Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

COVID-19

Yazının Giriş Tarihi: 16.03.2020 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.03.2020 00:04

Coronavirüs olarak tanımlanan COVID-19 Virüsü tüm dünyayı sardı ve bu nedenle de Dünya Sağlık Örgütü pandemi yani dünya genelinde salgın ilan etti.

Etkileşimler sayesinde dünyanın aslında ne kadar küçük olduğu da bir kez daha anlaşıldı.

Çin’de başlayan salgın okyanusları geçip kısa sürede Amerika kıtasına ulaşabiliyor demekki…

Çin’den sonra İran’ı ve ardından İtalya ile İspanya başta olmak üzere bütün Avrupa’yı etkisi altına alan COVID-19 birkaç vaka ile ülkemizde de görüldü.

Ve okulların ara tatilinin öne alınmasından spor müsabakalarının seyircisiz oynanmasına kadar çok önlem alındı…

Kongreler ve konserler gibi bilimsel ve sosyal faaliyetlerden fuarlara, siyasi partilerin genişletilmiş toplantılarından ilçe kongrelerine kadar erteleme ve iptal bilgileri haber merkezlerimize ulaşıyor.

Bursa’da da TedX programı, İnsan Yönetimi Zirvesi, THY Science Expo, Bursa Kozmetik ve Güzellik Fuarı, Uludağ Ekonomi Zirvesi ileri tarihlere ertelendi.

Elbette tedbirli olmak, ama bilinçli bir şekilde hareket etmek önemli.

Burada tedbirleri tekrar etmeyeceğim, sosyal medyada sürekli paylaşılıyor.

Yine haber merkezimize gelen bilgilere göre camilerden kültür merkezlerine kadar her yer ilaçlanıyor, tabii ki doğru yapılıyor ve kişilerin de bireysel olarak yapmaları gerekene dikkat etmeleri gerekiyor…

Kurumsal firmalar çalışanlarını bu konuda özellikle uyarıyor.

Örneğin pek çok işyerinde tokalaşmanın bile yapılmaması hatırlatılıyor.

Fabrikalarda idari kısımlar ile üretim hatları ilaçlanıyor, kamuda olduğu gibi çalışanların yurtdışına çıkışları özel izne tabi.

Hatta bazı fabrikalar gerek çalışanlarının gerekse iş görüşmesi için gelen müşteri veya tedarikçilerinin girişlerinde termal kamera kontrolünden geçiriliyor.

AVM’lerin durumu ve müşteri ziyaretlerinin ne kadar azaldığına ilişkin fotoğraflar sosyal medyadan sık sık paylaşılıyor.

Bir taraftan temel ihtiyaç maddelerinin neredeyse stoklanmasına varacak boyutta alış verişi yoğunlaşırken diğer taraftan perakende alışverişte yüzde 40’a varan oranda azalma olduğu ifade ediliyor.

Burada Bursa özelinde bir noktaya dikkat çekmek istiyorum…

Üretimin başkenti olarak ifade ettiğimiz Bursa ihracatta Avrupa, hammadde ithalatında ise Çin ile mal sevkiyatı anlamında sürekli irtibatta.

Bursa için önemli bir üretim ve ihracat alanı olan otomotivde İtalya ile bağlantılı bir fabrikanın gerekli kritik parçaların sevkiyatında yaşanan sıkıntılar nedeniyle elinde sadece 15 günlük stok kaldığı bilgisi duyum olarak ulaştı.

Görüştüğüm birkaç işadamı ve sanayici haklı olarak tedbirleri desteklerken diğer taraftan da hem ekonomik hassasiyetler hem de morallerin yüksek tutulması için bilhassa üretimin devam etmesi ve piyasaların işler halde olması gerektiği görüşündeler.

Kısacası sıkıntılı günler ama şimdilik sadece geçecek diyebiliyorum.

Sağlık ve esenlikle kalın…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.