gelirli ailelerin yüzü güler.

Aynı oran, elektrik enerjisinde de olsa tadından yenmez…

Toplum yararına çalışma yapan kişilere ihtiyacımız var. Eğer bu kişiler ‘Beştepe’de olurlarsa çok daha iyi olur elbette… Kimden ne kadar vergi alındığına bakılırsa ‘Adalet’ yara almaz… Türkiye’yi sırtlamış, canını dişine takmış, hudut beklemiş, çalışmış çabalamış insanların ‘Doğalgazı olmayan, elektriği kesik’ evlerde ömür tüketmesine izin veremeyiz

Bu konuda adım atılmasını bekliyor ve umuyorum…

XXX

SANAYİCİ TEDİRGİN

Sanayi üretim endeksinin beklentilerin altında kalmasını değerlendiren Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş Adamları Derneği (BARSİAD) Başkanı Arif Demirören, ‘Üretim maliyetlerindeki aşırı tırmanıştan’ yakındı…

Sanayi üretimi geçtiğimiz eylül ayında resmi rakamlara göre; yüzde 1,5 oranında daraldı… Üretim yıllık bazda ise beklentilerin altında kalarak yüzde 8,9 olarak açıklandı… Belki de önlem almak için erken uyarı olarak algılanmalı ve atılacak adımlar konusunda sanayi ve ticaret odalarından kapsamlı öneriler alınmalı…

BARSİAD Başkanı Arif Demirören, söz konusu daralmayı; üretim maliyetlerinin her geçen gün artmasına, enerji fiyatlarındaki tırmanışa, hammadde bulmakta yaşanan zorluklara ve yüksek döviz kuru gibi etkenlere bağladı

Haklıydı…

Demirören, “Ekonomik kalkınmamız için belirlenen yol; üretim, yatırım ve ihracattan geçiyor. Yıllık bazda sanayi üretim endeksi yüzde 10 tahmin ediliyordu ancak yüzde 9’a yakın bir artış gerçekleşti. Eylül ayındaki yüzde 1,5 daralma, giderek yükselen sanayi üretim endeksi ivmesini sekteye uğratmış oldu. Pandemi döneminde, tüm dünyada üretim süreçlerinde aksamalar yaşanırken, ülke olarak pozitif ayrışarak tüm verilerde olumlu sonuçlar aldık. Böyle zorlu dönemlerde bile özverili çalışmalarıyla üretime ara vermeyen sanayicilerimizin sesine kulak verilmeli, daralmanın nedenleri iyi okunmalı” dedi.

HAMMADDE YÜKÜ

Demirören; Ekonomik darboğazdan çıkmak ve belirlenen kalkınma hedeflerine ulaşmak için üretimden başka çıkış yolu olmadığının da farkında ancak atılması gereken adımlar olduğunu da söylemeden geçmiyor; “Sürdürülebilir kalkınma yolunda ne yapılması gerekiyorsa acilen yapılmalı… İş dünyası olarak; üretim maliyetlerindeki en önemli gider kalemlerinden olan enerji maliyetlerinin sürekli artmasını, hammaddeyi ithal edenler için döviz kurlarındaki oynaklığı ve yüksek enflasyonun piyasalarda olumsuz bir iklim oluşturmasını kaygıyla karşılıyoruz. Üretime verilen desteklerin artarak sürmesini, piyasalarda güvensizlik oluşturan faktörlerin ivedilikle ortadan kalkmasını temenni ediyoruz…

Makine üretenler, tekstilde dev adım atanlar, çocuk konfeksiyonunda söz sahibi olanlar, otomotiv yan sanayicileri, plastikçiler, inşaatçılar, mobilyacılar, gıda tesisi sahipleri, ısıtma ve soğutma sistemleri kuranlar, alışveriş merkezleri, perakendeciler, lojistik sektörü, turizm tesisleri, kimya sanayicileri ve daha onlarca sektörde hemen hemen aynı sorunlar yaşanmaya başladı. Otomotiv ana sanayindeki çip krizi de cabası… Konteyner ve navlun ücretleri de inanılmaz arttı… Şimdi önümüzde asgari ücretteki artış var… 

Ankara’yı sıkıştırıyoruz ancak sorunlar birikerek çığ oluşturursa eğer; Herkes altında kalır… Adım adım çözüme odaklanmak ve toplumu rahatlatmak gerekiyor… Belki o zaman ‘helalleşmek’ de mümkün hale gelir…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.