Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dijital siyaset

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2020 00:00

Dünya gündeminde bir anda koronavirüs freni ile karşılaştık. Yaklaşık 2 aydır sağlık adına yaptığımız mücadeledeki yaşam kavgamızda gündem değişti. Artık, kapalı ortamlarda korona nedeniyle uyguladığımız karantina kapsamında siyasetimizde gündeme mola verdi ve dijitale taşındı.

Siyasi partilerin genel merkez toplantıları teknolojiden faydalanıp Türkçe ismi video konferans olan sistemle yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet toplantıları video konferans sistemiyle yapılıyor. Bakanlıklarda ve kamu dairesinde sosyal yaklaşma mesafesine uygun hareket ediliyor. Mübarek Ramazan ayında bile camilerimiz kapalı tutulup, sağlık uğruna teravih namazlarını toplu olarak kılamıyoruz.

Anlaşılan o ki, insanlarımız evlerine kapalı kaldılar.

Sosyal hayat sosyal medyaya taşındı.

Milletvekilleri dahil insanlarımız evlerinden sosyal medya aracılığıyla mesajlarını vermeye başladılar. 65 yaş üzeri ve 20 yaş altındaki insanlarımız, gerçekten evlerinde kalmaktan ve evde vakit geçirmekten yana çok sabırlı davranıyorlar. Allah onlara güç ve kuvvet versin. Etrafımdaki komşularıma sorduğumda, özellikle 65 yaş ve üzerindeki insanlarımız, “bu gelip geçici bir hastalık salgını. Geçtiğinde hepimiz daha çok mutlu olacağız. Şu anda evlat sevgisine, torun sevgisine, aile sevgisine muhtaç durumdayız ama, çok şükür dijital ortamlarda, sosyal medyada, telefonlarla canlı görüşmeler yaparak bu özlemlerimizi gideriyoruz” sözleriyle kendilerini avutuyorlar.

Bu arada, hükümet kanadından ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulundan 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı insanlarımız sosyal hayata yönelik özlemlerinin giderilmesine yönelik bazı olumlu adımlar atılmaya başlandı.

AK Parti Genel Merkez yönetim kurulu toplantısında da bu durum gündeme getirilmiş. Nedeni, 65 yaş üzerindeki bazı kamu görevlilerinin olması. Milletvekillerinin olması. Bu kişiler, sokağa rahatlıkla çıkabilirken, diğer insanların kısıtlama altında tutulmasının eşitsizlik olduğunu savunanlar var. Tabi, insanlar arasındaki hak ve özgürlüklerin korunması ve gözetilmesi görevi kamu idaresinin sorumluluğunda. İktidar AK Parti’nin genel merkez toplantısında bu konuların gündeme alınıp tartışılması ve çözüm amaçlı çareler aranması sevindirici.

Tabi, AK Parti Genel Merkez yönetim toplantısı da Covid-19 Koronavirüs nedeniyle video konferans aracılığıyla yapıldı.  Onlarda dijital siyasete böylece adım atmış oldular.

Hastalık vukua gelmeden önce ülkemizdeki siyaset, insanlarla bire bir temasa dayalı gerçekleşirdi. Bir milletvekili ne kadar çok insanın elini sıkıp, onlarla tokalaşırsa, onlara sarılıp kucaklaşırsa o kadar halkın adamı sıfatını kazanırdı. Şimdi ise vekillerimiz WhatSapp sayesinde görüntülü konuşma yaparak seçmenleriyle buluşabiliyorlar. Bu durumda dijital siyasetin bir penceresi.

Siyasi partilerin genel merkezleri de misafir ağırlama sayısını azalttı. Zorunlu olmadıkça pek çok lider genel merkeze gitmiyorlar. Yönetim ve genel merkez idarecileriyle ilgili de nöbet sistemi kurulmuş. Bu zor ve meşakkatli günlerde elbirliği içinde yönetim tarzı, insanları artık üzmüyor. Çünkü, yapılanların önce insan sağlığı, aile sağlığı, toplum sağlığı ve halk sağlığı açısından yapıldığını biliyoruz.

Kimse kimseye gönül koymuyor, beni aramadı, sormadı diye.

Zaten böyle bir lüksü de yok insanlarımızın.

Akşam güneş battığında, “çok şükür bugünü de kazasız belasız atlattık. Allaha şükürler olsun, sağlıklı ve mutluyuz” diyebilen insanlarımız var. Yine, “Allahın takdiri, yakınımız hastalığa yakalanıp bizleri öksüz ve yetim bıraktı” diye gözyaşı dökenlerimiz de var.

Bunun yanında, sosyal yaklaşma mesafesini, sokağa çıkma kısıtlamasını hiçe sayanlar var toplumumuzda. Site ve apartman bahçelerinde ise insanlar birbirleriyle tartışma halindeler. Site bahçelerine yayılıp, sosyal yaklaşma mesafesini yok sayan, buralarda piknik yapan, yan yana oturan, çay kahve içenler ile bunları ikaz edenler arasında tartışmalar yaşanıyor.

Konu, komşu arasına bu kez koronavirüs girdi. Bu tartışma, sağlık için. İnsanlar, böylesine sorumsuzca davranan komşuları yüzünden kendilerini tehlikede hissediyorlar.

Daha çok çocuklar çok sabırsız. Çocuklarına evde vakit geçirme ve oyalama yaptıramayan bazı aileler, onlarla birlik her türlü kısıtlamayı ve tehlikesi yok sayıp, bahçelere, apartman önlerine çıkıp böylesine istenmeyen görüntüler sergiliyorlar.

Ülkeyi yönetenler, her türlü önlemi alırken, bu konularla ilgili de bir karar verseler çok iyi olacak. Çünkü, bu tür sorumsuz ve kurallara uymamakta direnen kişiler yüzünden belki da istenmeyen olaylar, kavgalar çıkabilir.

Siyasetin dijital ortamda yaptığı toplantılarda önce sağlık ve mutluluk olmak üzere toplum sağlığı ve huzuru için de bazı sıkıntılara karşı önlem alması bekleniyor. Eğer koşullar uygunsa evde kapalı kalan 65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki insanlarımız için de biraz olsun nefes aldıracak kararlar uygulamaya konulmalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.