Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhur ittifakında kongre hazırlığı

Yazının Giriş Tarihi: 16.03.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.03.2021 00:00

Siyasi partilerin en büyük bayramı Büyük Kongreleri olarak görülmektedir. Çünkü, ülkenin dört bir yanından gelen delegeler ile merkezi yönetim Ankara’da buluşur ve partilerin geleceği için karar alırlar.

2020 yılının pandemi altında geçmesi, siyasi partilerin büyük kongrelerini de etkiledi. İl ve ilçe kongreleri güç bela yapılırken, partiler büyük kongreleri normalleşme süreci başlatılmasıyla beraber aldılar. Milliyetçi Hareket Partisi Büyük kurultayını 18 Mart Perşembe günü, AK Parti ise Büyük Kongresini 24 Mart Çarşamba günü yapacak.

Bu nedenle her iki partide de kulisler arttı. Partinin merkez yönetiminde olanlar yerlerini koruma, bu koltuklara aday olanlar ise kendilerine listelerde yer bulabilme adına uğraş veriyorlar.

MHP lideri Devlet Bahçeli kurultayda tek aday. Parti teşkilatları Devlet Bahçeli ve çalışma arkadaşlarının arkasında durmaya devam ediyorlar. Buna rağmen kulislerdeki konuşulanlara göre Devlet Bahçeli genel merkez yönetim kurulunda ve partinin başkanlık divanında değişim yapacak. Bu değişimin köklü olacağı yoksa belli isimlerle yola devam ederken, yoğrulanların yerlerine taze kanlarla mı devam edileceği merak ediliyor.

MHP’nin kurultaydaki sloganı İstiklal için birlik, istikbal için dirlik olarak belirlendi. Devlet Bahçeli, partisini 2023 seçimlerine bu söylemlerle götürme niyetinde. Bu nedenle de kurultay tarihi olarak 18 Martta kazanılan Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü seçildi.

Parti teşkilatlarında yapılan araştırmalara göre ise teşkilatlar Cumhur İttifakının daha da güçlendirilerek artırılmasını, herhangi bir sebeple küstürülen Milliyetçilerin, Ülkücülerin partiye geri dönüş kapılarının açılmasını istiyorlar.

MHP’nin kurultayında bu konularla ilgili sürprizlerin yaşanılabileceği konuşuluyor. MHP bu arada 2023 seçim beyannamesi çalışmalarına da hız verdi. 2023’e doğru yükselen Türkiye başlıklı yeni bir çalışma başlattı. Çalışmanın içeriği Kurultayda açıklanacak.

MHP’nin 2023 seçimlerine hazırlanırken yapacağı söylemler arasında sosyal devlet ilkesi, ekonomik ve adli konulardaki reform önerileri, terörle ve terör örgütleriyle mücadelede milli birlik ve beraberlik vurgusu dikkat çekiyor.

Kurultaydan beklenen ise MHP’nin genel merkez yönetim kadrolarında gençleştirmeye gidilmesi.

Diğer yandan Cumhur ittifakının büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi de büyük kongresini 24 Martta toplayacak

Kurulduktan 15 ay sonra 3 Kasım 2002'de yapılan erken genel seçimler, AK Parti’nin ve Türkiye’nin kaderinin değiştiği seçim oldu. Girdiği ilk genel seçimle iktidara gelen ve 18 yılı aşkın ülkeyi yöneten AK Parti, 7. Olağan Büyük Kongresini değişim ve yenileşme hedefi ile yapacak.  Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 14 Ağustos 2001'de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerinde geçerli oyların yüzde 34,28'ini alarak tek başına iktidar oldu.

Erdoğan'ın siyasi yasağı sebebiyle Abdullah Gül başbakanlığında kurulan ilk AK Parti Hükümeti, Türkiye'nin 58. Hükümeti oldu.

Siyaset yasağı sebebiyle 3 Kasım seçimlerine giremeyen Erdoğan, CHP’nin o dönemdeki Deniz Baykal’ın önerisiyle hakkındaki yasakları kaldıran kanun çıkarılması ve 8 Mart 2003 tarihinde Siirt'te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçildi. Gül başkanlığındaki 58. Hükümetin 11 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından Erdoğan, 14 Mart 2003'te 59. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurdu. İktidar partisi olan AK Parti, ilk yerel seçim sınavını 28 Mart 2004'te verdi. İl Genel Meclisi seçim sonuçlarına göre, yüzde 41,7'lik oyla birinci oldu.

Daha sonra yapılan bütün seçimlerde oylarını artırarak kazanan AK Parti, Türk siyasi hayatında tek partili sistem hariç iktidarda tek başına kalan en uzun parti ünvanını kazandı.

Türk siyasi hayatında köklü değişikler yapan AK Parti’nin 7. Büyük kongresinde kadrolarında yenileme yapması ve genel merkez yönetiminde de büyük bir değişim yapması bekleniyor. Bu konuya ilgili olarak Ankara kulislerinde konuşulanlara göre; bakanlık görevinden istifa eden Berat Albayrak, siyasi yaşantısına parti genel merkezinde devam edecek. Yine, Erdoğan’ın partiyi ilk kurduğu günden bu yana beraber yol yürüdükleri bazı isimler, metal yorgunluğu nedeniyle dinlenmeye alınacak. Ama, son başbakan Binali Yıldırım tekrar hükümette önemli bir mevkiye getirilecek. Kongre sonrasında hükümette de değişiklik yapılması gündeme gelebilir.

Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri arasında da yenileşme bekleniyor. Özellikle MKYK’ya kadın üyeler ve gençlerin daha fazla yer alması konusunda beklentiler var.

Her ne olursa olsun, 2023 Haziran seçimlerinde başarılı olmak isteyen AK Parti, anketlere göre düşüşte gösterilen oylarını artırması, halkı kucaklamaya devam edilmesi, iktidarın devam ettirilmesi amaçlı olarak yeni kurmaylarla ve yeni yüzlerle halkın karşısına çıkacak. AK Parti genel merkezi bu arada MHP ve diğer partilerle oluşturulan Cumhur İttifakının tabanının daha da yayılması için çalışmalar yapacak. Partiden kopup gidenlere “geri dönün” çağrısı iletilecek.

Partinin taşra teşkilatları, il teşkilatları, ilçe teşkilatları ise büyük kongrenin ardından tam ve aralıksız çalışma için sahada olacaklar. AK Parti teşkilatlarda meydana gelen duraksamaları oy kayıplarına yol açıyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve pandemi durumları ise AK Parti açısından dezavantaj olarak görülüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.