Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dask tam zorunlu oluyor - 1

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2017 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2017 00:08
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu ile  Zorunlu Deprem Sigortasının düzenlenmesi; 4484 sayılı Kanunla değişik 27/8/1999 tarihli ve 4452 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak, Bakanlar Kurulu'nca 25.11.1999 tarihinde kararlaştırılmış olup kanun çıktığında Zorunlu olmasına rağmen yalnız konuta Su,Elektrik,Doğal gaz alımlarında ve satışlarda istenmekte idi.

Deprem sigortasız konut kalmayacak ! Poliçe hedefi 100 % olması planlanıyor

Zorunlu deprem sigortası, Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de 2000-2017 yılları arasında düzenli ve sürekli zorunlu deprem sigortası yaptıranların oranının yüzde 2 seviyesinde olduğunu belirtti ve "Bu oran çok düşük. Düzenli, süreklilik arz edecek şekilde deprem sigortası yaptırılması ve bunun tüm ülkeyi kapsayacak seviyeye çıkarılması amacıyla Hazine olarak çalışma başlatıyoruz." diye konuştu.

Şimşek, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, depremlerin yapısı gereği sadece bulunduğu bölgeyi değil, ülkeyi de ekonomik olarak sarsabilecek, Türkiye'de de en sık rastlanan afet türü olduğunu belirtti.

Türkiye'de çok büyük can ve mal kaybına neden olan 1999 Marmara Depremi'nden sonra, afet zararlarının en aza indirilmesi amacıyla zorunlu deprem sigortası sunan Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) kurulduğunu söyleyen Mehmet Şimşek, kurumun 2000 yılından bugüne faaliyette olduğunu hatırlattı.

Gerek çıkarılan mevzuat düzenlemeleri gerek DASK tarafından yürütülen proje ve çalışmalar sayesinde bu yıl itibarıyla zorunlu deprem sigortası yaptıranların 8 milyonu, sigortalılık oranının ise yüzde 46 seviyesini aştığını belirten Mehmet Şimşek, Türkiye'de yaklaşık her iki konuttan birinin sigortalı olduğunu bildirdi.

Şimşek, DASK'ın kurulduğu 2000 yılından bugüne meydana gelen 558 hasar yapıcı deprem sonucunda açılan 23 bin 19 adet hasar dosyası için 176 milyon lira tazminat ödendiğini söyleyerek kurumun deprem hasarlarına karşı ödeme kapasitesinin 15 milyar liranın üzerine çıktığını belirtti.

Düzenli abonelikleri olan tüm binalar otomatik sigortalanacak
Türkiye'nin yüzde 66'sının birinci ve ikinci deprem kuşağında yer aldığını söyleyen Şimşek, nüfusun yüzde 70'inin bu bölgelerde yaşadığı göz önüne alındığında depreme karşı daha hazırlıklı olmanın ve zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmanın büyük önem taşıdığını belirtti.

Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de 2000-2017 döneminde düzenli ve sürekli zorunlu deprem sigortası yaptıranların oranı yüzde 2 düzeyinde. Bu oran çok düşük. Düzenli, süreklilik arz edecek şekilde deprem sigortası yaptırılması ve bunun tüm ülkeyi kapsayacak seviyeye çıkarılması amacıyla Hazine olarak çalışma başlatıyoruz. Bu kapsamda zorunlu deprem sigortalılık oranını yüzde 100'e çıkarmak hedefiyle düzenli abonelikleri olan tüm ev ve binalara sigorta yaptırma çağrısında bulunacağız. Mevcut poliçesini yenilemeyenleri de uyaracağız. Yaptığımız uyarıya cevap vermeyenler, otomatik sigortalanacak ve prim tahsilatının yapılması için mekanizma tesis edilecek. Zorunlu deprem sigortası bulunan ve primlerini düzenli ödeyen vatandaşlarımıza yönelik herhangi bir işlem yürütülmeyecek.

“UYUMLU YER SARSINTISI DASK SİGORTASI YAPTIRANLARIN ORANI DÜŞÜK”

Fakat, ahenkli ve kesintisiz gerekli deprem sigortası yaptıranların oranının fazla düşük olduğunu ifade eden Şimşek, şunları kaydetti: “Türkiye’de 2000-2017 döneminde ahenkli ve sürekli gerekli zelzele sigortası yaptıranların oranı yüzde 2 düzeyinde. Bu oran fazla düşük. Ahenkli, süreklilik talep edecek şekilde deprem sigortası yaptırılması ve bunun bütün ülkeyi kapsayacak seviyeye çıkarılması nedeniyle Define olarak alıştırma başlatıyoruz. Bu kapsamda gerekli zelzele sigortalılık oranını yüzde 100’e hariç tutmak hedefiyle düzenli abonelikleri olan tüm konut ve binalara sigorta yaptırma çağrısında bulunacağız. Mevcut poliçesini yenilemeyenleri de uyaracağız. Yaptığımız uyarıya cevap vermeyenler, otomatik sigortalanacak ve prim tahsilatının yapılması için mekanizma tesis edilecek. Zorunlu Dask sigortası yer alan ve primlerini ahenkli ödeyen vatandaşlarımıza yönelik herhangi bir işlem yürütülmeyecek.

ACENTELERİN İSTEĞİ

Sigorta haricinde kanunen başka bir iş ile meşgul olması yasak olan, yetkili Sigorta aracılık hizmetleri yapan  kurumların merakla beklediği Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,in açıkladığı Dask zorunlu deprem sigortasının otomatik olarak yenilenmesi ile ilgili acentelerin devre dışı bırakılmaması gerektiğini ve il bazında düzenlenecek tüm poliçelerden  komisyon pirimlerinin acentelere eşit olarak pay edilmesini talep etmektedirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.