Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem

Yazının Giriş Tarihi: 26.01.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.01.2020 00:02

Cuma günü saat 20.55 te Elazığ merkezli 6.8 büyüklüğünde Deprem çevre illerde ve Suriye,Gürcistan ve Erenistan'dada etkisini hissettirdi,

İçişleri bakanı Süleyman Soylu, Malatya'da depremle karşılaşan bölgelerde şuanda göçük altında kimsenin olmadığını belirterek, "Fakat Elazığ'da şu anda 30 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Elazığ'da 405 vatandaşımız yaralanmak suretiyle hastanelere müracaat etmiş veya bizim sağlık ekiplerimiz tarafından hastaneye getirilmiştir. Malatya'da ise 148 vatandaşımız hastanelere sevk edilmişlerdir. Malatya'da 3 ağır yaralımız var, Elazığ'da 2 ağır yaralımız var. Toplam 5 ağır yaralımız mevcut durumda. Olayın duyulduğu 20.55 saatinden itibaren, bir dakika sonra Cumhurbaşkan'ımıza 6.8 büyüklüğünde deprem olduğunu arz ettik. Bu dakikadan itibaren kısa aralıklarla kendisini bilgilendirdik. Kıymetli vatandaşlarımıza şunu ifade etmek istiyorum. Geçmişte çok acı tecrübelerimiz var ve hep beraber bu millet olarak yaşadık. En yakın zamanlarda yaşadığımız 1999 yılında İstanbul depremi; Yalova dahil yaşanan deprem. Maalesef orada büyük bir acziyeti hep beraber gördük, yaşadık. Bu bize büyük bir ders oldu. Ve ondan sonra Türkiye bu konuda büyük ve önemli adımlar attı. Sadece kendi ülkesine değil dünyaya da elini uzatan ülke haline geldi. Van, Bingöl, Simav depremini yaşadık. Allah'a hamd olsun vatandaşlarımızın yarasını en hızlı şekilde sardık. Deprem olduktan 40 dakika içerisinde havada iki tane İHA'mız, bir tane de insanlı keşif uçağımız sadece Elazığ'da. Ankara'daki merkezimize görüntüleri aktardılar. Büyük bir irtibat sağlamaya çalıştık. Hemen Türkiye Acil Müdahale Planı'ndaki buraya sevk edilecek arama kurtarma birliklerimizin tamamı hayata geçti. Toplam 616 arama kurtarma biriminin bir bölümü vardı, bir bölümü de varmak üzere. Şu anda da İstanbul'dan bir yolcu uçağı arama kurtarma birliği hareket halinde. Bir nakliye uçağı da çeşitli araç ve gereçlerin getirilmesi için hareket halinde" dedi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan #Elazığ’da meydana gelen ve pek çok ilimizde hissedilen depremin en az kayıpla atlatılması ve vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması için ilgili kurumlarımız gerekli tüm tedbirleri almaktadır. Çevre ve Şehircilik, İçişleri ve Sağlık Bakanlarımızı bölgeye gönderdik.

Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, çalışmaları yakından takip ettiğimizin bilinmesini istiyorum. Başta AFAD ve Kızılay olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızla Milletimizin yanındayız. Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum.

Bursahaber gazetesi olarak Ülkemizde yaşanan son Deprem'de hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar dileriz.

ASRİKA (2)

İslam Ülkeleri Birliği oluşumu için model Anayasa Çalışması (ASSAM)

Ülkemizin de taraf olduğu (kabul ettiği) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) İfade Özgürlüğü başlıklı 10. maddesinde “Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir’’, Dernek Kurma ve Toplantı Özgürlüğü başlıklı 11. maddesinde “Herkes asayişi bozmayan toplantılar yapmak, dernek kurmak, ayrıca çıkarlarını korumak için başkalarıyla birlikte sendikalar kurmak ve sendikalara katılmak haklarına sahiptir’’ hükmü yer almaktadır.

Anayasa’mızın 26. maddesinde “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar’’ hükmü yer almaktadır.Dolayısı ile özel bazı izinler almak da gerekmemekle birlikte toplantıya yurtiçi ve dışından pek çok saygın isim de katılacağından hem Valiliğimize hem de Emniyet Müdürlüğüne makul bir süre önce resmi yazı ile başvurup bilgilendirme yapıp tedbir alınmasını talep ediyoruz.

Suçta ve cezada kanunilik, Anayasa ve AİHS'de güvence altına alınmış temel bir ilke olarak güvence altına alınmıştır.  Anayasa'nın "Suç ve cezalara ilişkin esaslar" kenar başlıklı 38. maddesinin birinci fıkrası "Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez", AİHS'nin "Kanunsuz ceza olmaz" kenar başlıklı 7. maddesinin (1) numaralı fıkrası; “Hiç kimse, işlendiği zaman ulusal veya uluslararası hukuka göre suç oluşturmayan bir eylem veya ihmalden dolayı suçlu bulunamaz. Aynı biçimde, suçun işlendiği sırada uygulanabilir olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez" hükümlerini taşımaktadır.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 19. maddesi aynen şöyledir; “Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak hürriyetine hakkı vardır.  Bu hak ve fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları olmaksızın malumat ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir.”

Sonuç olarak gerek Anayasamız gerekse İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile ifade ve fikir özgürlüğü, örgütlenme hakkı ile kanunlarda açıkça suç sayılmayan hiçbir eylem ve ifade nedeniyle hiçbir kişi veya kuruluşun idari ve cezai yaptırıma maruz bırakılamayacağı, güvence altına alınmıştır.

ASSAM bir düşünce kuruluşu olarak yaptığı kanuni çalışmaları sonucu, yukarıda açıkladığımız amaca uygun olarak, Ülkemiz için faydalı olacağı düşünülerek, Müslüman ülkeler arasında “İslam Birliği” adı altında idari, ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel konularda işbirliği öngören bir yapılanmaya dair fikir ve önerileri içeren çalışmalar yapılmaktadır.

Oluşturulması önerilen yapının, dünyada halen hayata geçirilmiş; Avrupa Birliği, İslam İş Birliği Teşkilatı, NATO, Birleşmiş Milletler vb. uluslararası kabul görmüş oluşumlardan bir farkı bulunmamaktadır. Önerilen yapı ile üye olacak devletlerin, Anayasal yapılarında hiçbir değişiklik öngörülmemektedir. Tıpkı Avrupa Birliğinde olduğu gibi, öngörülen yapının, amaca uygun işleyebilmesi için üye ülkelerin hak ve sorumluluklarını düzenleyen bir temel yasasının olması, ortak bir dilin belirlenmiş olması ve yönetim faaliyetlerinin yürütülmesi için bir şehrin merkez olarak seçilmesinin ve bu durumun bir fikir ve öneri olarak kamuoyu ile paylaşılması, Anayasal güvence altında bulunan düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında olup, Kanunlarımızda açıkça yasaklanan ve konusu suç oluşturan hiçbir fiil ve davranış ve ifade içermemektedir.

Herkesi sakin olmaya davet ediyorum. Yerlerinize oturun ve serin kanlılıkla düşünün. 2017 yılında Halk Oyuna – Referanduma sunularak kabul edilen mevcut Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını da incelerseniz ASSAM’ın 2011 yılında önerdiği Türkiye Cumhuriyeti Anayasasından çok da farklı olmadığını göreceksiniz. Anayasa değişikliği gündeme geldikten sonra yaklaşık 7-8 yıl boyunca Türkiye’de her kesim “anayasa nasıl olmalıdır”ı tartıştı, yazdı, çizdi, konuştu.

Dönemin Meclis Başkanı sayın İsmail Kahraman şunu ifade etmişti;

Herkes konuştu fakat bugüne geldiğimizde sadece 2 kurum bize baştan sona anayasa maddelerini oluşturmasını önerdikleri taslak kitap halinde basılmış Anayasa Kitapçığı gönderdi. Bunlardan biri ASSAM’dır.demişti.

Herkes konuşur ASSAM yapar. Dış güçler bunun bilincinde olduğu için hem dışarıda hem içeride ASSAM’a saldırıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına baktığımızda ASSAM’ın 2011’de önerdiği anayasa maddelerinin %90’ını içerdiğini görüyoruz.

Biz Türkiye Cumhuriyeti’ne Anayasa önerebilmişiz ve milletimiz bunu büyük oranda kabul etmiş. İslam Ülkeleri Birliği için önerdiğimiz de kabul edilir mi? Sizce?

İttihadı İslam Farzdır. Allah var gam yok.

Not: Aşağıdakiler de okuma parçaları. Tarihleri eski ama konuları güncel. Bence gecikmeden okunmalı.

www.assamcongress.com/tr/kongre/assam-kongre-2017/konfederasyon-anayasasi.html

www.assamcongress.com/tr/kongre/assam-kongre-2017/ana-tema-gecmisten-gelecege-yonetim-bicimleri.html

 http://assam.org.tr/index.php/konular/adalet-sistemi/adalet-konseyi/assam-anayasa-onerisi.html

 Yazan / Melih TANRIVERDİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.