Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Darbelerin zararları

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2022 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2022 00:03

27 Mayıs1960 Türkiye de çok partili sisteme geçtiğimiz 1946 yılından itibaren günümüze yapılmış olan askeri darbelerin ilki ve anasıdır. Türkiye'nin kaderini olumsuz yönde etkileyen bu hain darbe yalnızca Menderes iktidarını düşürmekle kalmayıp, gelişmekte olan ülkemize en büyük kötülüğü yaparak fren olmuştur.

Tarım ülkesi olmamızın yanında ağır sanayinin getirilmesi ve üretim projelerinin hazırlanıp, fabrikaların kurulmaya başlanması, elbette devam etmiş olsaydı bugün belki de Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya seviyelerinde devasa bir ekonomik güce de sahip olabilirdik.

Cennet mekan ülkemizin toprakları gerçekten çok verimli. Etrafımız da üç deniz bir de iç denizimiz Marmara var, buna rağmen denizleri ve ürünleri hakkıyla kullanamıyoruz. Yine denizleri tam manasıyla Turizmin kaymağını yiyemiyoruz, Marmara denizinin etrafında birçok köy, belde, ilçe ve şehirler kuruluyken en salaş, bakımsız ve virane bırakılmış yerler ne acıdır ki yine bu bölgeler. Oysa deniz, kum, güneş bizlere verilen nimetlerdir. Yabancı turistler inanın bizlere acıyarak bakıyor, bu güzellikler ve zenginliklerin kıymetini hem halk hem de devlet olarak bilemediğimiz için tebessüm ediyorlar. Başka bir ülkenin elinde Marmara denizi olsaydı inanın Marmara denizi ve kıyı şeritleri Dünya turizm cenneti olur ce her zaman para basar ülke ekonomisini ayakta tutar krizden etkilenmemizi engellerdi.

Ekilebilir topraklara baktığımızda ülkemizde neredeyse ekilip verim alınmayacak ürün yok diyebiliriz. Göller, dereler, ırmaklar ve dünya incisi GAP projemiz var, şu her yere yetişebilir. Her şeyimiz var, kısaca ülkemiz de yok, yok diyebiliriz. Ancak ekonomi kötü gidiyor, Her şeye günlük zam geliyor, çiftçi, mazot, gübre, ilaç zamlarından üretim den vaz geçiyor. Kendi kendine yeten yedi ülkeden biriyken artık tarımda da dışa bağımlı bir ülke olduk, enerji gibi, doğalgaz ve petrol gibi. İşte tüm bu olumsuzlukların ana sebebi 27 Mayıs darbesinin getirdikleridir, bunu tetikleyen ve besleyen de.

12 Mart 1971 muhtırası

12 Eylül 1980 darbesi

28 Şubat 1997 post modern darbesi olmuştur.

Darbe konusunda arkadaşımız Sarper Koç güzel ve doğru bir yazıya imza atmış okurlarımızla paylaşmak istedik, Allah ülkemizi ve milletimizi hainlerden ve darbeci zihniyetlerden korusun inşallah.

Sarper Koç

27 Mayıs Türk demokrasi tarihindeki en önemli kırılmalardan biridir. Hatalarıyla sevaplarıyla bir iktidarın darbe ile yıkılması kabul edilemez. Menderes ve Demokrat parti büyük bir kalkınma hamlesi başlatmıştır.1938 den beri İnönü'nün gazabı yüzünden Etnografya müzesinde olan Atatürk'ün aziz naaşı 3 senede bitirilen Anıtkabir'e taşınmıştır. İyi niyetle büyük Sovyet tehdidi yüzünden ABD ile kurulan ilişkilerde ABD'nin dost olmadığını fark eden Menderes Sovyetlerle ilişkileri düzeltmek istemesi üzerine ABD destekli ABD'de eğitim görmüş ABD ile çok yakın ilişkileri olan Türkeş ve arkadaşlarınca devrilmiştir. Daha sonra Türkeş cunta içindeki kavgada kaybedince idam edilmekten CIA bölge şefi Ruzi Nazar, Enver Altaylı ve ABD büyükelçisinin desteğiyle kurtulmuştur.(Kaynak: Enver Altaylı ve Ruzi Nazar hatıraları).

Menderes'in idam edilmesinin en önemli sebebi kurduğu Bağdat Paktıdır. Türkiye ile birleşme kararı alan Irak kralı İngiltere ABD destekli 1958 darbesiyle General Kasım tarafından devrilmiştir. Binlerce Türkmen katledilmiştir. Daha sonrada bölgede güç olmaya başlayan sanayileşmeyi başlatan Türkiye hedef alınmış Menderes darbeyle devrilmiştir.1965 de tekrar istikrara kavuşan Adalet Partisi'nin tek parti iktidarıyla % 7 kalkınma hızı % 5 enflasyonla yönetilen Türkiye 1969 da AP'nin 40 lar hareketiyle bölünmesi 12 mart 1971 muhtırasıyla yine istikrarsızlaştırılmıştır.1973 seçimlerinden sonra kimse tek başına iktidar olamamış koalisyonlar dönemi başlamış vatansever Atatürkçü merkez sağ bölünmüştür.14 ekim 1979 da tekrar %53 oyla tek başına iktidar gücüne ulaşan Ap 12 eylül 1980 darbesiyle devrilmiştir. Bu darbeyle ABD'nin örtülü işgali başlamış Yunanistan NATO'ya dönmüş ABD üsleri açılmıştır. Ciasal İslamcılar Özal'la iktidar olmuş. Soygun, sahtekarlık, ahlaksızlık, yozlaşma başlatılmış devlet yapısı Atatürk ilke ve inkılapları yok edilmiştir. Bu darbelerin en son 28 şubat darbesiyle de bugünkü iktidarın temeli atılmıştır.

Tam özgür, şeffaf, kuvvetler ayrılığının olduğu güçlü parlamenter sistemi tekrar kurmalıyız. Bütün darbeleri ve darbecileri lanetliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.