Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem Binayı Yıkar İnsanı Birleştir

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2020 00:00

Deprem sallar, sarsar…

İnsanı sallar ve sarsar,

Şehirleri sallar ve sarsar,

Şehirleri yöneten Valiyi, Kaymakamı, Belediye Başkanını sallar ve sarsar,

******

Deprem her şeyi değiştirir…

İnsanın bakışını, yaşamını, ilişkilerini değiştirir,

Şehirlerin inşasını, depreme olan hazır(sız)lıklarını, alışkanlıklarını değiştirir,

Şehirleri yönetenlerin ilgi alanlarını, binaya ve insana bakışını değiştirir,

******

Deprem gündemi değiştirir…

Bakınız işte,

Ne İblid kaldı hafta sonu ülke gündeminde, ne Suriye, ne de Libya,

Ne Korona virüsü tehlikesi, ne de  Davos zirvesi,

Almanya Şansölyesi Markel ayrıldı Türkiye’den, haberimiz bile olmadı,

Trump’ın birkaç gün içinde açıklaması beklenen Ortadoğu Barış Planını, ve bu plana Filistin’den gelen cılız eleştiriler kalkıverdi gündemimizden,

Kanal İstanbul tartışmaları, Fetö’nün siyasi ayağı arayışları  bıçak gibi kesiliverdi,

Ne asgari ücret, emekli maaşları, doğalgaz faturaları önemli Cuma^’dan bu yana, ne de patatesin soğanın etin-sütün fiyatları.

******

Deprem korkunç bir olay, büyük bir doğal afet. Özellikle hazırlıksız yakalarsa sonuçlarını, faturasını tahmin etmek neredeyse imkansız.

Ama öyle de bir sonucu var ki, ülkenin tüm dinamiklerini aynı anda harekete geçiren, tüm zıt kutupları bir araya getiren, küçükten büyüğe, zenginden fakire,  tüm halkı tek amaç ve dua paydasında birleştiren bir doğal afet.

******

Belki yeteri kadar ders almıyoruz yaşadığımız depremlerden fakat, depremin olduğu bölgeye tepkimiz, intikalimiz, desteğimiz o kadar hızlı ki, bu konuda ciddi bir tecrübemiz var.

Bakınız,

Henüz depremin üzerinden birkaç saat geçmişti ki,

AFAD Elazığ’daydı, UMKE Elazığ’daydı,  AKUT Elazığ’daydı, Devletin 3 önemli Bakanı oradaydı, Jandarma Arama Kurtarma oradaydı, Çevre illerin itfaiye  ve ambulansları oradaydı, bir çok kurum, kuruluş ve belediye tüm imkanlarıyla Elazığ’daydı. Hemen depremin sabahında en üst düzeyde Devlet, Cumhurbaşkanına varıncaya kadar bölgedeydi.

Bursa’dan Elazığ’a Üç Tır

Tüm Türkiye’de olduğu gibi, Bursa Büyükşehir Belediyesi de hızlı bir şekilde gündemini değiştirdi. Elazığ’ı önceliğinin ilk sırasına koydu. Bursa Büyükşehir Belediye başkanı Alinur Aktaş,  kurmaylarıyla hızlı bir organizasyon gerçekleştirdi, afet bölgesi yerel yöneticileriyle istişareler yaptı, temel ihtiyaçlarla ilgili fikir edindi.  Bir tır içme suyu, bir tır gıda ve  bir tır da hijyen malzemeleri  olmak 3 tırı Elazığ’a uğurladı. Tırların tekerleri dönmeye başladığında depremin üzerinden bırakın gün geçmesini sadece saatler geçmişti.

Bununla birlikte ,BESAŞ’a ait gıda yüklü mobil araç bölgeye sevk edildi. İtfaiye, arama-kurtarma ekipleri bu araçla birlikte deprem bölgesindeki çalışmalara destek verilmesi amacıyla Elazığ’a gönderildi.

Yetmedi, Bursa’da yaşayıp deprem bölgesiyle irtibatlı vatandaşları Elazığ’a götürmek;  deprem bölgesinde olup Bursa’ya gelmek isteyen hemşerilerimizi Bursa’ya getirmek için ücretsiz ulaşım imkanı sağladı. Bölgeye gitmek isteyen vatandaşların  ALO 153, 0224 716 1150 ve 4441600 numaralı telefonlardan belediye müracaat etmesi durumunda ulaşım konusunda yardıma devam edileceği belirtildi.

Çok şükür ki, bu hızlı müdahaleler enkazın altından onlarca can kurtardı, ölü sayısının artmasını engelledi, geceleri sıfırın altına düşen havada depremzedelerin içini ısıttı.

Afette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa ve geçmiş olsun diyoruz.

Allah böyle felaketleri hiç kimseye göstermesin…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.